Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave: Toninova NSi prehiteva Židanovo SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2018, 08:11 dop

Nenaden vzpon NSI Mateja Tonina je presenečenje dveh meritev javnega mnenja, katerih rezultati so bili objavljeni včeraj, ko so čez dan že potekala prva glasovanja na predčasnih voliščih. Po meritvi Ninamedie, ki jo je objavil Večer, je NSi prehitela Levico Luke Meseca in Desus Karla Erjavca. Po raziskavi Parsifala SC za Novo24TV pa tudi SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana. NSi se je tam prebila celo na tretje mesto. Po obeh raziskavah je na vrhu precej daleč pred drugimi SDS Janeza Janše, s skoraj pol manjšim deležem sledi LMŠ Marjana Šarca.

Židan in Bratuškova po Ninamediji vedno višje

LMŠ je po raziskavi Ninamedije precej izgubila delež v primerjavi s prejšnjimi njihovimi meritvami, a Šarec se je dejansko s tem le znašel tam, kjer je bil že nekaj dni prej po raziskavi Parisfala SC. Ko gre za prvi dve stranki med Večerom in Novo24TV tokrat skoraj ni razlike. So pa razlike na nižjih mestih. Po meritvah Ninamediji že tradicionalno višje deleže kot drugod dosega Židanov SD. Po raziskavi Parsifala, sta SD prehiteli NSi in SMC. Ninamedia, katere rezultate objavljata Večer in Dnevnik, že nekaj časa izvaja raziskavo zaporedno, vsak dan na novem vzorcu. Izračun je po zadnjih treh anketah. Ker Večer po tem preračunu objavi napoved rezultata volitev (brez neopredeljenih) sem njihove številke le povzel. Iz raziskave agencije Parsifal SC pa sem izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Agencija Parsifal SC opozarja, da je delež neopredeljenih visok (petina), napoved volilne udeležbe pa izrazito nizka (krepko manj kot pol). Nič skratka še ni odločeno. Za največje stranke je bil rezultat v primerjavi z volitvami leta 2014 v mesecu maju, prikazana je večina meritev, tak:

Rezultatom raziskav ni dobro verjeti. Celo zadnje napovedi, ki bodo objavljene v petek, praviloma zgrešijo. Edina prava meritev poteka na voliščih.  Zmagal bo tisti, ki bo na volišča privabil največ svojih volivcev. Tri ali štiri leve stranke pa lahko z nižjimi deleži skupaj prehitijo bolj desno SDS. Veliko bo zato ob rezultatu NSI odvisno tudi od tega, kateri od strank, ki zdaj nimajo poslanskih skupin, se bo morebiti še uspelo uvrstiti v državni zbor. Še naprej po večini meritev (izjema je Ninamedia) krepko več kot štiri odstotke in s tem pogoj za sedeže v državnem zboru zbere SNS Zmaga Jelinčiča. Blizu vrnitve v parlament pa je tudi SLS Marka Zidanška. Po Ninamedii je blizu praga za DZ le stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek.

Pri majhnih strankah nič ni gotovo

Bolj podrobne primerjave včeraj objavljenih rezultatov dveh meritev si lahko ogledate v dodatni grafiki. Pri majhnih strankah so meritve zelo nezanesljive in lahko v resnici le ugibamo, kak bo razplet in ali se bo morebiti zgodilo tudi kakšno presenečenje, da bi se v DZ prebila stranka, ki ji raziskave zdaj tega še ne kažejo. Na uspeh lahko do konca tedna vplivajo tudi še zadnja soočenja v medijih in sicer dogodki v volilnih kampanjah in skupnosti.

Izvirne rezultate raziskav, ki jih povzemam in primerjam, si lahko ogledate na povezavah, ki vodijo do člankov v Večeru in v Novi24TV:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu