Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za poslanske privilegije le SNS, ki je vladajočim pomagala k odškodninam za zaplembe Banke Slovenije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:40 pop

Le štirje poslanci SNS so podprli predlog poslanskih privilegijev, ki ga je predlagalo kar 74 poslancev. A so si skoraj vsi pod pritiskom medijev premislili. A ne povsem vsi, ob SNS je bilo zanimivo še glasovanje DeSUS: vsi so se vzdržali.

Ko Jelinčič pomaga pri bankah

Proti dodatnim privilegijem je glasovali 74 poslancem, razplet je bil takšen:

Veliko manj napeto je bilo pri zakonu o državnem zboru, tega je potrdilo 73 poslancev, proti ni bil nihče.

Bolj razdeljen pa je bil državni zbor ob pomembnih dilemah o zakonu, s katerim omogočajo pravne spore lastnikom milijarde evrov delnic in obveznic, ki jim je med sanacijo bank na predlog vlade Alenke Bratušek, po zakonu, ki so ga v državnem zboru potrdili poslanci njene koalicija (PS, DL, SD DeSUS), premoženje v celoti zaplenila Banka Slovenije.

Na predlog vlade so poslanci odločili, da bo odškodnine za te zaplembe med sanacijo bank v celoti tudi plačala Banka Slovenije, ki pa proti temu napoveduje spore na ustavnem sodišču, evropska centralna banka pa na evropski ravni.

Pri tem zakonu je SNS Zmaga Jelinčiča vladajočim pomagal, da so zbrali 46 glasov, torej celo večino vseh. Razplet je bil takšen:

Po sodbi ustavnega sodišča bi možnost učinkovitega sodnega varstva za zaplenjeno morali poslanci vsem, ki jim je država odvzela lastnino, omogočiti že pred tremi leti v času vlade vlada Mira Cerarja.

Bo veto državnega sveta?

A zapletov s tem glasovanjem, kljub pomoči SNS, ne bo konec. Iz državnega sveta napovedujejo, da bo skoraj zanesljivo veto. To bo pomenilo, da bo moral DZ ponovno glasovati in zbrati 46 glasov. Kot je je že pri tokratnem glasovanju, ko je iz SMC proti glasoval novi poslanec Dušan Verbič, ki je v zbor prišel po izvolitvi Milana Brgleza za evropskega poslanca. Pri LMŠ pa ni glasovala podpredsednica Tina Heferle, ki je v poslanski skupini napovedala, da tega ne bo podprla.  

Za kaj gre in kako se lahko še zapleta je Anže Logar (SDS) opisal tako:

“Ustavno sporni zakon, ki je omogočal izbris, je predlagala vlada Alenke Bratušek, v državnem zboru pa so ga izglasovali Brane Golubović, Matjaž Han, Franc Jura, Maša Kociper. In ta isti vodje poslanskih skupin danes zagovarjajo in bodo glasovali zakon, ki neustavnost rešuje na način, da povzroča novo neustavnost, da bo zakon, ki naj bi rešil izgubo premoženja 102 tisoč Slovencev, ponovno romal na ustavno sodišče in zelo verjetno tudi na sodišče pravice Evropske unije.

Z drugimi besedami še desetletje pravici ne bo zadoščeno, zaradi zakona, ki ga predlaga vlada, ker ni upoštevala očitkov, ki jih je opozicija jasno izpostavila in ki jih je zakonodajnopravna služba jasno izpostavila. Tako bomo spet prišli v obdobje dvojne pravne države. Bogatih posameznikov, ki preko upravnega spora vložke v podrejence danes na sodiščih dobijo z dvakratnim dobičkom. Vložijo milijon, dobijo dva milijona.

In vse ostale, ki si tega ne morejo privoščiti in naj bi bili poplačani po tem zakonu, pa ravno zaradi teksta zakona, ki bo romal na Ustavno sodišče in potem na Evropsko sodišče pravice še desetletje ne bodo…”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu