Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prva žrtev koalicije je Monika Gregorčič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd avgust 2018, 08:57 dop

Dogovori petih strank, kako si bodo razdelili položaje na vrhu vlade in parlamenta, so že prinesli prvo žrtev. SMC je prejšnji teden za podpredsednico predlagala Moniko Gregorčič, stranka LMŠ pa Tino Heferle. A o Gregorčičevi v četrtek poslanci ne izredni seji parlamenta ne bodo glasovali. Šefi strank so se namreč dogovorili, da ne bo kandidatka.

Gregorčičeva položaj odstopa Desusu

Nesojena kandidatka SMC za podpredsednico Moniko Gregorčič Foto: DZ

Po neuradnih informacijah iz državnega zbora so iz SMC kandidaturo Gregorčičeve danes že umaknili. Da je odpadla in ni več v igri, je pokazalo obvestilo iz LMŠ o dogovoru o delitvi položajev med pet vladnih strank. Šesta, ki podpira vlado, Levica Luke Meseca, ima poseben dogovor s vsemi vladnimi strankami, s katerim se je odrekla najvišjim mestom in se razglaša za programsko podpornico vlade in njene politike, ki pa je menda v opoziciji. A to, da so v opoziciji, ko vladi zagotavljajo večino, je le njihovo mnenje.

Po dogovoru šefov strank bo DeSUS Karla Erjavca vodil ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo, dobili pa bodo tudi podpredsednika državnega zbora, torej položaj, za katerega je bila predlagana Gregorčičeva. Koga bodo predlagali se v DeSUS še dogovarjajo. Mogoče je celo, da njihov kandidat še ne bo izvoljen ta teden.

Se bi pa lahko zgodilo, da bo opozicijska SDS ponudila svojega podpredsednika, Jožeta Tanka, ki ima veliko izkušenj in mu poznavanje pravil in procedur priznavajo tudi na vladni strani.

LMŠ Marjana Šarca bo po dogovoru strank, ki skušajo sestaviti vlado, ob vodenju vlade vodila še ministrstva za zdravje, za finance, za javno upravo, za notranje zadeve, dobila bo tudi podpredsednico državnega zbora, prej omenjeno Tino Heferle. SD Dejana Židana bo prevzela ministrstvo za kulturo, za pravosodje, za izobraževanje, Židan pa bo že ta teden postal predsednik državnega zbora. SMC Mira Cerarja dobi ministrstva za okolje in prostor, za gospodarstvo, za zunanje zadeve in za delo. Neuradno je slišati, da bi ministrstvo za delo lahko prevzel Boris Koprivnikar, kar lahko dvigne nekaj pritiska Levici, ker Koprivnikar ne velja za najbolj popustljivega ministra, ko gre za trošenje denarja. SAB Alenke Bratušek bi po dogovorih pripadlo ministrstvo za infrastrukturo in dva ministra brez listnice: za razvoj in evropsko kohezijsko in za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu