Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec ne bo zahteval dodatnih ministrov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 10/08/2018)

“Ne bo vložen,” so v Listi Marjana Šarca potrdili, da v proceduro ne bodo vložili popravka zakona o vladi, da bi povečali število ministrov v vladi. Včeraj je bil zadnji dan, ko bi spremembo še lahko predlagali, da bi novost že veljala do septembra, ko bo moral Marjan Šarec predlagati ministre, če bo ta teden potrjen za mandatarja. Ker je včeraj dogovor o podpori Šarec dosegel še z Levico Luke Meseca, ima Šarec zagotovljenih najmanj 52 glasov. Levica bo vlado podpirala, noče pa imeti svojih ministrov. Ob podpori množice majhnih strank (LMŠ 13, SD deset, SMC deset, SAB in Desus po pet in Levica devet) lahko Šarec računa še na podporo obeh poslancev manjšin. Če ne bo kakšnih presenečenj: na 54 glasov.

Za tri ministre je vlado povečal Cerar

Doslej so poslanci mandatarje po volitvah, ki so uspeli sestaviti vlade, izvolili tako:

Da namerava Šarec povečati število ministrov, je v javnost pricurljalo v začetku julija. Najprej celo, da bo vlada dobila kar tri dodatne ministre: za digitalizacijo, energetiko in regionalni razvoj.  “To je bil osnutek osnutka, zaupen dokument, ki je ušel v medije,” so iz LMŠ takrat zanikali, da bi po precej kritičnih reakcijah javnosti nameravali tako zelo okrepiti že obsežno vlado, ki jo je zadnja leta vodil Miro Cerar (SMC). Za tri ministre je vlado pred štirimi leti, ko je prevzel oblast, povečal že Cerar. Šarec je julija povedal, da bo k temu dodal kvečjemu eno ministrstvo: za digitalno družbo. A je pozneje odpadlo tudi to. Kot so včeraj sporočili iz LMŠ se o povečevanju števila ministrstev že nekaj časa ne pogovarjajo več. Slika dogajanja v preteklosti in ob volitvah vlade bo torej takšna:

Ker koalicija strank, ki namerava prevzeti oblast ni predlagala spremembe zakona o vladi, bo ministrstev 14, koliko pa bo še dodatnih ministrov brez listnice, še ni povsem gotovo. Zakon pri tem dopušča nekaj manevrskega prostora. Cerarjeva koalicija si je pred štirimi leti v zakon zapisala, da ima vlada lahko do tri ministre brez listnice. A imenovali so le dva. Obvezen je pa eden – za Slovence po svetu in v zamejstvu.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu