Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tudi avgusta k nam množično migrirali Pakistanci, Alžirci…

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 04/10/2018)

Trend, da v državo mesečno prihaja toliko migrantov iz Pakistana, Alžirije in podobnih držav kot prej v več letih, se je nadaljeval tudi avgusta. To kaže statistika, ki jo je notranje ministrstvo objavilo ta teden. Številke so precej ponorele. Iz Pakistana je, denimo, tudi avgusta v državo prišlo skoraj toliko migrantov kot lani in predlani skupaj. Pakistanci so tudi prvi med tistimi, ki jih država vrača,  V državo je po podatkih policije mimo mejnih prehodov letos do konca avgusta vstopil 1.325 državljanov Pakistana, vrnjeno jih je bilo v sosednje države 896.

Vrnjena manj kot polovica

V celoti je v osmih mesecih v državo nezakonito vstopilo 5.657 tujcev (do konca julija 4621). Vrnjenih jih je bilo do konca avgusta 2.405 od tega na Hrvaško 2326. Primerjava dogajanja v zadnjih treh letih, ki ga grafično predstavljam po poročilih policije o dogajanju, kaže dramatično povečanje tudi, če del letošnjega leta primerjavo s seštevkom celotnega lanskega in predlanskega leta, kar kaže grafika. V dveh letih pred letošnjim je policija v seštevku ujela 3010 migrantov, ki so prečkali meje mimo prehodov. To se le uradni podatki, dejanske številke so praviloma višje. Uradne številke so takšne (s klikom na posnetek ga lahko povečate):

Policija povzema, da se je število ilegalnih prehodov izrazito povečalo v letošnjem aprilu in maju, predvsem zaradi izboljšanja vremenskih razmer, uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana.

Povečanje se je zgodilo v času tik pred volitvami. Največji mediji so dogajanje takrat prikrili in težave zaradi povečanih migracij niso bile na naslovnicah časopisov in tudi ne res pomembna tema predvolilnih soočenj. Razen, ko so opozicijske stranke to temo občasno vsilile.

MNZ ni molčal, veliki mediji so gledali stran

Notranje ministrstvo, ki ga je takrat vodila  Vesna Györkös Žnidar, dogajanja ni prikrivalo in je opozarjalo na težave. So pa imeli težave z večino v vladi in v medijih tudi še po volitvah, ko so MNZ in policijo celo začeli obtoževati preostrega ravnanja z migranti.  Györkös Žnidar je to zavrnila in opozorila, da migranti množično zlorabljajo pravico do azila in da jim pri tem pomagajo tudi nevladne organizacije, ki jih financira vlada in ki politično v glavnem sodijo na levo. V veliki večini migranti zaprosijo za zaščito, čeprav je jasno, da ne izpolnjujejo pogojev zanjo, da bi lahko pobegnili proti zahodu. Nevladne organizacije jim pri tem pomagajo. Njihov cilj je sicer pomagati pomoči potrebnim. Stroški pravnih, prevajalskih in drugih  postopkov, ki so posledica serijskih goljufij, bremenijo državni proračun. Policija opozarja: “Število sprejetih oseb od sosednjih varnostnih organov se povečuje predvsem na meji z Italijo. Znaten del sprejetih tujcev predstavljajo tisti, ki zapustijo nastanitvene kapacitete prosilcev za mednarodno zaščito in potujejo proti ciljnim državam.” Konflikti v vladi so bili že večkrat prej, ko so iz MNZ opozarjali, da bodo množične migracije resna težava, če Avstrija in Italija zapreta meje in so zahtevali ukrepe. Eden od primerov konfliktov je bilo lansko zaostrovanje zakonodaje, da bi v izjemnem primeru lahko na Hrvaško hitro vračali večino (z nekaj izjemami) tistih, ki nezakonito prečkajo mejo.

Naš parlamentarni Ahmad

Drug primer povsem neusklajenega ravnanja oblasti pa je bil brivec iz Sirije, za katerega je MNZ izbojeval zapleteno pravno bitko na ravni EU, da bi ga vrnili na Hrvaško, potem pa so to ustavila levi del SMC, SD, Desus in Levice v parlamentu in bivši premier Miro Cerar v vladi. V parlament so Ahmada Shamieha celo pripeljali, da ga policija ne bi vrnila na Hrvaško. Györkös Žnidarjeva je SMC prejšnje teden poslala odstopno izjavo.

Trend nenadnega povečevanja števila migrantov v letošnjem letu pred volitvami je policija predstavila tako:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Podatki o vračanjih migrantov iz sosednjih držav k nam in od nas k sosednjim državam:

Razloge za povečano število migrantov iz Pakistana, Alžirije in podobnih držav lahko ocenite v anketi:

Kdo je kriv za povečevanje števila migrantov, ki vstopajo v državo?

View Results

Loading ... Loading ...

Na drug način prikazane številke o nezakonitih prehodih meja v celotnih letih 2016 in 2017 in za čas do konca avgusta letos, so takšne:


Poročilo za avgust, iz katerega črpam podatke, je takšno:
[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/migracijeavgust2018.pdf”]

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu