Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Lotrič zavrnil kozmično sramoto v slogu Klakočar Zupančičeve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th marec 2024, 08:45 pop

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič ne bo ravnal kot predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ta je lani, ko je menda zaradi vpliva kozmičnih žarkov, ki so okvarili glasovalne naprave poslancev Svobode Mihi Kordišu (Levica) in Mojci Pašek Šetinc (Svoboda) uspelo doseči usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo in s tem zavrniti vladno rešitev, da se bodo usklajevali le 75 odstotno, odredila ponovitev glasovanja. Oba vladna poslanca sta se zaradi spodbujanja upora proti vladi znašla v težavah v lastnih strankah. Pri ponovljenem glasovanju, ki ga je odredila Klakočar Zupančičeva, sta Kordiš in Pašek Šetinčeva vlado Roberta Goloba premagala še bolj kot prvič.

Državni svet zaradi napačnega glasovanja državnega svetnika Andreja Poglajena (SDS) in župan občine Sveta trojica Davida Klobase (NSi) ne bo ponavljal glasovanja o predlogu Jožeta Školča o predstavitvi razprave, ali zahtevati preiskavo ravnanja Roberta Goloba. Tako je, obratno kot Klakočar Zupančičeva odločil Lotrič.

Ponavljanj ne bo, ker sta napačno glasovanje, ali prestaviti razpravo o preiskovalki, zakaj je Robert Golob iz GEN-I pod mizo nakazal 103.000 evrov na podjetje takrat novinarke državnega Siol.net Vesne Vuković, kako Golob z državo biznisira s Star Solarjem in ali si je z velikimi nakazili iz GEN-I na Balkan financiral volilno kampanjo, Poglajen in Klobasa prijavila prepozno. V ponedeljek prihodnji teden, ko bodo svetniki nadaljevali prekinjeno sejo, bodo zaradi tega le uvodne predstavitve zahteve za preiskovanje premiera. Glasovanja, ali bi državni svet od državnega zbora zahteval, da mora tudi preiskati ravnanje Globa, pa ni pričakovati pred naslednjo redno sejo državnega sveta, ki bo sredi marca.

Golobovi bi državni svet ukinili

Razplet, ali bo čez nekaj tednov za preiskovanje premiera večina ali ne, pa je zaradi ostrih pritiskov iz vladne strani, težko napovedati. Že ob možnosti, da bi državni svet zahteval preiskavo, je poslanec Svobode Lenart Žavbi prejšnji teden obudil idejo, da bi državni svet vladajoči ukinili. Na včerajšnjem srečanju z novinarji predsednik državnega sveta Lotrič, ko sem ga vprašal, ali je to razumel kot pritisk na državni svet pred odločanjem, ni odgovoril pritrdilno. Zanikal pa tudi ni.

Lucija Tacer (Svoboda) in poslanec Lenart Žavbi (Svoboda, prej Levica)

Kot sem poročal je nekdanji predsednik LDS Školč predlagal prestavitev odločanja, da bi poslanci lahko proučili pismo odvetniške pisarne nekdanjega notranjega ministra in generalnega sekretarja vlade LDS Mirka Bandlja, ki je v imenu vodstva državnega podjetja GEN-I, ki ga je nastavil Robert Golob (ta je bil pred desetletji tudi funkcionar LDS v vladi), ostro nasprotoval preverjanjem Golobovega preteklega ravnanja. Med drugim z razlago, da bi naj šlo za zasebne biznise, ko je Golob pod mizo nakazoval denar podjetju v lasti takrat novinarke državnega SIOL.NET Vesne Vuković, ki je danes generalna sekretarka Svobode.

Po pogodbi, ki je bila sklenjena 22. 7. 2019, pozneje je bilo še več aneksov, je GEN-I nakazal 103.000 evrov. Podjetje SEEM M. & C pa je financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34.000 evrov, 60.000 evrov Gorenje, še 73.000 pa podjetje Adventure Investments. Skupaj 270.000 evrov. Več kot četrt milijona evrov. Podjetje je na koncu likvidiral urednik Necenzuriranih Primož Cirman. In nam s tem pokazal, da ni šlo za povsem zasebni posel Vukovićeve.

Celotno sporoči iz državnega sveta, da ne bodo ponavljali glasovanja kot ga je Klakočar Zupančičeva, je takšno:

“Na 2. izredni seji Kolegija državnega sveta so člani kolegija sprejeli dogovor o nadaljevanju 14. seje Državnega sveta Republike Slovenije, ki je bila sklicana za 28. februar 2024, in je bila prekinjena sredi obravnave 5. točke dnevnega reda, ki se glasi Predlog Zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve podjetja GEN-I, d.o.o., ki so vodili v finančno izčrpavanje podjetja GEN-I, d.o.o., da so domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe STAR SOLAR d.o.o. in poslovanjem družbe BORZEN, d.o.o., da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA, volilne kampanje politične stranke GIBANJE SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022; in za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje.

Člani kolegija so se uvodoma seznanili s poročilom, ki ga je podala Mandatno-imunitetna komisija na 2. izredni seji (poročilo komisije je dostopno na povezavi https://www.ds-rs.si/sl/dogodki/2-izredna-seja-mandatno-imunitetne-komisije-nadaljevanje), iz katerega izhaja, da Mandatno-imunitetna komisija meni, da ni pristojna za ugotavljanje dejstev v zvezi s konkretnimi vprašanji in konkretnimi ravnanji na sejah DS, zato je predsedniku DS Marku Lotriču svetovala posvet glede načina nadaljevanja 14. seje s Kolegijem DS. Člani kolegija so na podlagi magnetograma ugotovili, da ugovor dveh državnih svetnikov ni bil podan takoj po opravljenem glasovanju o predlogu Interesne skupine negospodarskih dejavnosti za preložitev razprave in odločanja, temveč šele po prekinitvi seje.

Kolegij DS je v Poslovniku DS opredeljen kot posvetovalno telo predsednika DS, iz česar izhaja, da mora odločitev o nadaljevanju seje sprejeti predsednik DS. Predsednik DS je na podlagi navedenih dejstev in razlage 54. člena Poslovnika DS, ki ga je podala Mandatno-imunitetna komisija, ocenil, da ugovor dveh državnih svetnikov ni bil podan pravilno, zato se je na podlagi posvetovanja s kolegijem DS odločil, da kot predsedujoči v nadaljevanju 14. redne seje ne dopusti, da Državni svet odloča o ponovitvi glasovanja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu