Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Mini državni udar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th september 2017, 11:24 pop

Ta sklep je evidentno neustaven. To je mini državni udar. Če bi to obveljalo, lahko katerakoli vlada odloči, da ministri ne bodo več hodili na seje parlamenta, njegovih delovnih teles in parlamentarna demokracija razpade.

Tako je predsednik SDS Janez Janša ocenil vladno odločitev, ki je obrambni ministrici Andreji Katič in šefu generalštaba Andreju Ostermanu prepovedala poročanje odboru za obrambo. Oba sta sicer nameravala v parlament. Vlada pristojnosti za odločanje o prepovedi ministrom, da bi prihajali v državni zbor, po Janševi oceni sploh nima, saj gre za odnos med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti in za nadzor nad vojsko.

S kakšnim orožjem rožlja Cerar?

Janša je med drugim povedal, da je bila seja sklicana zaradi izjav predsednika vlade Mira Cerarja, ki je dejal, da ga mineva potrpljenje in da bo enostransko uresničil arbitražni sporazum. Hrvaška je istočasno povedala, da tega ne bo dovolila. “Z orožjem rožljajo drugi,” je dejal Janša in dodal, da “odbor za obrambo, ki je po ustavi zadolžen za nadzor nad izvršilno oblastjo, zanima, s čem predsednik vlade rožlja”.

Na video posnetku si lahko ogledate izjavo Janše pred sejo odbora, ki so jo koalicijski poslanci obstruirali:

 

Na pogovor za zaprtimi vrati v tihi sobi parlamenta o “pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško” je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič povabil tudi šefa vojaške in civilne obveščevalne službe Franca Trbovška in Zorana Klemenčiča. Zaradi sklepa vlade tudi Trbovška in Klemenčiča ni bilo v parlament.

Množična obstrukcija

[wp_ad_camp_3]

Bilo ni nikogar iz vlade, bojkotirali so pogovor koalicijski poslanci in tudi poslanci opozicijske Levice. V tiho sobo v kleti parlamenta, kjer so najbolj zaupne seje, je ob predsedniku odbora Žanu Mahniču in predsedniku SDS Janezu Janši prišel le še poslanec SDS Franc Breznik.

Iz vlade so prepoved svojim predstavnikom, da bi poročali parlamentu, pojasnili s tem, da vojska ni pristojna za izvajanje in uveljavitev arbitražnega sporazuma, predsednik vlade Miro Cerar pa je zaradi tega predsednika odbora za obrambo tudi pozval, naj prekliče sklic odbora. A je Mahnič poziv zavrnil.

Iz vlade so kot razlog, zakaj jih v parlament ni bilo, predstavili še dobre sosedske odnose s Hrvaško:

“Pri implementaciji arbitražnega sporazuma mora biti v interesu obeh držav, da se vzdržita vsakršnih ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov ter možnosti za sporazumno uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča. Sodelovanje predstavnikov vlade na seji odbora za obrambo, na kateri naj bi se obravnavala zgoraj navedena točka, bi bila v nasprotju z navedenimi prizadevanji vlade, zato se je vabljeni predstavniki vlade seje ne bodo udeležili.”

Ocene o Hrvaški

[wp_ad_camp_4]

Janša je v državnem zboru ocenil tudi, v kakšnem položaju je Hrvaška in kakšne odzive je pričakovati:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu