Spletni časopis

Šarec se združuje s Cerarjem in Bratuškovo v Alde

(Last Updated On: 18/10/2018)

“Stranka LMŠ bo predvidoma še letos postala polnopravna članica skupine ALDE,” so po srečanju Marjana Šarca s predsednikom skupine ALDE Hansom Van Baalenom sporočili iz LMŠ, ki ji je po volitvah uspelo prevzeti vodenje vlade, čeprav na volitvah ni bila najuspešnejša. Kratica ALDE označuje Povezavo liberalnih in demokratičnih strank za Evropo. Nizozemski politik Baalen je vodil tudi liberalno internacionalo med leti 2009 in 2014. V prejšnjem mandatu se je z liberalno skupino povezal takrat premier Miro Cerar s SMC, pred njim pa tudi premierka Alenka Bratušek. Polnopravna članica liberalne internacionale je SMC postala maja lani na 70 kongresu liberalne internacionale v Andori, na katerega je prišlo več kot 200 delegacij liberalnih strank.

Bo prišlo do združevanja liberalcev?

Premier Šarec je odločitev, da bodo vstopili v Alde, po srečanju s Hansom Van Baalom sporočil tako, da je preposlal sporočilo šefa skupine v evropskem parlamentu s takšno vsebino:

 

Polnopravna članica liberalne internacionale je bila v preteklosti liberalna demokracija (LDS), ki jo je vodil danes že pokojni nekdanji premier Janez Drnovšek. O vstopu v to skupino pa so razmišljali tudi v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, kjer so bili pa pogledi različni. Del stranke je bil za bolj desno liberalno internacionalo, v katero je pozneje zaneslo Alenko Bratušek, tajkunu Jankoviću pa so bile bliže bolj leve ideje in povezave. V Alde ima v evropskem parlamentu svojega poslanca Iva Vajgla stranka Desus. Vajgl je bil član Alde že v mandatu pred tem, le da je takrat zastopal Zares.

Bo združevanje ali sodelovanje?

Po sporočilu Hansa Van Baalena bodo LMŠ, SMC in SAB močna sila na prihajajočih evropskih volitvah. Desusa ne omenja. Kaj pomeni združevanje liberalcev, o katerem tudi govori, pa lahko postane pomembna tema tudi v Sloveniji. Se bo Šarec združeval s Cerarjem in Bratuškovo, s čemer bi si zagotovil največ poslancev v državnem zboru in večjo  legitimnosti za vladanje ali si bodo le pomagali na evropskih volitvah?

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič
Exit mobile version