Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pašek Šetinčeva ob petsto evrov mesečno, Pahorju 5.256, Kučanu 1.533 evrov dodatka za predsedniško nadomestilo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:42 pop

Mojci Pašek Šetinc bodo, ker je javno kritizirala nakazilo dveh milijonov evrov proračunskega denarja iz obrambnega ministrstva Marjana Šarca proti POP TV, plačo za okoli petsto evrov mesečno nižali prihodnji teden v četrtek. Ta mesec je še dobila 5.113 evrov plače. Plača bo nižja, ker jo Svoboda odstavlja kot predsednico posebne komisije, ki preiskuje medije, ki so za vladne stranke preveč blizu SDS: Nova24TV, Demokracija, Bojan Požar… Svoboda, SD in Levica te medije poskušajo na vse načine onemogočiti in jih javno diskreditirati tudi s podatki, ki jih tajno zbirajo o bančnih in drugih transakcijah s to preiskovalno komisijo. Zaupne podatke potem pošiljajo svojim novinarjem na Necenzurirano, POP TV… Novinar Necenzurirano Tomaž Modic celo dela za to preiskovalno komisijo. Ko jo odstavijo, bo Pašek Šetinčeva ob dodatek za vodenje in se bo vrnila na plačo, ki jo je prejemala na začetku mandata. Avgusta 2022 je dobila 4.582 evrov bruto. Več kot petsto evrov manj kot ta teden.

Sajovicu se je zelo mudilo

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je na kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič včeraj poskušal doseči, da bi Pašek Šetinčevo odstavili že v ponedeljek prihodnji teden in takoj nastavili Tamaro Vonta. Vonta je v preteklosti delala za POP TV. Pašek Šetinčeva za TVS. RTVS je z novim vodstvom, ki ga je Pašek Šetinčeva pomagala s čistko na hitro ustoličiti, v velikih finančnih težavah in poskuša od vlade dobiti deset milijonov evrov. Morda je Pašek Šetinčevo tudi zaradi tega zabolelo, ko je izvedela, da je Šarec za propagiranje dela v vojski proti komercialni POP TV na precej sumljiv način pošiljal dva milijona. Nacionalki pa nič.

Sajovic z idejo, da bi Pašek Šetinčevo odstavljali že v ponedeljek, ni uspel. Klakočar Zupančičeva je odločanje prestavila na bolj običajen četrtek. Bila je tudi nekoliko huda, ker so ji ponedeljek poskušali podtakniti.

Borut Sajovic (Svoboda), Matej Tašner Vatovec (Levica) in Janez Cigler Kralj (NSi) Foto: DZ/Matija Sušnik

V parlamentu so tri najvišje plače ta teden dobili Klakočar Zupančičeva 6.279 evrov, Sajovic 5.875 evrov in podpredsednik DZ Danijel Krivec (SDS) 5.737 evrov. Po višini plače je bila Pašek Šetinčeva na 22 mestu. Ko je bodo odstavili, bo zgrmela navzdol. A, ker na plačo vpliva še dodatek na delovno dobo, ne bo najnižje, kjer so bili ta mesec po izplačilih trije poslanci Svobode: Lucija Tacer s 4.152, novi poslanec Dejan Süč s 4.135 in Mateja Čalušić s 4.106 evri bruto plače.

Lucija Tacer (Svoboda) in poslanec Lenart Žavbi (Svoboda, prej Levica)

Ob Pahorju in Kučanu na nadomestilu tudi Brežan

Bivša poslanca Dejan Zavec (Svoboda) in Martin Marzidovšek (Svoboda), ki sta po poletnih počitnicah nenadoma odstopila, nista dobila nadomestil, za katere lahko zaprosijo poslanci in ministri, ki si ne morejo takoj najti služb ali se vrniti v prejšnje. Je pa nadomestilo v višini 5.256 evrov, ki mu zagotavlja 80 odstotkov predsedniške plače, dobil nekdanji predsednik Borut Pahor, bivši predsednik republike Milan Kučan, ki ima po zaslugi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića edini med politiki pravico do dosmrtnega dodatka, ki mu zagotavlja 80 odstotkov dohodkov predsednika, pa je dobil 1.533 evrov doplačila k pokojnini najvišjega funkcionarja. Točen bruto znesek pokojnine je skrivnost. Ni pa nizka.

Nataša Pirc Musar je za mesec oktober prejela plačo bruto 6.477 evrov. Iz vlade so mi podatke o višini plač in izplačanih nadomestilih poslali včeraj. Iz DZ in od predsednice republike že v sredo. Zbiranje podatkov po kar devetnajst ministrstvih, vsako ima svoje računovodstvo, ni preprosta naloga. Podatki, ki so jih poslali, pa tudi niso najbolj pregledni. A zdi se, da nekdanji minister Uroš Brežan (Svoboda) prejema nadomestilo. Dobil je 5.186 evrov plačila. Z njegovim odstopom se je parlament seznanil 9.10., njegovo delo od takrat opravlja Alenka Bratušek (Svoboda). Kdaj je bil sprejet sklep o nadomestilu, še preverjam. Isti dan kot z Brežanovim so se poslanci seznanili z odstopom Sanje Ajanović Hovnikov (Svoboda), ki je za del prejšnjega meseca dobila 1.646 evrov plačila. Vodenje javne uprave je začasno prevzel finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda). Ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko (Svoboda), ki ni bila pripravljena sama odstopiti, pa so odstavili 13.10. in je dobila 2.880 evrov plačila za slabo polovico meseca. Njeno delo od takrat opravlja obrambni minister Šarec, ki je za vodenje obeh resorjev dobil 6.000 evrov bruto. Toliko bi tudi, če bi vodil le obrambno ministrstvo. Plača premiera Roberta Goloba je bila 6.531 evrov (neto 4.059 evrov), plačilo za Luko Meseca (Levica), ki začasno vodi vlado, ker je Golob na bolniški, pa 5.832 evrov. Začasno vodenje vlade mu plače prihodnji mesec ne bo povišalo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu