Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Tomčevo pridržki revizorjev in 12.351 evrov povračila SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd avgust 2018, 02:05 pop

S pridržki so revizorji računskega sodišča ocenili poročanje in poslovanje stranke SDS v kampanji za predsedniško kandidatko Romano Tomc.  To je prvi pregled poslovanja predsedniških kandidatov, ki so ga opravili in objavili na računskem sodišču po lanskih predsedniških volitvah. Računsko sodišče je s tem določilo, da mora država SDS povrniti 12.351 evrov stroškov kampanje za Tomčevo. Na predsedniških volitvah povračila dobijo kandidati, ki jih je volila vsaj desetina volivcev. Takšni so bili le trije: ob Tomčevi še Borut Pahor in Marjan Šarec, ki sta se pomerila v drugem krogu.

Katastrofa Makovec Brenčičeve

Zajetnejše vsote kot Tomčeva, po več kot 40.000 evrov, bosta dobila Pahor in Šarec, a šele, ko bo tudi o njunem poslovanje računsko sodišče objavilo poročilo. Za kampanjo je sicer daleč največ med vsemi porabila SMC za Majo Makovec Brenčič, ki pa je na volitvah precej propadla. Varčevali niso niti v NSi s stroški za Ljudmilo Novak, ki je bila po številu volivcev uspešnejša od Makovec Brenčičeve, a je ostala daleč za Tomčevo. Številke o vloženem denarju, rezultatu in povračilih so takšne:

V preglednici je za Tomčevo za višino porabe navedena vsota, ki so jo ugotovili revizorji, ki je za 223 višja kot v poročilu  stranke SDS. Pahor ne bo dobil 45397 evrov povračila, kolikor bi mu pripadlo po številu volivcev, ker zakon določa, da se sme povrniti največ toliko kolikor je kandidat porabil. Prijavil je 40.466 evrov, a mogoče je, da bo to vsoto – kot pri Tomčevi – računsko sodišče še nekoliko popravilo.

Težave z davkom za Facebook

S pridržki so revizorji poročanje in poslovanje SDS v kampanji za Tomčevo ocenili zaradi več napak. Ugotovili so denimo, da je stranka prikazala nekaj stroškov, ki jih ne bi smela, nekaj pa jih ni prikazala, čeprav bi jih morala.  Revizorji so med napakami ugotovili tudi, da niso prikazali nedovoljenega brezplačnega oglaševanja v lokalnem časopisu Grosupeljski odmevi v znesku 353,80 evra in izrednega popusta pravnih oseb za oglaševanje v skupnem ocenjenem znesku 660 evra. Brezplačne usluge in popusti v kampanjah niso dovoljeni, ugotovili pa so tudi, da stranka s posebnega računa ni poravnala 366 evrov DDV za oglaševanje na Facebooku, ki ga je bilo za 1.663 evrov, za plačilo davka tujemu podjetju je zavezana. Težave s tem je v preteklosti imela že stranka SD Dejana Židana. Po prejšnjih volitvah poslancev so revizorji ugotovili, da z volilnega računa ni obračunala in plačala DDV za storitve družb PSB, Google in Facebook  v znesku 4.298,94 evra.

Celotno poročilo revizorjev o Tomčevi je dostopno na povezavi tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu