Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brez presenečenj: Obtožba Cerarja zavrnjena, za le iz SDS

(Last Updated On: 09/01/2018)
image_pdfimage_print

Čeprav so bile uradno danes še zimske parlamentarne počitnice, so poslanci kar osem ur polemizirali, ali premiera Mira Cerarja (SMC) obtožiti pred ustavnim sodiščem, ker je po zahtevi koalicijskih poslancev (SMC, Desus, SD) novembra lani ustavil deportacijo sirskega migranta Ahmada Shamieha na Hrvaško. Po osmih urah razprav je za ustavno obtožbo glasovalo 18 poslancev, proti pa 52.

Pravice bivati v državi Ahmad po novembru še ni dobil. Na vladi mu je niso dodelili kot posebej pomembni osebnosti za državo. Ministri se niso strinjali, da bi bili pogoji izpolnjeni. Je pa upravno sodišče odločilo, da bi o Ahmadovi ponovni (novembrski) prošnji za zaščito notranje ministrstvo moralo odločiti in je ne kar zavreči. A so se iz ministrstva na sodbo pritožili.

Predsednik Milan Brglez (SMC) ni prekršil pravil, ker je poslancem ukinil zadnji dan, ko so še zimske parlamentarne počitnice, ki jih tam označujejo tako:

 

Poslovnik določa, da v času poletnih in zimskih počitnic ni rednih sej zbora in komisij, v parlament takrat novinarji nimajo čisto prostega vstopa in tudi zaželjeni nismo zelo. So pa tudi v času počitnic lahko izredne seje državnega zbora in takšna je bila o tem, ali obtožiti premiera Cerarja.

V DZ SDS nima večina, v anketi pa

»Dejanje predsednika vlade pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem storil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja,« je poslanec SDS Vinko Gorenak  lani pojasnil, zakaj je SDS zahtevala razpravo ali obtožiti premiera. “Ne sedaj, ne nikoli prej v mandatu nisem storil ničesar protiustavnega. Predlog je popolnoma neutemeljen, gre za nov politikantski manever SDS,” se je že novembra odzval Cerar.

Prejšnji teden pa je predlog SDS v intervjuju ocenil celo za “nezaslišanega”. Komentar o dogajanju je dostopen na povezavi tukaj. Možnosti, da bi bil postopek proti Cerarju sprožen, so bile enaka ničli. Rezultat glasovanja na koncu je to le potrdil

Javnost pa ne deli povsem pogledov večine poslancev. Kar neverjetno velik delež anketiranih na spletnem portalu je ocenil obratno. Anketa ni resna javnomnenjska raziskava, ob zelo odločni večini pa je kazalec.

S premierovim posegom v primer Ahmad ni soglašalo kar 96 odstotkov anketiranih obiskovalcev Spletnega časopisa.

SDS predlaga, naj DZ obtoži premiera Mira Cerarja kršitve ustave, ker je preprečil izročitev Ahmada Shamieha Hrvaški. Kaj menite o tem?

  • Premier je prekoračil svoja pooblastila in kršil ustavno ureditev (96%, 1.110 Votes)
  • Premeir ni prekoračil svojih pooblastil in ni kršil ustavne ureditve (4%, 46 Votes)

Total Voters: 1.156

Loading ... Loading ...

 

 

 

(Visited 526 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: