Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

8 marec: Poraženec predsedniških kampanj so ženske

(Last Updated On: 08/03/2018)

Koliko so porabili za kampanje je doslej poročalo sedem kandidatov, dve poročili še manjkata. Zadnje je bilo na Ajpesu objavljeno poročilo Romane Tomc (SDS). Ker smo osmega marca, je morda zanimivo, da so velik poraženec kampanj pred predsedniškimi volitvami ženske. Po denarnem vložku in rezultatu, ki ga je prinesel, so krepko zaostale za moškimi.

Popovič bo morda še popravil vtis

Najmanj učinkovite, torej največje stran metanje denarja, so bile kampanje kandidatk SLS Suzane Lare Krause in Angelce Likovič, ki ju je vsak volivec “stal” več kot tri evre. Nekoliko bolje sta se odrezali že bivša predsednica NSi Ljudmila Novak in evropska poslanka Romana Tomc (SDS). Je pa bila kampanja Tomčeve, če primerjamo zgodovinsko, bolj učinkovita kot kampanja Janeza Drnovška leta 2002. A takrat so kandidati za kampanje trošili krepko več denarja.

Manjkajo še poročila kandidatke vladne SMC Maje Makovec Brenčič in župana Kopra Borisa Popoviča. Za oba se zdi, da bosta – glede na slab rezultat – pri dnu po učinkovitost. Popovič bo morda vsaj nekoliko popravil slab vtis, da so volivci in volivke ne glede na vložen denar volili le moške.

 

Podatki so doslej takšni:

A sklepanje, da večinski sistem, po katerem volimo predsednika republike in župane, izloča ženske, ni povsem točno. Leta 2002 je imela skupna kandidatka desnih strank Barbara Brezigar bolj učinkovito kampanjo kot takratni premier Janez Drnovšek, ki je imel več denarja in je tudi zmagal.

Tako je bilo:

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa v letu 2019 deloma sofinancira ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov.
image_pdfimage_print
(Visited 285 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu