Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerarja po vrnitvi iz ZDA čaka »primer Farrokh«

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th september 2017, 09:23 dop

O milijardnem pranju denarja iz Irana preko NLB v zadevi »Farrokh« bo premiera Mira Cerarja danes zjutraj spraševal predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims (SDS).

Prestavljeno zaradi obiska v ZDA

Ali smo pomagali financirati vohunsko in teroristično dejavnost proti Zahodu in zakaj ni bilo resnih preiskav in postopkov proti nikomur, bi premier moral poslancem pojasnjevati že pred tednom. Takrat je bilo še načrtovano, da bo vprašanje postavil Daniel Krivec (SDS).  A premierovi odgovori na vprašanja štirih poslancev so bili zaradi obiska na zasedanju generalne skupščine OZN v New Yorku prestavljeni za dober teden.

Posnetek je na družabnih omrežjih objavil slovenski premier, ko se je v ZDA dogovoril, da bo vendarle odpotoval v Zagreb. A je obisk dva dni pozneje odpovedal.

Na tem obisku v ZDA se je precej zaiskrili v odnosih s sosednjo Hrvaško. Premier Miro Cerar se je v New Yorku s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem najprej presenetljivo dogovoril, da ga bo ta teden v sredo obiskal v Zagrebu, da bi se pogovorila tudi o mejnih vprašanjih. A ker je Plenković v govoru pred generalno skupščino po tem zavrnil možnost, da bi Hrvaška priznala arbitražo, je Cerar obisk odpovedal.

Dobovšek o sto milijonih premalo v proračunu

Prvi bo premiera danes spraševal Bojan Dobovšek.

Kot je napovedal že pred tednom pričakuje pojasnila o krepko več kot sto milijonski finančni pomoči bolnišnicam, ki jo je vlada parlamentu predlagala, da bi kup bolnišnic rešila pred bankroti. Dodaten denar so poslanci v zadnjem tednu z interventnim zakonom že poslali zdravstvu.

Danes bodo po premierovih odgovorih poslancem ti potrjevali še vmesni poročili Logarjeve preiskovalne komisije za banke in komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Branko Grims o “primeru Farrokh”. Del ugotovitev Logarjeve komisije je tudi:

O ugotovitvah obeh komisij, med katerimi je tudi, da je pomembne informacije o dogajanju država “pomotoma” zamolčala zaveznikom v  ZDA, Izraelu in Nemčiji, so poslanci razpravljali prejšnji teden v četrtek in petek.

Kakšna bo smer največje opozicijske stranke danes, pa kaže sporočilo:

Kordiš: Koliko stane brezplačno šolanje?

[wp_ad_camp_4]

Premiera Cerarja namerava Dobovšek vprašati, zakaj poplačila izgub v javnih zdravstvenih zavodih niso načrtovali že lani, saj je bilo že v času sprejemanja proračuna jasno, da bo to treba plačati.

Poslanca Levice Luka Mesec in Miha Kordiš Foto: DZ/Barbara Žejavac.

Zanimalo pa ga bo tudi,  komu v državnem proračunu namerava zdaj vlada vzeti teh 136 milijonov evrov?

Pravi odgovor na to vprašanje bo poslanec dobil, ko bo vlada predlagala rebalans proračuna, ki bo nujen, da bi za letos res zagotovili dodaten denar za bolnišnice.

Miha Kordiš iz opozicijske Levice bo premiera Cerarja spraševal o stroških za družine z nakupi učbenikov, delovnih zvezkov in ostalih potrebščin za osnovno in srednješolsko izobraževanje in o ukrepih vlade, da bi bilo izobraževanje res brezplačno in vsem dostopno.

Jurša: Kdaj bolj dostojne plače in pokojnine?

[wp_ad_camp_2]

Vodja poslanske skupine vladne upokojenske stranke Desus Franc Jurša pa bo Cerarja opozoril, da pokojnine zaradi interventni in proračunskih zakonov niso „sistemsko usklajevale“ že od leta 2010, zaradi česar so po njegovi oceni „trajno znižane“. Premiera bo vprašal, ali bo upokojencem to varčevanje kdaj povrnjeno. Ker so odraz plač in ne morejo biti dostojne, če plačilo za delo ni dostojno, pa bo Jurša danes pričakoval odgovor, kaj bo šef vlade naredil, da bi bile dostojnejše plače in pokojnine.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu