Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brez presenečenj: Obtožba Cerarja zavrnjena, za le iz SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th januar 2018, 09:06 pop

Čeprav so bile uradno danes še zimske parlamentarne počitnice, so poslanci kar osem ur polemizirali, ali premiera Mira Cerarja (SMC) obtožiti pred ustavnim sodiščem, ker je po zahtevi koalicijskih poslancev (SMC, Desus, SD) novembra lani ustavil deportacijo sirskega migranta Ahmada Shamieha na Hrvaško. Po osmih urah razprav je za ustavno obtožbo glasovalo 18 poslancev, proti pa 52.

Pravice bivati v državi Ahmad po novembru še ni dobil. Na vladi mu je niso dodelili kot posebej pomembni osebnosti za državo. Ministri se niso strinjali, da bi bili pogoji izpolnjeni. Je pa upravno sodišče odločilo, da bi o Ahmadovi ponovni (novembrski) prošnji za zaščito notranje ministrstvo moralo odločiti in je ne kar zavreči. A so se iz ministrstva na sodbo pritožili.

Predsednik Milan Brglez (SMC) ni prekršil pravil, ker je poslancem ukinil zadnji dan, ko so še zimske parlamentarne počitnice, ki jih tam označujejo tako:

 

Poslovnik določa, da v času poletnih in zimskih počitnic ni rednih sej zbora in komisij, v parlament takrat novinarji nimajo čisto prostega vstopa in tudi zaželjeni nismo zelo. So pa tudi v času počitnic lahko izredne seje državnega zbora in takšna je bila o tem, ali obtožiti premiera Cerarja.

V DZ SDS nima večina, v anketi pa

»Dejanje predsednika vlade pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem storil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja,« je poslanec SDS Vinko Gorenak  lani pojasnil, zakaj je SDS zahtevala razpravo ali obtožiti premiera. “Ne sedaj, ne nikoli prej v mandatu nisem storil ničesar protiustavnega. Predlog je popolnoma neutemeljen, gre za nov politikantski manever SDS,” se je že novembra odzval Cerar.

Prejšnji teden pa je predlog SDS v intervjuju ocenil celo za “nezaslišanega”. Komentar o dogajanju je dostopen na povezavi tukaj. Možnosti, da bi bil postopek proti Cerarju sprožen, so bile enaka ničli. Rezultat glasovanja na koncu je to le potrdil

Javnost pa ne deli povsem pogledov večine poslancev. Kar neverjetno velik delež anketiranih na spletnem portalu je ocenil obratno. Anketa ni resna javnomnenjska raziskava, ob zelo odločni večini pa je kazalec.

S premierovim posegom v primer Ahmad ni soglašalo kar 96 odstotkov anketiranih obiskovalcev Spletnega časopisa.

SDS predlaga, naj DZ obtoži premiera Mira Cerarja kršitve ustave, ker je preprečil izročitev Ahmada Shamieha Hrvaški. Kaj menite o tem?

  • Premier je prekoračil svoja pooblastila in kršil ustavno ureditev (96%, 1.110 Votes)
  • Premeir ni prekoračil svojih pooblastil in ni kršil ustavne ureditve (4%, 46 Votes)

Total Voters: 1.156

Loading ... Loading ...

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu