Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Napeto pri Đorđeviću in cenzurirani kandidati za sodni svet

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 12/04/2018)

Vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića, ki ima dve pomembni partnerici, nekaj težav pa z otroci z državno sekretarko pravosodnega ministrstva Tino Brecelj, bo za podpredsednika vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču danes že drugič mandatno volilna komisija poskusila ponuditi državnemu zboru. Prejšnji mesec kandidature Đorđevića, ki ga je predlagal pravosodni minister Goran Klemenčič predsedniku komisije Mitju Horvatu (SMC) ni uspelo spraviti na dnevni red in s tem na zadnjo redno sejo parlamenta. Glasov je bilo premalo. Zmanjkali so iz DeSUSa. Če bo danes razplet drugačen, bo o podpredsedniku vrhovnega sodišča prihodnji teden na izredni seji glasoval že razpuščeni državni zbor.

Klici zaradi otrok s Klemenčičevo sekretarko 

Poslanca DeSUS Ivan Hršak in Franc Jurša Foto: DZ/Borut Peršolja

Za Đorđevića je bilo marca le sedem od 19 poslancev v odboru. Koalicija jih ima deset. “Drži, vzdržali smo se. Se je pa tudi en poslanec SMC,” mi je pozneje pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Neuradno je bilo takrat slišati, da bi Đorđević, če bi bila zanj večina v odboru, pozneje najbrž padel v državnem zboru. Ali so se medtem v koaliciji kaj bolj uskladili, ni jasno. Na to, da dogajanje javno precej odmeva, pa kaže, ker je to edini primer v zadnjem letu, ko so me po prebiranju člankov v Spletnem časopisu klicali posamezniki iz Ljubljane, ki jih osebno ne poznam, in mi pojasnjevali težave, ki jih imajo v šoli družine in njihovi otroci, ker sta sinova, ki ju ima Đorđević z državno sekretarko Gorana Klemenčiča Tino Brecelj izjemno živahna. Starša sta po teh pripovedih precej zaščitniška do svojih fantov. Težave so bile najprej na osnovni šoli  Prežihovega Voranca, nadaljevale pa bi se naj tudi na osnovni šoli Poljane, kamor sta starša zaradi težav prepisala enega od teh živih fantov.

Druga pomembna ženska, s katero ima Đorđević hčerko, je vrhovna sodnica Nina Betetto. Betettova je bila najbrž razlog, da Đorđevića v več poskusih predsednik republike Borut Pahor v preteklosti nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga predlagal, bi polovica liste kandidatov bila nekoč zakonca Miodrag in Nina. Vrhovno sodnica Betettova, ki je bila podpredsednica Branku Masleši, je pozneje izpadla na evropskem nivoju. V preteklosti je Đorđević neuspešno kandidiral tudi za ustavnega sodnika. Problem na vrhovnem sodišču, kjer ugledni sodniki ocenjujejo, da Đorđević ni najboljši kandidat, pa je, da tam v več poskusih niso našli nikogar drugega, ki bi bil pripravljen delo podpredsednika opravljati prihodnjih šest let.

Zaupni kandidati, ki jih predstavlja Pahor

Poslanci bodo danes državnemu zbor predlagali še seznanitev z odstopom guvernerja Banke Slovenije. Boštjana Jazbeca je evropska komisija imenovala  za direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v odboru za reševanje bank (neke vrste evropska slaba banka). Funkcijo bo prevzel konec meseca. Odločali pa bodo poslanci tudi, ali za sodnici na okrajnem sodišču v Kranju predlagati Tino Omejc in Vesno Ravnik Koprivec. Pred komisijo pa bo tudi  predlog šestih kandidatov, ki jih je predsednik republike Borut Pahor ponudil, da bi državni zbor 19. aprila izbiral tri nove člane sodnega sveta. Koga je Pahor predlagal, so v državnem zboru v dokumentih cenzurirali. Zaradi varstva osebnih podatkov ljudje nimajo pravice vedeti, kdo kandidira, je razlaga.  Podroben članek o tem je tukaj. Cenzura s sklicevanjem na varstvo osebnih podatkov je nekoliko bizarna, ker je vseh šest kandidatov Pahor razkril.  Predlagal je za pomembne javne funkcije Damjana Možino, Andreja Rozmana, Roka Svetliča,  Andraža Terška, Verico Trstenjak in Emila Zakonjška. Kandidatov za javne funkcije nobena razumna oblast v civiliziranih državah ne skriva in to, koga na pomembne položaje postavlja parlament, praviloma nikjer ni zasebna stvar.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Za cenzorje v DZ je še posebej neprijetno, ker Pahor, ko v DZ s črnim flumastrom prikrivajo imena in priimke pred javnostjo, prireja javne predstavitve teh kandidatov, ker ocenjuje, da je prav, da jih javnost spozna.

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu