Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave obveščevalcev: Po Šiškovi vardi še gorenjska vahta

Print Friendly, PDF & Email

Nisem pooblaščen, da bi govoril o detajlih, je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Matej Tonin (NSi) z nekaj nelagodja potrdil, da naši tajni agenti in Sova  še kar stavkajo. Ker Sova, ki je podrejena vsakokratnemu premieru, deluje tajno, običajni ljudje to stavko težko opazimo. Prvo izredno sejo komisije za nadzor obveščevalcev je Tonin sicer sklical, da bi jim policija, obveščevalne službe in državno tožilstvo poročali o postroju varde Andreja Šiška, s katerim so se začeli ukvarjati, ko so o tem zelo obširno več dni poročali mediji.

Je vahta potegavščina?

Matej Tonin Foto: Peter Jančič

Na spletu so se včeraj pojavili še posnetki domnevne gorenjske vahte, to bi naj bila podobna organizacija kot  Šiškova varda na Štajerskem. Ni mogoče izključiti, da je šlo za poskus le pritegniti pozornost in potegniti medije in javnost. Tonin je povedal, da so o današnjem poročanju medijev o vahti za zaprtimi vrati razpravljali, a opozoril je, da je bil to le pogovor, kaj se je dogaja čez dan, kakšnih resnih podatkov o dogajanju pa na seji ni bilo. Je pa Tonin povzel, da se je komisija seznanili s poročilom pristojnih služb in generalnega tožilstva o primeru Šiško in v dveh tednih pričakujejo še pisna poročila o težavah, ki jih imajo policija in obveščevalne službe  pri odkrivanju aktivnosti, ki ogrožajo ustavno ureditev. Šiška je policija po objavi posnetkov zakrinkanih mož v nekem gozdu s sekirami in orožjem, za katerega pa ni jasno ali je bilo pravo, policija priprla. Preiskovalni sodnik Janez Žirovnik ga je po dveh dneh pred dobrim tednom izpustil na prostost, a so ga pozneje po odločitvah sodnikov nad njim spet priprli. Komisija za nadzor obveščevalcev od policije in drugih pričakuje tudi predloge, kako bi popravili zakone, da bi jim olajšali delo v prihodnje pri zoperstavljanju vardam in kako bi sicer okrepili obveščevalno varnostni sistem. Tonin je povzel, da je bil v preteklosti že več podobnih postrojev, omenil je postroj z orožjem v Dražgošah (v povezavi z zvezo borcev) in v Kočevju (spomin na osamosvojitev). Policija pri preverjanju pri nobenem od teh dogodkov ni odkrila kršitev. Šiškov postroj je bil drugačen, ker ni bil prijavljen, je opozoril Tonin in dodal, da na prijavljenih postrojih praviloma ne uporabljajo pravega orožja, kar pa ljudje pogosto ne vedo. Tonin je povzel še, da vojaška obveščevalna služba zadnje čase ni zaznala kakšnih kraj svojega orožja, niti nimajo podatkov, da bi kak vojak sodeloval v Šiškovem postroju, so pa poostrili varovanje vojaške infrastrukture. Na vprašanje novinarke, ali se krepi desni ekstremizem v državi, je Tonin povzel, da je ekstremizmov po mnenju poslancev več vrst, je levi, je desni, je islamski, o tem, kam uvrstiti Šiška pa so mnenja, je opozori Tonin, različna in po programu je njegovo Zedinjeno Slovenijo mogoče uvrščati tudi na levo, a to so vse interpretacije. O pojavih ekstremizmov komisije prejema poročila obveščevalcev vsake štiri mesece, je še opozoril Tonin.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu