Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

2TDK: Datum ponovitve glasovanja bo DVK določala v torek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2018, 05:02 pop

“Vrhovno sodišče je v zadevi referendumskega spora, v kateri si je z vsemi načini komunikacije s strankami prizadevalo za hiter in učinkovit tek sodnega postopka, danes izdelalo in odposlalo obrazloženo sodbo in sklep,” so popoldan sporočili iz vrhovnega sodišča, da so državni volilni komisiji poslali sodbo, da mora določiti datum ponovitve glasovanja na referendumu.

Bo referendum 13. maja?

Po prvih načrtih bi sodbo DVK lahko dobila že začetku tedna. A se to ni zgodilo. Po neuradnih podatkih je sodnik Erik Kerševan zbolel. Če bi sodbo dobili do danes, bi referendum lahko bil tudi še aprila. Zdaj se pa zdi, da je prvi možni datum 13. maj. Ko sodbo vrhovnega sodišča državna volilna komisija prejme, mora po sodbi ustavnega sodišča v 48 urah določiti dan, ko bo ponovljeno odločanje o drugem tiru na referendumu.

Po neuradnih informacijah so sodbo državni volilni komisiji iz vrhovnega sodišča popoldan poslali po pošti in to v času, ko je državna volilna komisija že končala z delom. Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar mi je v telefonskem pogovoru povedal, da bo – če sodbo dobijo v ponedeljek – sejo, na kateri bodo določili datum referenduma, sklical za torek. Zadnji dan, če sodba pride v ponedeljek, ko še lahko določijo datum referenduma, bo sreda. Pričakujem, da bo sodba po pošti prišla v ponedeljek, je povedal tudi direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko.

Ne razpis, le določitev datuma ponovitve

Datum vročitve sodbe je pomemben. Če bi sodbo prejeli že danes, bi se morala državna volilna komisija sestati v soboto ali nedeljo in čez vikend določiti datum ponovitve referenduma. Frantar je, ko je opisal položaj, opozoril še, da je napačna trditev, ki se pojavlja v medijih, da bo DVK ponovno razpisovala referendum. Državni zbor je referendum že razpisal, vrhovno sodišče pa je zahtevalo le ponovitev glasovanja zaradi ugotovljenih nepravilnosti, in je le določitev dneva, kdaj bo glasovanje ponovljeno, prepustilo državni volilni komisiji.

Ponovno razpisovanje referenduma ni potrebno. Je že razpisan.

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/Odločba_drugi_tir.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu