Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vse kampanje: Milijonski polom prejšnje vladne koalicije

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 20/10/2018)

Hud porazu koalicije SMC Mira Cerarja, DeSUS Karla Erjavca in SD Dejana Židana, ki je državi vladala prejšnja štiri leta, kažejo finančna poročila strank o kampanjah. Zadnje poročilo iz večjih strank, ki ga je poslala SMC, je Ajpes objavil včeraj popoldne. Skupaj so SMC, DeSUS in SD za kampanje, da bi bili izvoljeni njihovi poslanci, porabile kar 1.074.081 evrov. V seštevku je vse tri skupaj volilo 219.281 volivcev. SDS Janeza Janše je v kampanjo vložila 450.686 evrov, podprlo pa jo je več volivcev: 222.042.

LMŠ na vrhu po učinkovitosti

Z krepko več kot pol manj denarja je največja opozicijska stranka prepričala več volivcev kot celotna prejšnja vladna koalicija skupaj. Bolj učinkovito kampanjo od strank prejšnje koalicije je imela tudi NSi Mateja Tonina. Podatki o porabljenem denarju za kampanjo, številu volivcev in učinkovitosti (manjše število je boljše) za vse stranke, ki so jih volili štirje odstotki volivcev, le te imajo zastopnike v državnem zboru, so (s klikom povečate posnetek) takšni:

Podatki za vse stranke v državnem zboru kažejo, da je bolj neučinkovito od SMC trošil denar le še DeSUS. Vse tri prejšnje vladne stranke pa so po učinkovitosti na dnu. Obratna slava je doletela LMŠ Marjana Šarca, ki je na na volitvah poslancev nastopila prvič in ni imela veliko denarja, dosegli pa so dober rezultat, denar so med vsemi večjimi strankami porabljali najbolj učinkovito.

Poročanje in poslovanje strank bo zdaj pregledalo računsko sodišče, ki pri večini odkrije nepravilnosti. Šele po tem pregledu stranke iz proračuna dobijo delna povračila stroškov kampanj. Dobijo jih liste, ki sta jih volila vsaj dva odstotka volivcev. Veliko pomembnejše za stranke so mesečne dotacije, ki je dobijo vse stranke, ki jih je volil več kot odstotek volivcev. Te dobijo takoj po volitvah in vsak mesec. Podatki o višini delnih povračil stroškov kampanj in letnih dotacijah, ki jih bodo po rezultatu dobile stranke, so takšni:

SMC v svojem poročilu trdi, da je ves denar za kampanjo zbrala tako, da si ga je sama nakazal iz rednega računa. Kampanja je, ko gre za vire, povsem netransparentna, zaradi napake v zakonu, ki ne zahteva poročanja, od kod vse je stranka dobila denar na redni račun. O poslovanju tam bodo poročali prihodnje leto, ko bo objavljeno letno poročilo.

Celotno poročilo SMC je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_051008016123817_2018_10_19_12_42_30.pdf”]

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu