Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Grožnje Možini: Po Smrti fašizmu iz SD pred TV še Smrt Janšizmu

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 13/08/2018)

“Ob izhodu iz RTV me je nocoj počakal tale tip, grozil in napovedal kaj bo z mano,” je novinar Jože Možina na spletnem omrežju sinoči objavil, da je, ko je odhajal iz službe, pred stavbo naletel na političnega aktivista levice, ki je protestiral proti njegovim oddajam na podoben način kot v javnih pismih direktorju RTV Igorju Kaduncu šef zveze borcev Tit Turnšek, ki zahteva političen obračun z novinarjem. Videti je bil protestnik tako:

Gre za vstajnika Igorja Briclja, menda nekdanjega policista v pokoju, ki je sodeloval že pri levičarskih protestih za odprte meje v Ljubljani in ki se mu je uspelo z napisom “Smrt Janšizmu” pretihotapiti celo v stavbo javne RTV med protesti novinarjev na seji programskega sveta, ker je nekdanji šef programskega sveta Mitja Štular nameraval dopustiti razpravo o delu Mojce Pašek in Evgenije Carl.

O enih novinarjih se ne sme, o drugih se lahko

Zaradi načina poročanja Carlove, ki ga je dopustila Paškova je predsednik SDS Janez Janša takrat objavil tudi precej razvpito sporočilo na spletnem omrežju, zaradi katerega sta ga novinarka pozneje uspešno tožili. Novinarji, tam sta bili tudi urednica Paškova in Carlova, so protestirali, da je že razprava programskega sveta o njihovem delu povsem nedopustno vpletanje v novinarsko in uredniško avtonomijo javnega zavoda. Pozneje ni bilo nobenih protestov, ko je generalni direktor Igor Kadunc odstavljal odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ker je novinar Igor Pirkovič hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu v intervjuje omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Da novinarji, če objavijo ostre obtožbe, denimo o fašizmu, morajo pridobiti in objaviti odziv, zahteva novinarski kodeks, ki pravi: “Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče.” Pirkovič je bil v javnem zavodu edini, ki je spoštoval kodeks. Tudi v zadnjih dneh, ko je predsednik zveze borcev Tit Turnšek dvakrat v pismu zahteval, da je treba Možini onemogočiti novinarsko delo, čeprav je kot novinar Možina ravnal profesionalno pravilno, so novinarji tiho. Transparent nad glavo zdaj že bivše direktorice TV Ljerke Bizilj je bil takšen::

 

Možina je včeraj povedal, da je šokiran, ker je od levičarskega vstajnika, ki se zavzema za Smrt, izvedel, da se mu lahko kaj zgodi. Zato je po telefonu poklical generalnega direktorja Kadunca, ki se je strinjal, da je grožnjo novinarju pred stavbo javne TV treba prijaviti organom pregona, kar bodo storili danes. Plakati, ki jih je včeraj razvil ta vstajnik, ki očitno sledijo sporočilom šefa Zveze Borcev Turnška v pismih Kaduncu, so bili takšni

 

 

 

Terminologija smrti se je med odzivi na intervjuju Možine pojavila že v pismu poslanca SD Marka Koprivca, sicer sina nekdanjega partijskega funkcionarja, ki je zaslovel kot trojni funkcionar, ker bil v partiji zadolžen za propagando v medijih, hkrati pa je bil hkrati predsednik skupščine Dela in še šef društva novinarjev Jak Koprivc. Koprivc mlajši je svoj protest Kaduncu končal s stavkom: Smrt fašizmu, svoboda vsem narodom.

Raba tega pozdrava v povezavi z intevjujem Jožeta Možine z Jožetom Dežmanom, oba sta zgodovinarja, je delikatna, ker je to bil tudi pozdrav jugoslovanske partizanske vojske, ki je izvajala povojne množične poboje ujetnikov, ki se jih je z bojem proti fašizmu pozneje tudi opravičevalo. Koprivčev odziv si lahko v celoti preberete v povezanem članku tukaj.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu