Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nov “šok” za Levico: Po prodaji NLB morajo kupiti še Boxerje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2018, 12:08 dop

Nujno sejo odbora za zunanjo politiko je za petek zjutraj sklical Matjaž Nemec (SD), da bi odločili, ali obrambna ministrica Andreja Katič (SD) še sme kupovati 48 oklepnih vojaških vozil Boxer za 306 milijonov evrov. Osemkolesnike vlada Mira Cerarja, ki je marca  z odstopom premiera padla, a še opravlja tekoče posle, kupuje že več let. Projekt pa je zdaj v negotovosti, ker ključen partner za vladanje v prihodnjih letih postaja Levica Luke Meseca, ki je edina med strankami v parlamentu odločno proti tej investiciji, ukinila bi kar za 1,2 milijarde nabav opreme za vojsko v prihodnjih letih  in to preusmerila v socialni sitem.

Kupujemo, ker smo zavozili Patrije

Poslanec SD Matjaž Nemec Foto: DZ

Nemca je v torek za preverjanje, ali ima vlada še zeleno luč za sklepanje sporazuma o nakupu osemkolesnikov, prosil državni sekretar obrambnega ministrstva Miloš Bizjak, da bi na ministrstvu lahko nadaljevali postopke, ki so nujni za podpis pogodbo nakupu 28. oktobra letos. Pri nakupu bi sodelovali z Nemčijo, Litvo in Nizozemsko.  Osemkolesnikov nimamo, ker je država povsem zavozila projekt Patria.  Patrie je obrambno ministrstvo kupilo v času, ko je bil obrambni minister Karl Erjavec (Desus). Zaradi političnih igric, strankarskih podtikanj in korupcije pa je pozneje posel propadel. Pravnomočno sta bila zaradi okoriščanja obsojena nekdanji uslužbenec ministrstva Peter Zupan in slikar Jure Cekuti. V zapor bi moral Cekuta za štiri leta in pol, ker je sodišče pravnomočno ugotovilo, da je za pridobivanje informacij od Hansa Wolfganga Riedla in odgovornega v Patrii za Slovenijo Reija Niitynena, v več obrokih na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. A se Cekuta s sklicevanjem na težave z zdravjem zaporu že več kot leto izmika. Vmes je bil nekaj časa celo na begu v BiH, a se je vrnil, ko je res zbolel. Cekuta je ob nekdanjem upokojenem vodji službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Petru Zupanu edini, za katerega je sodišče res presodilo, da je sodeloval v koruptivnih poslih v povezavi z nakupi osemkolesnikov.  Sodni proces je potekal tudi proti nekdanjemu šefu vlade Janezu Janši in še vrsti posameznikov, a so ti postopki padli na ustavnem sodišče, ker – kot so ugotovili ustavni sodniki – sodbe niso vsebovale nujnega elementa: kaznivega dejanja. Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bila Janši z ravnanjem šefa vrhovnega sodišča Branka Masleše kratena tudi ustavna pravica do poštenega sojenja.

Levica je proti, a so tudi proti prodaji NLB

Erjavec bi po dogovorih v šesterčku, ki prevzema oblast, lahko spet postal obrambni minister in kupil še nove osemkolesnike. Pobudo, da naj sporazum o nakupu kupa oklepnikov požegna,  je vlada Mira Cerarja državnemu zboru poslala že pred tremi tedni, ko se je Marjan Šarec “z iskrenimi nameni” začel pogajati, da bi se koaliciji petih levih in levo-sredinskih strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB) pridružila Levica Luke Meseca, ki ostro nasprotuje novim investicijam na področju obrambe. A je ta pobuda od takrat le čakala. Ta teden, ko bodo poslanci odločali o mandatarju, pa se očitno že tako mudi, da so iz ministrstva urgirali, poslanec Nemec pa je za jutri že sklical razpravo kupovanju oklepnikov, ki bo očitno uvod v poznejše odločanje o mandatarju. Levica se je medtem s posebnim protokolom zavezala, da bo podprla Šarca in njegovo vlado. Kljub nasprotovanju Levice projekt osemkolesnikov ni nujno ogrožen. Levica je bila tudi ostro proti prodaji NLB, ki jo vlada v odhajanju medtem po hitrem postopku prodaja. Levica pa napovedala podporo Marjanu Šarcu, da bi ta lahko nadaljevala vladanja strank, ki prodajajo NLB.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Iz vlade so pojasnili, da bo vsako od 48 osem kolesnih vozil Boxer, če se država odloči za nakup, stalo 4,1 milijona evrov, skupaj 197 milijonov, še 30 milijonov bodo stroški orodja in testne oprema, usposabljanja, simulatorja, osnovnega paketa rezervnih delov, enajst milijonov bo država odštela za povračila stroškov razvoja projekta in administrativni stroški, stroški eskalacij do leta 2023 bodo znašali 15 milijonov, 53 milijonov evrov pa 22 odstotni DDV. Denar bo iz postavke generalštaba slovenske vojske

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu