Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iz Hrvaške dramatično več “prebežnikov” iz Pakistana in Alžirije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd september 2018, 12:20 dop

“Do začetka avgusta so policisti odkrili 4621 migrantov, ki so poskušali nezakonito čez mejo. Lani so jih v istem času 893. Število se je glede na prvo polovico preteklega leta povečalo za 417,5 odstotkov.” To je zapisano v  zadnjem poročilu policije o nedovoljenih migracijah. V državo so se najpogosteje tihotapili prebivalci Pakistana, Alžirije in Afganistana in kot opozarja policija se število migrantov “še naprej močno povečuje.”

Dramatična rast na meji s Hrvaško 

Število se je izrazito povečalo v letošnjem aprilu in predvsem v maju, junija je nekoliko upadlo in v juliju ponovno poraslo. Največ ilegalnih migrantov ujamejo policist iz uprave Koper (43 odstotkov), skoraj toliko (41) odstotkov pa policijska uprava Novo Mesto. Grafično v številkah je porast do avgusta letos v primerjavi z lanskim letom videti tako:

Iz katerih držav prihaja največ  nezakonitih migrantov, ki so jih mediji preimenovali v prebežnike, kaže primerjava podatkov do začetka avgusta letos in lani:grafika:

 

Rast števila nezakonitih prehodov, ki jih veliki mediji polepšano, da je videti bolj nedolžno, imenujejo prebegi, policija prikazuje tako:

Število ilegalnih prehodov meje se je po oceni policije izrazito povečalo v aprilu in maju zaradi izboljšanja vremenskih razmer in uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana. Z dodatnimi ukrepi za omejevanje nedovoljenih migracij na območju Zahodnega Balkana je v juniju upadlo število ilegalnih prehodov, vendar se je juliju krivulja števila prihodov ilegalnih migrantov ponovno povzpela.

Vračanja prosilcev za zaščito, ki zbežijo

Policisti so po mednarodnih sporazumih do avgusta na Hrvaško vrnili 1.699 tujcev, lani v istem času 399 tujcev. Največ 634 je bilo vrnjenih Pakistancev  634, lani je bilo hrvaški policiji v istem času vrnjenih le 22 državljanov Pakistana. Skupaj je bilo v sosednje države do avgusta vrnjenih 1776 tujcev. Nazaj v Slovenijo smo do avgusta dobili 319 migrantov (med njimi 19 naših državljanov), leto prej 218.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Število vračanj se povečuje predvsem na meji z Italijo. Znaten del teh tujcev predstavljajo tisti, ki zapustijo nastanitvene kapacitete za prosilce mednarodne zaščite in pobegnejo v Italijo, ugotavlja policija.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu