Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavčev problem: Cekuta je le prišel na Dob

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th september 2018, 09:03 dop

“Imenovani je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob nastopil zaporno kazen v četrtek, 6. 9. 2018.” Tako so mi iz zavoda za izvrševanja kazenskih sankcij odgovorili na vprašanje, ali je Jure Cekuta po krepko več kot letu, kar so ga tam neuspešno že pričakovali, le prišel na Dob. Vmes je bil Cekuta tudi že na begu v BiH, da bi se izognil obsodbi na štiri leta in pol zapora zaradi korupcije v primeru Patria, a se je zaradi resnejših zdravstvenih težav v začetku letošnjega leta vrnil. Obsodba je za ravnanje v času, ko je bil obrambni minister Karl Erjavec.

Kje ni bilo medijskega pompa

Kandidat za ministra za obrambo Karl Erjavec (Desus) Foto: DZ/Borut Peršolja

Da se Cekuta ni pojavil v zapor, kjer so ga pričakovali in da je pobegnil v BiH, kjer je zaprosil za azil, sem v Spletnem časopisu razkril lani julija po anonimni informaciji, ki se je izkazala za točno. Slikar Cekuta je bil, ko se je še pojavljal tudi politično, blizu LDS Janeza Drnovška.  Na zapor pa je bil obsojen, ker je sodišče ugotovilo, da je za pridobivanje informacij iz obrambnega ministrstva, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec (DeSUS) od avstrijskega podjetnika Hansa Wolfganga Riedla in direktorja v podjetju Patria Reija Niitynena, na svoj avstrijski bančni račun dobil 460.875 evrov.

Cekuta je ob nekdanjem upokojenem vodji službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Petru Zupanu, ki mu je po sodbi posredoval informacije, edini, za katerega je sodišče dokončno presodilo, da je sodeloval v koruptivnih poslih v povezavi z nakupi osemkolesnikov.

Kaj je podoba in kaj res

O dogajanju in tej sodbi proti Cekuti, čeprav so obstajali materialni dokazi, denimo denarna nakazila, mediji niso veliko poročali in tudi politične preiskave, v parlamentu je Milan M. Cvikl (LDS, pozneje SD) vodil celo preiskovalno komisijo, so bile v preteklosti usmerjene na drugo stran: širile so govorice o domnevni vpletenosti takratnega premiera Janeza Janše, kjer pa dokazov o čemerkoli nikoli nismo videli. Kako so ravnali preiskovalci in mediji, kaže razvpiti članek Dela “Denar iz Patrije ni končal Pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS”. Za ta članek se je Delo, ker je tako dokončno presodili sodišče, moralo opravičiti, a to so storili na precej neugleden način, članek pa je vseboval  tudi ta zanimiv odlomek:

 

BiH kot izhod, a potem vrnitev

Jure Cekuta, ko odgovarja novinarjem televizij, ko je bil še v BiH

Iz Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij so mi lani julija tako odgovorili na vprašanje, ali držijo informacije, da se Cekuta ni pojavil v zaporu:

»Zavod za prestajanje kazni zapora Dob je skladno s pristojnostmi dne 11. 7. 2017 obvestil pristojno sodišče, ki je izdalo poziv za nastop kazni, da imenovani zaporne kazni ni nastopil.«

Na Dobu so Cekuto takrat zaman čakali, ker so jih iz sodišča pozabili obvestiti, da se je Cekuta pritožil, da ni dovolj zdrav za prestajanje kazni. Po obvestilu, da se Cekuta ni pojavil, sodišče ni sprožilo iskanja. Čez lansko poletje so zdravniške komisije preverjale, ali je Cekuta res tako zelo bolan, da ne more v zapor. Cekuta pa je medtem dobil dovoljenje za začasno bivanje v BiH, dokler ne odločijo o njegovi prošnji za azil. Uradno slovenske oblasti o Cekuti v BiH niso nič vedele. Ko sem preverjal, so mi predlagali, naj vprašam kar v BiH, češ da to ni stvar slovenskih oblasti. Cekuta pa je bil toliko pri močeh, da je razstavljal, se udeleževal javnih dogodkov in celo nastopal na televizijah v BiH, kar je pritegnilo pozornost tudi naših televizij, ki so o nenavadnem dogajanju začele poročati. Slovensko sodišče je od lanskega poletja, ko se ni pojavil na Dobu, do novega leta presojalo njegove pritožbe, da ni dovolj zdrav, da bi lahko odsedel kazen. Cekuti pa se je čez novo leto zdravstveno stanje drastično poslabšalo, v BiH je padel v komo zaradi sladkorne bolezni, zaradi česar so ga prepeljali na zdravljenje v Slovenijo (v Celje). Iz kome se je zbudil že v BiH.  Po podobnih zapletih o zdravstvenih težavah, ki so se vlekli še čez že druge počitnice vse do septembra letos, je Cekuta na koncu prejšnji teden vendarle sam prikorakal v zapor na Dobu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu