Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plače: Prvi poslanski tisočak je dobil Šarec, ducat bivšim nadomestila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th julij 2018, 10:44 dop

Le za čas do konstituiranja novega državnega zbora, torej do 22 junija,  je ta teden plače dobilo 42 zdaj že bivših poslancev, še 12 bivših pa je že zahtevalo nadomestilo, ki ga lahko pol leta prejemajo bivši poslanci in so do 22. dobili poslanske plače, za zadnji del meseca pa še nekaj nižja nadomestila. Med bivšimi z nadomestili so v glavnem bivši poslanci SMC, denimo nekdanja vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, ki ni kandidirala, ker se želi vrniti v akademske vrste (na FDV)  ali pa denimo Peter Vilfan, ki je za Desus kandidiral v Kočevju, a ni bil izvoljen. Število bivših, ki dobivajo nadomestila, se lahko še poveča. Pred štirimi leti je pet mesecev po volitvah nadomestila prejemalo 26 poslancev, skupaj so prejeli 84.462 evrov. Podatek je pomemben, ker kaže, kako je zarezala reforma tri leta prej v času druge vlade Janeza Janše, ko so znižali nadomestila in zaostrili pogoje, da nadomestila niso več čisti avtomatizem, kar so bila desetletje prej, ko je vladal LDS. Pet mesecev po volitvah leta 2011 je država 35 nekdanjim poslancem izplačal 156.149 evrov, po  tem so začele veljati omejitve, ki so število prejemnikov in vsote drastično znižale.

Nadomestila v glavnem poslancem SMC in DeSUS

Plače je ta teden dobilo tudi 36 poslancev, ki so bili ponovno izvoljeni in 51 novincev, ki so plačila prejeli prvič in le za dober teden. Skupaj je plače dobilo 87 poslancev. Trije izvoljeni poslanci so še vladni funkcionarji in plače dobijo tam. Najvišje plačilo je med čisto novimi poslanci dobil predstavnik narodnosti Felice Žiža s 1.361 evra, najnižjo Blaž Pavlin 975 evra. Zneski so nizki, ker so izplačani za manjši del meseca in ker novi poslanci junija še niso imeli nobenih dodatkov za vodenje odborov, komisij ali zbora. Razlikujejo se zaradi različnega dodatka za delovno dobo. Med 42 že bivšimi poslanci, ki so plače v četrtek dobili le za čas do 22. junija, je bruto najvišjo prejel Primož Hainz (Desus) s 4204 evra, najnižjo pa predsednik Zelenih (prej SDS) Andrej Čuš: 2.845 evrov. Spisek dvanajstih bivših poslancev, ki so zahtevali poslanska nadomestila, ki jih lahko prejemajo največ pol leta, in so jim ta nadomestila prvič že izplačali hkrati z zadnjimi poslanskimi plačami, je tak:

V parlamentu so tudi trije poslanci, ki poslanskih plač niso dobili, ker opravljajo pomembne vladne funkcije in dobijo precej višje plače tam: premier in šef SMC Miro Cerar, kmetijski minister in šef SD Dejan Židan in gospodarski minister, ki je bil izvoljen za poslanca SMC, Zdravko Počivalšek. Te višje plače v vladi bodo dobivali  do imenovanja nove vlade. Če ne bodo izvoljeni za ministra, jih bo doletela nižja poslanska plača.

Kakšne so plače Tonina, Meseca, Janše in Šarca?

Najvišje plačilo je med poslanci v četrtek dobil bivši predsednik DZ Milan Brglez, ki so ga izključili iz SMC, s 5.413 evri, sladita mu vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša s 5.072 in v prejšnjem mandatu vodja poslanske skupine SDS, po novem pa predsednik mandatno volilne komisije Jože Tanko s 4.998 evri. Novi predsednik DZ Matej Tonin (NSi) je bil po plači tokrat na 23 mestu s 4.330 evri, tik za njim je na 25 mestu šef Levice Luka Mesec s 4.308 evri, predsednik SDS Janez Janša je s 4.048 evri na 35 mestu. Mesec je dobil višjo plačo od Janše, ker je bil v prejšnjem mandatu vodja poslanskega kluba, Janša pa vodilne funkcije v DZ praviloma prepušča drugim poslancem svoje stranke. Šef LMŠ Marjan Šarec si deli 125 do 127 mesto po višini izplačane plače ali nadomestila s Meiro Hot (SD) in Robertom Pavšičem (LMŠ). Vsem trem je bilo bruto izplačanih po 1091 evrov.

Vsa izplačila so bila takšna (podatke lahko sortirat s kliki na vrhu stolpcev):

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu