Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Primer Šketa: Policija je dogodek prikrila in ga še prikriva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2023, 08:56 dop

Policija je javnosti prikrila, da so generalnega državnega tožilca ujeli vinjenega. A informacija je prišla v javnost. Prvi je o tem, da se je nekaj zgodilo, danes na spletnih omrežjih pisal Bojan Požar. Ko sem na tožilstvu po tem neuradno izvedel, da so po neki zabavi na Štajerskem policisti pri generalnem državnem tožilcu res ugotovili, da je pregloboko pogledal v kozarec in da zaradi tega tudi odstopa, sem policijo prosil za pojasnilo, kaj se je zgodilo.

“Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora.” Tako mi je iz policijske uprave Maribor Anita Kovačič Čelofiga odgovorila, kaj lahko povedo o tem, da je petek generalni državni tožilec Drago Šketa pri policijskem preverjanju napihal preveč.

Drago Šketa in Urška Klakočar Zupančič po ponovni izvolitvi za generalnega tožilca Foto: DZ/Teja Perko

Ker generalni državni tožilec odstopa, dogodka več ni mogoče prikriti. Zasebnosti Škete ni mogoče več ščititi. Vprašanja javnosti o dogodku, zaradi katerega je odstopil eden najvišjih funkcionarjev v državi, so zaradi tega smiselna. A policija pojasnila zavrača. Še naprej varujejo, kot so sporočili, zasebnost Škete. Podobno javnosti že dolgo ne obveščajo o posilstvih, kriminalu migrantov, o imenih in priimkih umorjenih ali žrtev prometnih nesreč, o samomorih…

Vprašanje sem jim zastavil tako: “Iz generalnega tožilstva so mi potrdili, da je Drago Šketa odstopil po tem, ko so policisti ugotovili, da je vozil vinjen. Prosim vas za policijsko informacijo o tem dogodku.”

Na odgovor iz policije sem odgovoril z dodatnim vprašanjem. Takšnim:

Spoštovani

Moje vprašanje se ne nanaša na konkretne osebe, katerih zasebnost bi lahko varovali. Vprašujem vas za pojasnila o ravnanju policije v primeru, ko je že odstopil generalni državni tožilec in o razlogih, zakaj ste ta dogodek več dni prikrivali javnosti. Če pa vztrajate, da zakon zahteva prikrivanje, vas prosim, da sporočite, proti komu boste zaradi kršitve ukrepali, ker se je razvedelo, kar bi po vašem mnenju moralo biti javnosti prikrito.
Peter

Iz policije so odgovorili tako:

Spoštovani,

po Zakonu o organiziranosti in delu v policiji, ta obvešča javnost o zadevah s svojega delovnega področja, če s tem ne škodi svojemu delu ali upravičenim koristim drugih. Ob tem izpostavljamo, da se vaše vprašanje, z navedbo konkretnih podatkov nanaša na konkretno fizično osebo, zato vam, zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov, nanj ne moremo odgovoriti.

Lep pozdrav,
Anita Kovačič Čelofiga
predstavnica za odnose z javnostmi

Na odgovor, ker ni popoln, sem poslal dodatno prošnjo:

Spoštovani

Ponovno vas prosim, da mi sporočite še, ali ste sprožili kakšen postopek proti generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi, ker je ta, še preden sem vam poslal vprašanje, sam razkril, da je policija pri njem ugotovila alkoholiziranost in s tem razkril podatke, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo, kar se po vašem mnenju ne sme. Vi tega, ker je že razkrito javnosti, ne morete več “razkriti”. Prosim pa vas tudi, da mi predstavite svoje policijsko delo v  tem primeru, ki ni zasebna stvar in ne bo razkrilo nobenih novih osebnih podatkov.

Peter Jančič

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu