Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SMC volivci odvzeli skoraj pol milijona evrov, Desusu in PS stotisoč evrov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 05/06/2018)

Glasove volivcev politiki čutijo od dneva volitev: poražence takoj udari po žepu. Tokratne volitve je najbolj, za skoraj pol milijona evrov dotacij na letni ravni, izgubila SMC Mira Cerar, PS Zorana Jankovića in DeSUS Karla Erjavca sta ob več kot sto tisoč evrov, nekaj deset tisoč evrov je izgubila še SLS Marka Zidanška. Zidanšek je že napovedal odstop. Bo pa na letni ravni SLS v blagajno še vedno padlo več kot sto tisoč evrov, ker so pred petimi leti poslanci pretežno manjših strank spremenili način delitve denarja v prid najmanjših strank.

Največ pridobi Šarčeva LMŠ, nekaj tudi Židan

Najbolj bo rezultat volitev razveselil Listo Marjana Šarca, ki bo na letni ravni dobila več kot 300.000 evrov dotacij iz državnega proračuna, ki jih doslej sploh ni dobivala. Dotacije stranke prejemajo mesečno. Letne vsote, ki jih prikazujem, so razdeljene na dvanajstine. Čisto točne vsote, koliko od dneva volitev pripada komu, bodo v državnem zboru izračunali, ko bo znan dokončen uradni rezultat volitev, saj je razdelitev odvisna od števila volivcev. Izračun, koliko bodo izgubili in dobili, sem pripravil sam. Je preprost: četrtina celotne vsote za dotacije strankam se od reforme pred petimi leti v enakih deležih deli med vse stranke (prej se je desetina), ki jih je volil vsaj odstotek glasujočih, preostanek pa sorazmerno številu volivcev. Številke so takšne:

 

Največ bo na letni ravni poslej iz proračuna državnega zbora dotacij dobivala relativna zmagovalka volitev SDS Janeza Janše: 547.065 evrov. Vsota se jim bo povišala za 86.288 evrov. Za odtenek manj, za 72.828 evrov, so volitve dotacije povišale SD Dejana Židana, ki denar krvavo potrebuje, v bilanci v začetku leta je imela kar 756.341 evrov minusa, povrhu pa je morala priznati tudi, da še niso plačali za 119.818 evrov računov za lokalne kampanje pred štirimi in osmimi leti. Več o tem lahko najdete v članku na povezavi tukaj.

SDS prva na državni in lokalni ravni

Do volitev je največ, 729.096 evrov, državnih dotacij na leto dobila SMC. To je, ker so tako odločili volivci, že zgodovina. Stranke dotacije dobivajo še iz občin po rezultatu volitev občinskih svetnikov, ki bodo tudi letos. Med strankami iz občin največ dobiva SDS, ker je bila najuspešnejša na zadnjih lokalnih volitvah. Lani je SDS iz občin dobila  430.876 evrov. LMŠ pa, denimo, iz občine Kamnik 39,371 evra dotacij, kar je bil tudi edini večji prihodek te stranke. Na volitvah v nedeljo ste delitev dotacij, ki jih strankam mesečno izplačuje državni zbor, strankam na letni ravni, če prikažem v bolj grafični obliki, spremenili tako:

Nekaj manj kot SD se je mesečna dotacija povišala Levici Luke Meseca: za 60.385 evrov. Dejansko pa bodo dobili še 57.954 evrov povišice, toliko so namreč do volitev od skupne vsote, ki si jo je na prejšnjih volitvah pridobila koalicija Združena levica, morali pošiljati Demokratični stranki dela Franca Žnidaršiča.

Janković izgubil sam in z Erjavcem 

Na tokratni volitvah je Žnidaršič nastopil v koaliciji s stranko Sloga Janka Vebra, volilo jih je 0,56 odstotka volivcev, ker je to manj kot odstotek, državnih dotacij zanje ne bo več. PS Zorana Jankovića je dotacijo izgubila, ker na volitvah poslancev sploh ni nastopila, Janković pa je pred volitvami sklenil koalicijo z Karlom Erjavcem proti Janezu Janši. Desus je ob SMC in PS največji poraženec teh volitev. Jankovićeva podpora, kot nakazujejo ti podatki, bolj škoduje kot koristi. So pa volitve finančno krepko okrepili dve stranki, ki ju vodita nekdanja poslanca. Nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš je Zelenim na volitvah zagotovil letno 70.152 evrov dotacij, nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek pa novi Dobri državi 79.335 evrov. Zelene je volilo 1,07 odstotka volivcev, Dobro državo pa 1,53.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu