Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec se združuje s Cerarjem in Bratuškovo v Alde

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 18/10/2018)

“Stranka LMŠ bo predvidoma še letos postala polnopravna članica skupine ALDE,” so po srečanju Marjana Šarca s predsednikom skupine ALDE Hansom Van Baalenom sporočili iz LMŠ, ki ji je po volitvah uspelo prevzeti vodenje vlade, čeprav na volitvah ni bila najuspešnejša. Kratica ALDE označuje Povezavo liberalnih in demokratičnih strank za Evropo. Nizozemski politik Baalen je vodil tudi liberalno internacionalo med leti 2009 in 2014. V prejšnjem mandatu se je z liberalno skupino povezal takrat premier Miro Cerar s SMC, pred njim pa tudi premierka Alenka Bratušek. Polnopravna članica liberalne internacionale je SMC postala maja lani na 70 kongresu liberalne internacionale v Andori, na katerega je prišlo več kot 200 delegacij liberalnih strank.

Bo prišlo do združevanja liberalcev?

Premier Šarec je odločitev, da bodo vstopili v Alde, po srečanju s Hansom Van Baalom sporočil tako, da je preposlal sporočilo šefa skupine v evropskem parlamentu s takšno vsebino:

 

Polnopravna članica liberalne internacionale je bila v preteklosti liberalna demokracija (LDS), ki jo je vodil danes že pokojni nekdanji premier Janez Drnovšek. O vstopu v to skupino pa so razmišljali tudi v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, kjer so bili pa pogledi različni. Del stranke je bil za bolj desno liberalno internacionalo, v katero je pozneje zaneslo Alenko Bratušek, tajkunu Jankoviću pa so bile bliže bolj leve ideje in povezave. V Alde ima v evropskem parlamentu svojega poslanca Iva Vajgla stranka Desus. Vajgl je bil član Alde že v mandatu pred tem, le da je takrat zastopal Zares.

Bo združevanje ali sodelovanje?

Po sporočilu Hansa Van Baalena bodo LMŠ, SMC in SAB močna sila na prihajajočih evropskih volitvah. Desusa ne omenja. Kaj pomeni združevanje liberalcev, o katerem tudi govori, pa lahko postane pomembna tema tudi v Sloveniji. Se bo Šarec združeval s Cerarjem in Bratuškovo, s čemer bi si zagotovil največ poslancev v državnem zboru in večjo  legitimnosti za vladanje ali si bodo le pomagali na evropskih volitvah?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu