Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Matej Tonin bo odstopil, ko bodo izvoljeni ministri

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 16/08/2018)

Odstopno izjavo bom podpisal, ko bo izvoljena vlada. V skladu z dogovorom bom tisti trenutek odstopil. S tem bom omogočil, da bo na isti seji izvoljena nova ministrska ekipa in nov predsednik državnega zbora. Najprej ministri, potem moj odstop in takoj po tem sledijo volitve novega predsednika DZ, je opoldan javnosti sporočil Matej Tonin (NSi). Tonin je opozoril, da morebitno slikanje glasovnic na tajnih volitvah mandatarja, ki jih javno napoveduje celo kandidat za premiera Marjan Šarec, ne bo v skladu s pravno ureditvijo in ustavo in da lahko kdo, če bo do tega prišlo, tudi spodbije izvolitev mandatarja. Inštitut tajnega glasovanja je treba spoštovati, je opozoril in vse pozval, naj se konec tedna te prakse ne poslužujejo. O Levici, ker ima ta formalno podpisan dogovor o podpori vlade, je Tonin povedal, bo imela v parlamentu status vladne in ne opozicijske stranke. Da so se odpovedali ministrom v vladi, ki jo podpirajo, je njihova stvar, je opozoril Tonin. “Ne more biti jeziček na tehtnici v opozicijski komisija za nadzor obveščevalnih služb ali za nadzor proračuna, tu gre za ravnotežja moči v državnem zboru,” je opozoril Tonin, da ne gre le za vprašanje javne podobe in na novinarsko vprašanje odgovoril, da je to, da so v dogovor o sodelovanju vladne stranke zapisale, da bo Levica, ki se je zavezala, da bo podpirala vlado, še opozicijska stranka, nima pomena, ko gre za status v državnem zboru, razglašajo pa lahko iz koalicije Levico za karkoli.

Hiter odstop nespameten

Po napovedih šefa LMŠ Marjana Šarca pred tednom bi moral biti Tonin že od včeraj bivši, državni zbor pa bi vodil kmetijski minister in šef SD Dejan Židan. Tudi Šarec bi po tem prvem scenariju bil včeraj že izvoljen. A se je Šarec pri načrtovanju postopkov uštel, tako hitro menjave ni bilo mogoče izpeljati. Če bi Tonin že včeraj odstopil, ne bi bilo nikogar, ki bi vodil postopke volitev novega šefa DZ in mandatarja. A to težavo lahko leva sredina reši do petka, če bo takrat našla in izvolila vsaj enega podpredsednika državnega zbora, denimo iz SMC Mira Cerarja. Če Tonin po tem ne bo hitro odstopil, ga lahko novi vladarji odstavijo. Imajo enako večino kot SMC, Deus in SD v prejšnjem mandatu. Le da od volitev 52 glasovi zdaj zagotavlja kar dvakrat več strank: LMŠ, SMC, SD, SAB, Desus in Levica.

Zakaj se z Židanom mudi?

Predsednik DZ Matej Tonin (NSi) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Koaliciji levih in levosredinskih strank se s prevzemom vodenja državnega zbora mudi, ker je vodenje parlamentarne procedure pomembno orožje, s katerim je mogoče vplivati na delovanje oblasti, pa še prestižno je. Predsednik državnega zbora se pojavlja v medijih. Med počitnicami izjemno napornega dela ni. Matej Tonin, ki je bil izvoljen s kar 80 glasovi, spretno nastopa in kot predsednik DZ pridobiva ugled. Takšnega opozicijskega voditelja je treba hitro odstaviti. S hitrim prevzemom vodenja DZ Dejana Židana, ki je šef druge največje stranke v vladi, pa bi lahko bilo nekaj težav.  Po odstopu Mira Cerarja marca letos in s tem padcu celotne vlade, mora Židan opravljati tekoče posle ministra za kmetijstvo. Ker je hkrati poslanec, je v dvojni vlogi. Če bo vodil državni zbor, bo še bolj nerodno. Ta težava bi bila še hujša, če bi bil za šefa državnega zbora izvoljen Miro Cerar, ki ga je Šarčeva koalicij nameravala predlagati, ko je bil izvoljen Tonin. Potem bi imeli Cerarja, ki bi bil šef DZ in bi vodil posle odstopljene lastne vlade. Kljub izvolitvi za poslanca, je Židan zadnje mesece dobival ministrsko plačo, ki je krepko višja od navadne poslanske, julija je tako dobil 5.184 evrov ministrske plače. Matej Tonin je ta mesec dobil  5.598 evrov plače. Plača šefa DZ je nad ministrsko in sodi v enak razred kot plača šefa vlade ali republike. Če bo koaliciji levih in levosredinskih vlad v petek uspelo potrditi mandatarstvo Šarcu in septembra izvoliti še ministre, bodo vsaj zadrege z dvojnimi funkcijami in tekočimi posli odpadle. Bo pa Židan za vodenje DZ zanesljivo zbral manj glasov kot jih je Tonin, ki mu je nasprotovala le Levica Luke Meseca.

A še pred Židanom bo na preizkusu ta teden Marjan Šarec, ki bi lahko v petek zbral – če ga podpreta tudi oba manjšinska poslanca – 54 glasov.

Bo v petek na mizi le Šarec ali še kaj več?

A v politiki nič ni gotovo dokler rezultat ni razglašen. Glasovanja o uspešnih mandatarjih so se doslej razpletla tako:

Kako bo potekala izredna seja parlamenta v petek se bodo vodje poslanskih skupin pogovarjali v četrtek. Na dnevnem redu sta za zdaj le odločanje o mandatarju in dodelitev pravice trošenja dodatnih 35 milijonov evrov zdravstveni zavarovalnici, ki bodo po zagotovilih vlade porabljeni za zmanjševanje čakalnih vrst. Volitve podpredsednika državnega zbora ali celo novega predsednika lahko večina v četrtek še doda.

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu