Site icon Spletni časopis

Prva žrtev koalicije je Monika Gregorčič

Dogovori petih strank, kako si bodo razdelili položaje na vrhu vlade in parlamenta, so že prinesli prvo žrtev. SMC je prejšnji teden za podpredsednico predlagala Moniko Gregorčič, stranka LMŠ pa Tino Heferle. A o Gregorčičevi v četrtek poslanci ne izredni seji parlamenta ne bodo glasovali. Šefi strank so se namreč dogovorili, da ne bo kandidatka.

Gregorčičeva položaj odstopa Desusu

Nesojena kandidatka SMC za podpredsednico Moniko Gregorčič Foto: DZ

Po neuradnih informacijah iz državnega zbora so iz SMC kandidaturo Gregorčičeve danes že umaknili. Da je odpadla in ni več v igri, je pokazalo obvestilo iz LMŠ o dogovoru o delitvi položajev med pet vladnih strank. Šesta, ki podpira vlado, Levica Luke Meseca, ima poseben dogovor s vsemi vladnimi strankami, s katerim se je odrekla najvišjim mestom in se razglaša za programsko podpornico vlade in njene politike, ki pa je menda v opoziciji. A to, da so v opoziciji, ko vladi zagotavljajo večino, je le njihovo mnenje.

Po dogovoru šefov strank bo DeSUS Karla Erjavca vodil ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo, dobili pa bodo tudi podpredsednika državnega zbora, torej položaj, za katerega je bila predlagana Gregorčičeva. Koga bodo predlagali se v DeSUS še dogovarjajo. Mogoče je celo, da njihov kandidat še ne bo izvoljen ta teden.

Se bi pa lahko zgodilo, da bo opozicijska SDS ponudila svojega podpredsednika, Jožeta Tanka, ki ima veliko izkušenj in mu poznavanje pravil in procedur priznavajo tudi na vladni strani.

LMŠ Marjana Šarca bo po dogovoru strank, ki skušajo sestaviti vlado, ob vodenju vlade vodila še ministrstva za zdravje, za finance, za javno upravo, za notranje zadeve, dobila bo tudi podpredsednico državnega zbora, prej omenjeno Tino Heferle. SD Dejana Židana bo prevzela ministrstvo za kulturo, za pravosodje, za izobraževanje, Židan pa bo že ta teden postal predsednik državnega zbora. SMC Mira Cerarja dobi ministrstva za okolje in prostor, za gospodarstvo, za zunanje zadeve in za delo. Neuradno je slišati, da bi ministrstvo za delo lahko prevzel Boris Koprivnikar, kar lahko dvigne nekaj pritiska Levici, ker Koprivnikar ne velja za najbolj popustljivega ministra, ko gre za trošenje denarja. SAB Alenke Bratušek bi po dogovorih pripadlo ministrstvo za infrastrukturo in dva ministra brez listnice: za razvoj in evropsko kohezijsko in za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Exit mobile version