Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Interpelacija: Po Ermenčevi je zdaj Erjavca in Matijeviča ovadil Škerbinc

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Po tem, ko je načelnica generalštaba Alenka Ermenc sporočila, da je ustno ovadila nekdanjega poveljnika sil slovenske vojske Miho Škerbinca, ker bi jo naj po zaupnem poročilu vojaške obveščevalne službe po govoricah ogrožal s pojasnili vojakom, zakaj je bila nekaj časa na bolniški, je zdaj zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 257. členu kazenskega zakonika obrambnega ministra Karla Erjavca in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča specializiranemu državnemu tožilstvu ovadil nekdanji poveljnik vojske Škerbinc.

Ko Erjavec sam odredi streljanje

Komu točno je Ermenčeva ustno ovadila Škerbinca in kakšna je vsebina njene ovadbe, načelnica generalštaba javnosti ni pripravljena razkriti. Ni pa bila ta njena ovadba temelj za nadzor vojaških obveščevalcev, ki ga je odredil Erjavec, izvedel pa šef obveščevalcev Matijevič, saj se je za ovadbo odločila šele po poročilu, ki je nastalo po tem nadzoru. Škerbinc pa je zdaj ministra in šefa obveščevalne službe ovadil zaradi zlorabe položaja prav zaradi tega, ker sta odredila nezakonit nadzor obveščevalne službe, ki je na poveljstvu sil ves dan zasliševali zaposlene, kaj je Škerbinc govoril sodelavcem in vojakom o razlogih bolniške odsotnosti Ermenčeve. Škerbinca samega niso zaslišali. Da je bil ta nadzor nad Škerbincem in raba policijskih pooblasti, ko ni bilo nobene ovadbe, nezakonit, je ugotovila že komisija za nadzor obveščevalnih služb in to je eden temeljev za današnjo interpelacijo proti obrambnemu ministru Erjavcu, ki pa bo verjetno ostal minister, ker premier Marjan Šarec potrebuje njegovo stranko za vladanje. Erjavec zanika, da bi prekršil pooblastila, obveščevalci pa po njegovi oceni niso izvajali policijskih aktivnosti z zaslišanji.

Del Škerbinčeve ovadbe je tudi streljanje ameriške vojske na Počku, po katerem ga je minister javno obtožil, da je kršil njegovo prepoved nočnega streljanja in tudi odločitev vlade, ki bi naj ne dovolila rabe 120 milimetrskih minometov ameriški vojski. Škerbinc v ovadbi, podobno je storil pred nadzorniki obveščevalcev, opozarja, da je minister Erjavec osebno odredil, da bo ameriška vojska uporabljala te minomete na vaji. Opozarja pa tudi, da minister z javnimi trditvami, kako bi moral poveljnik vojske poslušati njegove nenapisane ukaze, zahteva nezakonito ravnanje. Po zakonu poveljniku sil minister ni neposredno nadrejen in mu ne sme ukazovati, poveljnik sil pa takšnih ukazov ne bi smel upoštevati niti, če bi morebiti obstajali v pisni obliki. Minister je v odgovoru na interpelacijo sam priznal, da “žal” pisno ni nič o njegovih odločitvah, o kakšni prepovedi nočnih streljanj na Počku.

Erjavec verjetno ostaja minister

Seja državnega zbora se bo začela zjutraj, napovedanih je več kot 14 ur razprav. V skrajnem primeru bo šele pozno polnoči glasovanje o zaupnici. Da bi ministra na koncu odstavili, pa je malo verjetno. Opozicija bi morala za nezaupnico ministru prepričati 46 poslancev. Ministra bodo precej zanesljivo podprli koalicijski poslanci, ki jih k temu zavezuje koalicijski dogovor: 13 poslancev LMŠ, enajst iz SD, devet iz SMC in po pet iz SAB in DeSUS. Skupaj je to 43 poslancev. Poslanci Levice, v DZ jih je devet, po posebnem dogovoru, ki ga imajo s koalicijo in Marjanom Šarcem, ne smejo podpreti interpelacije. To pomeni, da lahko opozicija, če ne bo presenečenj, zbere 36 glasov. 25 iz SDS, sedem iz NSi in štiri SNS. Celo z devetimi glasovi Levice bi segli le do 45, kar je še premalo. Še dva glasova imata manjšinca, za katera je, ker imata tudi dogovor o sodelovanju s Šarcem, tudi malo verjetno, da bi podprla odstavitev ministra Erjavca.

Komisija za nadzor obveščevalnih služb je včeraj začela zaslišanja Alenke Ermenc in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča, ni pa jih dokončala, ker se vladni poslanci niso strinjali, da bi pogovor nadaljevali, ko je državni zbor že začel razpravo o poročilu varuha človekovih pravic za lansko leto. Nadaljevanje zaslišanj bo 8. julija.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu