Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kje so trenutno vsi prenosniki Emilije Stojmenove Duh

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th maj 2024, 09:32 dop

Čeprav je zaradi prenosnikov ministrice Emilije Stojmenove Duh (Svoboda) koalicija v državnem zbor kar dvakrat popravljala poseben zakon, ti še kar ostajajo v skladišču v Logatcu. Kot je v Domovini razkril Nenad Glücks do navala deset tisoč socialno šibkih državljanov, ki so jim vladajoči želeli s posojanjem ublažiti pomanjkanje prenosnikov, še kar ni prišlo. V parlamentu so, ker so pričakovali velikanski interes, celo uzakonili poseben sistem, da bo prenosnik, vsak je vlado stal petsto evrov, dobil tisti, ki bo hitreje vložil vlogo. A za najem deset tisoč računalnikov za dve leti je na državni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad  doslej prišlo le 910 prošenj, pozitivno pa so jih, poroča Domovina, rešili 464. Številne vloge bi naj bile nepopolne.

Prisega Emilije Stojmenove Duh za ministrico Foto: DZ/Matija Sušnik

Zdi se, da vrednost dvakratnega odločanja parlamenta o posebnem zakonu, dela vseh uradnikov in vse drugo birokratiziranje dramatično presega vrednost nekaj sto prenosnikov, ki jih je ministrici Stojmenovi Duh doslej uspelo razdeliti. Razlog za precej komunističen pristop, ko država socialno šibkim posoja prenosnike s pomočjo državnega sklada, je bila jeza vladajočih strank nad digitalnimi boni v času prejšnje vlade Janeza Janše, ker bi naj takrat šlo za zapravljanje, ker so si otroci (dijaki) kupovali napačne stvari, denimo v ZDA proizvedene slušalke, ki niso poceni. In to tudi otroci iz družin, ki ne trpijo pomanjkanja, je bila kritika. Prenosnike zdaj od vlade Roberta Goloba lahko najamejo le upravičenci do otroškega dodatka v prvem dohodkovnem razredu, z vsaj enim otrokom v osnovnošolskem izobraževanju.

Vloge za brezplačno izposojo je mogoče še oddati do 22. junija. Dejansko pa gre za podarjanje, saj so z zadnjo spremembo zakona, da bi povečali interes in zmanjšali birokratiziranje, vladajoči odločili, da je izposojo mogoče podaljšati za še dve leti in sčasoma vrednost takšnega prenosnika potem pade na nič in ostane v lasti najemnikov.

Oblast je 13.000 računalnikov brez operacijskih sistemov kupila za 6,5 milijona evrov, vsak je stal 500 evrov. V enaki delih so se jih znebila podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92, Ker vladajoči niso imeli sistema, kako jih razdeliti, so obstali v skladišču v Logatcu. 39 so jih uspeli razdeliti občinam prizadetim v poplavah, nekaj tisoč pa pozneje še šolam. SDS je proti ministrici Stojmenovi Duh zaradi tratenja časa in denarja davkoplačevalcev vložila interpelacijo, po razpravi o delu pa so poslanci vladne koalicije z glasovanjem ubranili ministrico. A s precej klavrno večino. Zanjo jih je bilo le 42, od tega 39 iz njene Svobode, dva iz SD in poslanec narodnosti Žiže Felica. Nekoliko presenetljivo ni dobila niti glasu iz Levice, ki se, vsaj besedno, najbolj zavzema za socialno šibke.

Za odstavitev je bilo 31 poslancev, ob poslancih SDS in NSi je bila za odstavitev tudi Mojca Pašek Šetinc. Za odstavitev so glasovali tudi Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, za katere so posamezni novinarji z leve ugibali, kako bodo ravnali, kar so posebna frakcija v ozadju SDS.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu