Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ prikriva kandidate za sodni svet, Pahor jih bo javno predstavil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st marec 2018, 09:22 dop

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je parlamentu predlagal šest kandidatov med katerimi bo državni zbor 19. aprila izbiral tri nove člane sodnega sveta. Predsednik je za člane predlagal Damjana Možino, Andreja Rozmana, Roka Svetliča,  Andraža Terška, Verico Trstenjak in Emila Zakonjška.

Cenzura za varstvo osebnih podatkov

Predlog predsednika Pahorja so v državnem zboru že prejeli in dokument objavili na način, da ni mogoče ugotoviti, kdo je predlagan. Imena so črtana zaradi zakona o varovanju osebnih podatkov. S sklicevanjem na ta zakon v parlamentu črnijo imena tistih, ki se poteguje za pomembne javne funkcije. Včasih pa le podatke ob imenih, ki omogočajo identifikacijo.

S sklicevanjem na varstvo osebnih podatkov so na dokumentu tokrat zakrita vsa imena tistih, ki so se prijavili za pomembno delo, zadnji del o tem, koga med njimi je Pahor predlagal pa – se zdi – manjka. Objavljen dokument (celoten), koga v sodni svet predlaga predsednik republike, je na spletnem portalu državnega zbora videti takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/obvestilopredsednikasoni.pdf”]

Iz državnega zbora je slišati, da iz portala, kjer so si državljani lahko ogledali večino dokumentov o procedurah v državnem zboru, zadnje čase umikajo kup dokumentov, ker po novi evropski uredbi ne smejo biti več dostopni javnosti. Nova uredba o varstvu podatkov bo začela veljati 25 maja. Ena od novosti je, da mora tisti, ki podatke ima ali uporablja, posameznike obvestiti o bistvenih značilnostih rabe podatkov, da bi posamezniki imeli bistvene informacije o tem, kaj se s podatki o njih dogaja. Po nekaterih informacijah je to šlo v državnem zboru tako daleč, da so bile ideje celo, da bi morali javnosti prikriti, kdo so bili poslanci v preteklosti, češ da imajo pravico do pozabe. Nekaj podobnega se je že zgodilo na ravni volilnih organov, kjer več ne morete do uradnih podatkov o dosežkih kandidatov na bolj daljnih državnozborskih volitvah. Podatke so preprosto prikrili.

Pahor bo kandidate še javno predstavil

Pri predsedniku republike so do javnosti bolj širokosrčni do javnosti. Predsednik Pahor je sporočil, da predlagani kandidati izpolnjujejo visoke strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin Pahor pričakuje, da bodo poslanke in poslanci izmed predlaganih izvolili tri nove člane Sodnega sveta, Pahor namerava kandidate pred odločanjem poslancev še predstaviti javnosti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu