Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor pohitel: V ponedeljek regresi brez dohodnine in prispevkov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:07 pop

Ker v tednu dni ni bilo veta ali referendumske pobude je predsednik državnega zbora Dejan Židan predsedniku republike Borutu Pahorju v razglasitev danes poslal zakon, s katerim je 70 poslancev, proti ni bil nihče, prejšnji teden ukinilo plačilo dohodnine in vseh prispevkov za regrese, ki bodo izplačani do višine povprečne plače. Spremembo je Pahor takoj poslal naprej in je že objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da bo v ponedeljek mogoče izplačevati višje regrese brez davkov in prispevkov.

Niso bili vsi za: bojkot Levice

Takšna je današnja objava sprememba zakona o dohodnini:

Pri izplačilih do konca junija letos velja kot meja, do katere ni davkov in prispevkov, zadnji znani podatek o povprečni plači. Januarja je bila povprečna plača bruto 1729 evra, februarja 1714 evrov.

Novosti v državnem zboru niso podprle vse stranke. Izjema je bila Levica Luke Meseca. Niti en poslanec iz te stranke ni glasoval. Vzdržali so se, ker se ne strinjajo, da davčno ugodnost pri regresih dobijo tudi bolje plačani, pa čeprav se regresi v podjetjih in ustanovah praviloma v enakih zneskih izplačujejo bolje in slabše plačanim zaposlenim in ne v odvisnosti od višine plače, ko bi bila logična tudi različna obdavčitev. Kjer bodo izplačali višje regrese od povprečne plače bo za zneske nad povprečno plačo davke in prispevke treba plačati. Bolje plačani bodo tam plačali več. Glasovanje se je po strankah izteklo tako:

Da kak poslanec manjka in zato ne glasuje je običajno. Ko manjkajo in ne glasujejo vsi, je to politična odločitev.

Novosti pri regresih bodo veljale retroaktivno že od novega leta. Podjetjem, kjer so regrese že izplačali, bo država plačane prispevke vrnila, zaposlenim pa tudi dohodnino. Da ne bi bili na slabšem, pa lahko ta podjetja izplačajo še “dodaten obrok” regresov. V državnem zboru je, da bo vsak prejemnik regresa dobil najmanj 160 evrov več, posledice ocenil Matjaž Han (SD). Več bodo dodatno dobili tam, kjer bodo regrese še povišali. Delavcu pripada letno najmanj regres v višini minimalne plače, ki jo je zakon za letos določil v višini 886,6 evrov bruto. Poslej bo, ko gre za regres, to neto najnižja vsota.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu