Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec črtal Kodeljo kot ministrskega kandidata

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th september 2018, 04:30 pop

Po precej katastrofalno slabem nastopu kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje pred odborom za notranjo politiko je mandatar Marjan Šarec pravkar sporočil, da Kodelja ni več kandidat za ministra in “da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata”. Šarec bo novega ministra, so sporočili iz LMŠ, predlagal jutri.

Ko ni niti malo talenta

Kodelja je pred odborom nastopil tako slabo, da mu niti koalicijski poslanci niso mogli pomagati s prijaznimi vprašanji in podporo in da so se zgražali celo novinarji medijev, ki so nastajajoči vladi povsem odkrito naklonjeni.  Nastop je bil še slabši kot nekoč predstavitev Alenke Bratušek (SAB) v evropskem parlamentu, kjer je bilo mogoče nekaj težav razumeti, ker ni nastopala v materinem jezikom, nekaj pa s tremo in slabo pripravljenostjo.

Kodelja je nastopal v slovenskem parlamentu in očitno nima niti najmanjšega talenta za javno nastopanje, kar je za politike – to so ministri – nujno.

Po poslovniku parlamenta mora predsednik odbora za notranjo politiko Zvonko Černač (SDS) v 48 urah po predstavitvi kandidata predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD) in predsedniku vlade Šarcu poslati mnenje o predstavitvi kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Predsednik vlade pa lahko po tem, a najkasneje v treh dneh po prejemu tega mnenja, umakne predlog kandidature za ministra. Šarec ga je umaknil ekspresno. Že dan po zaslišanju in takoj p otem, ko je dobil Černačevbo poročilo. Poslovnik DZ določa, da  bo predstavitev novega kandidatov “najkasneje v treh dneh po vložitvi novega predloga”.

Deset poslancev izglasovalo, da je bil OK

Državni zbor javno glasuje o celotni listi ministrskih kandidatov hkrati. Menjava enega od kandidatov lahko odločanje o ministrski ekipi nekoliko zavleče.

Je pa o Kodelji večina v odboru včeraj izglasovala, da se je primerno predstavil, ker so v koaliciji dogovorjeni, da podprejo karkoli je predlagano. Da ne bo proti vladni ekipi, se je s posebnim sporazumom zavezala tudi Levica Luke Meseca, ki je poseben partner koalicije, ki ga pa po dogovoru šesterčka strank, ki prevzema oblast, razglašajo za opozicijskega.

Po končani predstavitvi kandidata je deset poslancev izglasovalo, da se je Tugomir Kodelja ustrezno predstavil, pet jih je bilo proti. A Šarca ta – dogovorjena – koalicijska podpora očitno ni prepričali.

Kako nenavadno je bilo na seji odbora za notranje zadeve, priča povzetek dogajanja na začetku seje, ko je kandidat dobil besedo, da predstavi, kaj namerava početi prihodnja leta. V kratkem nagovoru je Kodelja po čisto osebni predstavitvi (kje je bil v službi) povedal:

“Živimo v periferiji Kopra, tako da imamo veliko stika z vključevanjem okolice z mestno občino, tako da to sam občutim najboljše, kako poteka to sodelovanje, kje so tiste meje, oziroma, kje so tiste stične točke, kjer bi lahko te stvari še izboljšali, nadgradili, naredili proaktivne, vključevali ljudi v sisteme odločanja znotraj javne uprave, oziroma znotraj mestnih občin ali občin kot takih. Tako, da so to vse stvari, ki tečejo skozi življenje nekoga, ki živi v neki skupnosti in javni sektor je tisti, kateri nas vse državljane vedno in znova opozarja na to, da smo del družbe, da smo del sistema urejene družbe in ta javni sektor je tisti, kateremu bi danes želel prepričati odbor, da bi lahko tvorno in korektno peljal to zadevo v smeri dobrega servisa vseh državljanov in ustvarjanja dobrega poslovnega okolja za gospodarske družbe, samostojne podjetnike in vse ostale formalne in neformalne oblike življenja v tej državi.”

Začuden Mahnič: A to je to?

Predsednik odbora za notranjo politiko Zvonko Černač (SDS) Foto: Borut Peršolja

Predsednik Černač je kandidata, ki je po tem kar obmolknil, vprašal: “Želite še kaj dodati, ali ste na tej točki zaključili?” Kodelja je odgovoril: “Z veseljem še kakšno vprašanje na to temo, lahko. Jaz sem želel biti relativno jedrnat” Černač se je odzval z: “Velja. Potem vas prosim, če mikrofon izklopite. Glede na to, da smo zaključi uvodno predstavitev…”

Po tem se je Černač ustavil. Postopkovno je besedo namreč zahteval Žan Mahnič (SDS), ki je dejal: “Ne vem ali sem narobe prišel, ali se mora vsak od nas, ki sedimo za to mizo predstaviti, kaj je, kaj so njegovi družinski člani, kje živi, ali pa smo prišli poslušat program, ki ga ima kandidat za ministra za javno upravo. Moram najprej nekaj slišati, če želim postaviti vprašanje. Jaz ne morem vprašanj kar postavljati. In glede na to, kako se spogleduje koalicija, poglejte gospe in gospodje, to ste želeli, to sedaj imate. Ne vzdihovati, kaj se je sedaj tukaj zgodilo.”

Černač je kandidata po tem Mahničevem opozorilu pozval, da po poslovniku in ustavi v nekih osnovnih obrisih le predstavi vsebinski del bodočega delovanja  in da se malo potrudi in odbor rešite iz zagate. Kodelja pa je dejal: “Najprej mi dovolite opravičilo, zgleda, da tudi jaz slabše slišim. Razumel sem vas v štartu, da gre za nekajminutno osebno predstavitev. Ne vzemite to kot žalitev. Sprejmite opravičilo, nisem želel kratiti časa, razumel sem, da je par minut samo za to osebno predstavitev. Bom pa z veseljem….”

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu