Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Štrukelj je ustavil predhodnico Levice za Jankovića

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th marec 2018, 08:33 dop

Enega večjih avtogolov v zgodovini volitev poslancev je predhodnici Levice, stranki TRS, leta 2011 zabil njen takratni pravni zastopnik, sicer sindikalist in že več mandatov državni svetnik Branimir Štrukelj. Levica ima danes kogres v Ljubljani, s katerim začenjajo kampanjo, predstaviti pa nameravajo tudi svoje kandidate za poslance. Več o kongresu lahko preberete tukaj. V tretji volilni enoti, to je enota Ljubljana Center, je za TRS, ki ga je takrat vodil še Matjaž Hanžek, Štrukelj leta 2011 vložil kandidatno listo na kateri je bilo premalo žensk. Posledica je bila, da so jim v tej enoti zavrnili celotno listo. Za stranko je bila to manjša katastrofa.

Usluga Štruklja županu Jankoviću

Pomenilo je namreč, da ne kandidirajo v vseh osmih enotah in da torej ne sodijo med resne stranke, kar jim je znižalo rezultat povsod po državi. Povrhu obe ljubljanski enoti, Center in Bežigrad, veljala za bolj naklonjeni levici. Da v eni ni bilo TRS, je takrat koristilo Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, ki je bila relativna zmagovalka volitev. A Jankoviću po volitvah ni uspelo dobiti večine, da bi sestavljal vlado.  Rezultat volitev (prikazane so stranke, ki jih je volil več kot odstotek volivcev) je bil takšen:

Iz stranke TRS so mi po zavrnitvi njihove liste leta 2011 pojasnili, da so kot kandidatko pravilno izbrali Izabelo Pavšič, a so kasneje pomotoma namesto nje v tretji volilni enoti na spisek kandidatov zapisali  Božidarja Kanteta, zaradi česar je bilo na celotni listi premalo kandidatk. Pravni zastopnik TRS v tretji volilni enoti, ki je bil odgovoren za napako, je bil Branimir Štrukelj.

TRS kot temelj Združene levice

Zaradi podobnih napak so bile po osmih enotah po državi takrat zavrnjene še številne liste, a nobena večjim strankam. Praviloma se to zgodi bolj obrobnim strankam in padalcem, ki poskušajo kandidirati zadnji trenutek. Deloma pa k težavam lahko prispeva, ker so na izrednih volitvah skrajšani roki za priprave na vložitev kandidatur. V prihodnjih mesecih bodo že tretjič zapored izredne volitve. Prej jih nikoli ni bilo. Čeprav je Štrukelj z napačno vložitvijo liste, na kateri je bilo premalo žensk, TRS spravil v resne težave, pa je tej stranki na izrednih volitvah leta 2011 uspelo doseči podporo več kot odstotka volivcev.  Poslance stranke dobijo, če jih volijo najmanj štirje odstotki. A že odstotek zadošča za redne mesečne dotacije. V letih 2012, 2013 in 2014 je TRS, ker jih je volil več kot odstotek volivcev, od države dobila 54.366, 59.657 in 84.344 evrov. Skok v letu 2014 je že posledica naslednjih izrednih volitev julija 2014, na katerih so v koaliciji ZL dobili zastopnike v DZ. Pa tudi reforme financiranja strank Gregorja Virant, ki je financiranje z dotacijami popravila za najmanjše stranke na račun večjih, slednjim pa omogočila nov vir zaslužkov s strokovno pomočjo za poslance. Nastop na volitvah ZL je vodila TRS, ker je imela denar in izkušnje. Napake Branimirja Štruklja leta 2014 niso ponovili. Prihodnja leta, do lanske združitve z IDS v Levico, je bila struktura prihodkov TRS takšna:

Zeleni delež, ki se pojavi leta 2015, so občinske dotacije. Stranki TRS se je na lokalnih volitvah konec leta 2014 ponekod po državi uspelo uvrstiti v občinske svete.

Vzpenjajoči se IDS

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Nekoliko drugačno strukturo prihodkov je imel v letih 2014, 2015 in 2016 IDS Luke Meseca, ki je zadnja leta do združitve finančno celo prerasla TRS. Predvsem je zbrala več s članarinami, kar kaže organiziranost. Takšno:

Podatki za vse stranke, koliko članarin so zbrali leta 2016 (to je zadnje leto, ko so uradni podatki dostopni), so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu