Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec do trinajste vlade z Levico, ko policisti iščejo pučiste po državi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th september 2018, 12:25 dop

Lista 16 kandidatov za ministre Marjana Šarca bo danes skoraj zanesljivo izvoljena. Dan pred odločanjem je policija v Mariboru ponovno zaprla Andreja Šiška, ker bi naj pripravljal državni udar. Oboroženi policisti so včeraj zasliševali ljudi po državi. Več o tem lahko preberete tukaj. Preganjanje pučistov je pogosto oblika utrjevanja nastajajoče oblasti, ki ima težave z legitimnostjo. Levica Luke Meseca je napovedala, da se bo danes vzdržala. Če bi glasovali proti, bi vlada lahko padla. O tem, da se bodo vzdržali, so že pred časom Mesečevi podpisali sporazum s Šarcem, Dejanom Židanom, Mirom Cerarjem, Karlom Erjavcem in Alenko Bratušek o skupnem vladanju prihodnja leta. V tem sporazum trdijo, da nastaja manjšinska vlada, ki nima večinske podpore poslancev in s tem ljudstva, ki ga poslanci zastopajo. Vlade brez večinske podpore ljudstva imajo težave z legitimnostjo. Sporazum med Levico in ostalimi strankami pravi tako: “Stranka Levica je, po predhodnem posvetovanju, zavezana k nenasprotovanju listi kandidatov za ministre.” Celoten sporazum o tej “manjšinski vladi” si lahko preberete tukaj.

Ustvarjanje vtisa manjšinske vlade

Ker za izvolitev ekipe ministrov zadošča navadna večina, glasovi Levice Šarcu niso potrebni. Razen – za lepotni vtis. A po dogovoru, da bodo ustvarjali vtis, da je vlada manjšinska, Levica pa v opoziciji, se bodo poslanci te stranke danes vzdržali. To je včeraj napovedal Luka Mesec. To bo trinajsta vlada po osamosvojitvi, izvoljena pa bo trinajstega septembra. A zvezde ji kljub nesrečni trinajstici, ki se pojavi dvakrat, dobro kažejo. Vsaj pri glasovanju.  Kot prikazujem grafično ima pet vladnih strank dovolj veliko prednost, da jim opozicijske SDS Janeza Janše, NSI Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča same nikakor ne morejo ogroziti izvolitve ministrov. Imajo namreč le 36 glasov, vladni peterček pa 43. Po tradiciji lahko Šarec pričakuje, da bosta ministre podprla še manjšinska poslanca, ki praviloma nočeta biti jeziček na tehtnici. V primerih, ko je razplet jasen, sta bila v zgodovini praviloma konstruktivna. Torej za. Vladna stran ima z njima 45 glasov. Napeto bi postalo le, če bi Levica napovedala glasovanje proti. Potem bi bilo razmerje nenadoma 45:45. In vlada bi padla. A napovedali so, pričakovano, da se bodo vzdržali.  Razplet, če bi bili vsi poslanci prisotni in bi vsi glasovali po napovedih, bi bil danes lahko takšen:

Ni nujno, da bodo danes čisto vsi poslanci glasovali po napovedih in da bo disciplina popolna. A rezerve je veliko. Zadošča navadna večina navzočih poslancev. Več glasov za kot proti. Posamezni kandidati za ministre, ki so že bili na pomembnih funkcijah, imajo šibke točke zaradi napak v preteklosti, novi pa zaradi neizkušenosti. Opozicija med razpravo pred glasovanjem o ministrski ekipi pogosto poskusi sprožiti kakšno afero. Med predstavljanjem ministrov po odborih prejšnji teden se niso niti zelo trudili, pa je mandatar Šarec odstavil kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo, ki je imel verjetno najslabšo predstavitev ministrskih načrtov v zgodovini parlamenta sploh. A večina poslancev (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB) je gladko izglasovala, da jim je bila predstavitev ustrezna. Kodeljo je Šarec nadomestil s poslancem svoje stranke Rudijem Medvedom, nekdanjim novinarjem, ki je v odboru dosegel za odtenek boljši rezultat kot Kodelja. Razpleti glasovanj o ministrskih kandidatih po odborih, v vseh ima nova vladna koalicija odločno večino, je bil takšen:

Izredna seja državnega zbora, na kateri bodo potrjevali ministre, se bo začela ob deseti uri, napovedanih pa je, s Šarčevo jutranjo predstavitvijo paketa ministrov vred,  devet ur razprav. Če ne bo večjih zapletov, bodo zvečer novi ministri že prisegali in začele se bodo primopredaje poslov.

To bo druga vlada v zgodovini, ki jo bo sestavila stranka, ki ni dobila relativne večine na volitvah. Prvo takšno vlado je sestavil Janez Janša (SDS) po volitvah leta 2011, ko je v državnem zboru poraz že doživel sicer relativni zmagovalec volitev Zoran Janković (PS). Šarec je bil v tistem času lokalni šef Jankovičeve Pozitivne Slovenije v Kamniku, a je pozneje ustanovil lastno lokalno stranko.

Moči strank ob nastajanju vlad v preteklosti kaže ta grafika:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu