Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vesna Györkös Žnidar: To so očitne zlorabe azilnega postopka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2018, 04:28 pop

“Z vso gotovostjo in odgovornostjo lahko zatrdim, da slovenska policija ne izvaja skupinskih izgonov tujcev iz države. Vračanje tujcev na Hrvaško oziroma v izvorno državo poteka v okviru zakonsko predvidenih postopkov. Prav tako policija pri teh postopkih zagotavlja spoštovanje človekovih pravic, vključno z omogočanjem dostopa do mednarodne zaščite. V Sloveniji ne odrekamo pravice do mednarodne zaščite. Dostop do postopka mednarodne zaščite na najbolj objektiven način potrjujejo statistični podatki, iz katerih nedvoumno izhaja, da Slovenija spoštuje pravico tujcev do mednarodne zaščite, saj je bilo letos vloženih več kot 2100 prošenj za mednarodno zaščito. Prav tako statistika pregleda zadnjih mesecev kaže, da je v povprečju vloženih okrog 300 prošenj za mednarodno zaščito na mesec, avgusta celo 381.”

Očitno zlorabljanje azilnega sistema

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer Foto: Urad varuha človekovih pravic

To je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar povedala po današnjem pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Vlasta Nussdorfer o očitkih pri izvajanju postopkov policije na meji s tujci, ki nezakonito prestopijo državno mejo. Iz notranjega ministrstva opozarjajo, da so prepoznali način nezakonitega priseljevanja prek zlorabe instituta mednarodne zaščite.

Soočamo se z očitnimi zlorabami azilnega postopka v Sloveniji, opozarja ministrica, ki je povedala: “Velika večina tujcev, ki izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, in tudi prosilcev za mednarodno zaščito, zapusti nastanitvene kapacitete pred začetkom njihove obravnave. Število ustavitev postopka zaradi samovoljne zapustitve azilnega doma tako letos že presega 1500. Dejstvo je torej, da v teh primerih Slovenija tujcem pač predstavlja le vmesno točko za dosego končnega cilja oziroma nekaterih držav na severu Evrope, in je tudi očitno iz teh ravnanj, da nimajo namena ostati v naši državi.”

Nenavadna vloga nevladnikov

Delegacija varuhinje človekovih pravic je ta teden nenapovedano obiskala nekatere policijske postaje.  Ministrica pa je o tem povedal: “Žalosti in skrbi me dejstvo, da se zlahka in veliko bolj kot ugotovitvam MNZ in policije verjame izjavam drugih, med temi tudi nevladnim organizacijam in nenazadnje tudi tujcem, ki prihajajo. Jaz mislim, da je to nesprejmljivo.”

Györkös Žnidarjeva  je opozorila tudi na ravnanje nekaterih nevladnih organizacij v Sloveniji: “V zadnjem času smo zaznali prakse, ko prihaja do sporočil o lokacijah nezakonitih migrantov, ki jih te organizacije posredujejo na policijske postaje, ponavadi tudi z najavo, da bode osebe, poimensko določene osebe, izrazile namero zaprositi za mednarodno zaščito. Mi ocenjujemo, da so takšna ravnanja zelo sporna, vendar pa ni MNZ tisti, ki bo dokončno potem presojal, kaj to pravzaprav pomeni v smislu vsebnosti nedopustnih elementov. Dejstvo je, da se pri najavah uporablja imena in priimke določenih oseb in da tudi nevladne organizacije pričakujejo poročanje od policije v posameznih primerih. Ocenjujemo, da to ni vzdržno. Absolutno nesprejemljivo pa je, da so že bili primeri, ko so iz posameznih najav tudi izhajale grožnje s kazenskimi ovadbami zoper policiste, kar bi seveda lahko vplivalo na postopke in delo policistov,” je povedala ministrica.

V anketi lahko odgovorite, kako bi se morala vlada odzvati na veliko povečanje nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu:

Kaj mora oblast storiti ob dramatičnem povečanju števila migrantov?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu