Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bilance strank: Židan zelo rdeč, Janković brez evra članarine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th april 2017, 10:52 dop

Med večjimi strankami je lansko leto globoko v rdečih številkah končala le SD Dejana Židana. Bilanco jim je krasilo še 763.846 evrov minusa. To kaže letno poročilo, ki ga je včeraj objavil Ajpes. Leto prej je SD prijavila 0,8 milijona evrov minusa. Iz rdečih številk se je izvil TRS Violete Tomić. Po nekaj letih je že prvič solidno poročilo Ajpesu poslala finančno najmočnejša med strankami: SDS Janeza Janše, ki je imela prejšnja leta s poročanjem kar nekaj težav. Lani aprila so poslovno poročilo celo večkrat popravljali.

SMC z več prihodki, a…

V lanskem letu je največ denarja, skoraj 1,5 milijona evrov, zbrala SMC Mira Cerarja, SDS 1,25 milijona. SMC je tudi porabila največ: 1,47 milijona, SDS 1,11 milijona. Ti dve stranki sta po finančni moči za nekaj razredov pred vsemi drugimi. Podatki za vse stranke so predstavljeni grafično:

Kratica ZSLD označuje zavezništvo Alenke Bratušek.

Denarno je SDS, čeprav je lani obrnila manj denarja, še močnejša od SMC.

Razlog je v rezervah iz preteklosti, krepko več pa SDS zbere tudi na “nedržavne načine”, torej denimo s članarinami. SDS je v letošnje leto prenesla v seštevku že 1.8 milijonov evrov rezerve, SMC pa je v to leto vstopila s 594.704 evrov presežka.

SMC je povsem nezadolžena, SDS ima 167.935 evrov posojil, a v lasti tudi prenovljeno poslovno stavbo za Bežigradom v Ljubljani. Največ posojil, slabega pol milijona, ima SD, ki ima v lasti vilo v centru Ljubljane. Druge stranke nepremičnin, ki bi bile vredne omembe, nimajo v lasti.

Han ni SD nakazal nič

SMC je veliko večino denarja lani zbrala z državne ravni: kar 1.1 milijona evrov. 0,73 milijona evrov so dobili državnih dotacij, 0,37 milijona pa jim je vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer nakazala za strokovno pomoč poslancem.

SDS je državnih dotacij dobila 460.777 evrov, vodja poslanske skupine Jože Tanko pa je stranki za pomoč poslancem poslal 38.611 evrov. Desetkrat manj kot Kustec Lipicerjeva in tudi krepko manj kot Franc Jurša, ki je v proračun stranke Desus za pomoč svojim poslancem okrepil z 132.700 evri.

SMC ima 35, SDS 19 in Desus 11 poslancev.

Druga skrajnost je Matjaž Han (SD), ki svoji stranki za strokovno pomoč poslancem ni nakazal niti evra, kaže letno poročilo te stranke.

Janševa stranka se je Cerarjevi lani približala z drugimi prihodki. Z občinske ravni so tako dobili 436.040 dotacij, SMC 317.503, s članarinami je SDS zbrala 122.206 evrov, SMC skoraj desetkrat manj: 29.610 evrov… Po članarinah je zelo visoko, takoj za SDS, Židanova SD, zbrali so 97.942 evrov članarin. Niti evra članarin ni zbrala Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, 601 evra je nabrala TRS Violete Tomić.

Koliko so posamezne stranke lani zbrale z darili posameznikov, članarinami in s prispevki iz dohodnine kaže grafika:

 

Več o koaliciji strank Združene levice in drugih manjših strankah sledi…

 

[the_ad_placement id=”dodatek”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu