Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave: Po Večeru Šarec padel pod Židana, po Delu Mesec nad Židana

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd junij 2018, 07:21 dop

Po nekaj tednih je Dejan Židan s SD po eni od številnih objavljenih raziskav celo prehitel LMŠ Marjana Šarca. V maju se je to, da je SD skoraj dohitela LMŠ, zgodilo enkrat samkrat. Tudi takrat, bilo je 12 maja, se je to zgodilo po raziskavi, ki jo je za Večer naredila Ninamedia. Meritev Ninamedije, ki SD praviloma pokaže višje deleže kot druge raziskave, je včeraj pokazala, da je Židan Šarca celo prehitel. Pravzaprav bolj to, da je Šarec padel pod Židana. Še naprej pa je precej spredaj SDS Janeza Janše.

Bratuškov prehitela kar dva

Rezultate iste raziskave kot Večer objavlja tudi ljubljanski Dnevnik. Je pa danes rezultate raziskave objavil še časopis Delo, delala jo je Mediana (in ne Delo Stik), po tej raziskavi pa je Šarec z LMŠ še na drugem mestu, je pa na tretjem mestu Židanovo SD prehitela Levica Luke Meseca. Med zanimivosti v raziskavi Ninamedie za Večer in Dnevnik sodi še, da na vrhu med strankami, ki so blizu vstopa v DZ, tokrat ni Stranke Alenke Bratušek, prešibali sta jo dve stranki, ki ju ni v državnem zboru. Nihanj deležev med strankami, ki so nad in pod pragom, je po raziskavah veliko. Znano je, da  javnomnenjske raziskave niso preveč natančne in da praviloma zgrešijo rezultat tudi tiste, ki so objavljene tik pred volitvami. Torej danes.  Večer zadnje čase objavlja rezultate vsakodnevno (trackin poll) v obliki napovedi rezultata volitev, zato njihovih deležev ne preračunavam kot v preteklosti in pri drugih raziskavah, ki jih hkrati prikazujem grafično. Neopredeljene (ki jih je še zelo veliko) so izločili že sami. Grafični pregled napovedi je takšen:

Stranko Alenke Bratušek sta po Ninamedii prehitela SLS Marka Zidanška in SNS Zmaga Jelinčiča. Obe sta zelo blizu praga, s 3,2 pa je tudi Bratuškova še blizu. Po Delu je SNS Zmaga Jelinčiča v državnem zboru, tik nad pragom tudi Bratuškova, nekoliko nižje pa Zidanšek. Celotni bolj podrobni rezultati so takšni:

Izvirne rezultate raziskave, ki jo uporabljam v primerjavah, si lahko ogledate na povezavah:

Povezava na rezultate Ninamedie za Večer

 

Povezava na rezultate Mediane za Delo
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu