Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predčasno več glasovanj kot pred petimi leti, a veliko manj kot lani

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th junij 2019, 08:26 dop

Po državi so že zaprta predčasna volišča, na katerih je lahko glasoval vsak, ki v nedeljo ne more ali ne želi glasovati. Udeležba je bila v primerjavi s prejšnjimi evropskimi volitvami visoka, a nizka v primerjavi z lanskimi volitvami poslancev. V treh dneh je po podatkih DVK glasovalo 31.357 volivcev (1,84 odstotka vseh volivcev). Na volitvah v EP leta 2014 pa skupaj 18.483 volivcev (1,09 odstotka vseh volivcev)

Podatki, ki jih je o udeležbi na predčasnih voliščih predstavila državna volilna komisija, so takšni:

V treh dneh je lani na volitvah poslancev skupaj glasovalo 53.158 volivcev ali 3,10 odstotka vseh volivcev.

Število predčasno glasujočih je bilo lani v primerjavi z volitvami štiri leta prej, ki so bile zaradi razpada vlade Alenke Bratušek, nekoliko nižje. Volitve štiri leta prej so bile precej posebne: dogajale so se sredi julija, ko so se številno volivci že odpravljali na dopust ali so tam celo že bili in je bila udeležba čez teden zato neobičajno visoka. Državna volilna komisija je na predlog predsednika republike Boruta Pahorja takrat prvič v zgodovini volitev in referendumov celo podaljšala delovni čas predčasnih volišč. Lani se to ni zgodilo.

Udeležba je bila pred petimi leti na evropskih volitvah katastrofalno nizka, takrat je prišlo na volišča manj kot 25 odstotkov volivcev. Primerjalno s prejšnjimi volitvami je bila udeležba na evropskih volitvah takšna:

Glasovnica te dni je takšna:

Glasovnica za evropske volitve

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu