Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

20 list povsod, predstavljam imena vseh kandidatov po državi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th maj 2018, 12:18 dop

Z odločitvijo, da se ne bodo ukvarjali s pritožbo ZL-DSD Franca Žnidaršiča in da bo ta v celjski enoti zato ostala brez kandidatov v enajstih okrajih, je ustavno sodišče odpravilo predzadnjo dilemo pred začetkom tiskanja glasovnic za volitve poslancev, ki bodo 3. junija. Glasovnice, kot je povedal direktor Dušan Vučko, že začenjajo tiskati, da bi jih lahko po pošti pravočasno razposlati volivcem po Evropi.

Koliko je list in kdo so kandidati?

Zadnja pomembna volilna dilema za sodnike bo, ali bo obveljalo, da bo Združena desnica Aleša Primca  in Franca Kanglerja ostala brez kandidatov v 22 okrajih. Pritožba Primca je podobna Žnidaršičevi, ne pa povsem enaka. Državna volilna komisija je že objavila spisek vseh kandidatov, ki kandidirajo po državi, brez omenjenih 22. Poimenski pregled vseh kandidatov združen v preglednici za vse enote in vse stranke si lahko ogledat na svojem računalniku, če kliknete na povezavo:

Preglednica z imeni vseh kandidatov po enotah in okrajih v celotni državi

Milna Babič ostaja kandidatka SD, Zelenih pa tokrat ne

Spor zaradi odločitve volilne komisije v Kranju, ki jim je črtala celotno listo zaradi nedoseganja spolnih kvot, odločitvi pa je pritrdilo tudi vrhovno sodišče, je Primc pred ustavnim sodišče sprožil včeraj. Proti komisiji iz Novega mesta pa že prej. Če se bo ustavno sodišče odločilo enako kot pri Žnidaršiču, bo po vseh enotah po državi letos kandidiralo 20 strank, pet pa ne, kar tem precej zmanjšuje možnosti, da bi dosegli štiriodstotni prag za vstop v državni zbor. Povsod ob Žnidaršičevi in Primčevi koaliciji ne kandidirajo še Socialistična partija Tadeja Trčka, Naprej Slovenija Blaža Svetka in stranka Reset Martina Iveca. Socialistična partija kandidira v sedmih enotah, Naprej Slovenija le v eni. Ob kandidaturo v enoti Ljubljana bi bili skoraj še Zeleni Slovenije Andreja Čuša zaradi Milene Babič, ki je hkrati kandidirala še za socialne demokrate Dejana Židana, a jih je rešilo vrhovno sodišče. Bolj podrobne informacije o tem zapletu najdete na povezavi tukaj.

Po enotah gledano bo največ strank na glasovnicah, kar 24, v osmi enoti s sedežem na Ptuju. Najmanj, po 22, pa v enotah s sedeži v Celju in Novem Mestu. Ker so znana imena vseh kandidatov bralcem še drugič ponujam anketo, za koga bi glasovali. Prvič se je odzvalo kar 3.227 bralcev.  Največ glasov so prvič zbrale SDS 1147, SLS 382 in LNBP 252 glasov.  Celotne rezultate prve ankete lahko najdete na povezavi tukaj. Tudi v drugo je mogoče izbrati med vsemi 25 strankami, čeprav ne kandidirajo vse povsod:

Kateri stranki bi dali glas? II.

 • SDS Janez Janša (42%, 956 Votes)
 • SLS Marko Zidanšek (8%, 186 Votes)
 • ZSi Andrej Šiško (7%, 157 Votes)
 • LNBP Bojan Požar (6%, 125 Votes)
 • DD Bojan Dobovšek (5%, 118 Votes)
 • ZD Primc in Kangler (4%, 95 Votes)
 • NSi Matej Tonin (4%, 92 Votes)
 • LMŠ Marjan Šarec (4%, 83 Votes)
 • GAS Alojz Kovšca (4%, 81 Votes)
 • ZS Andrej Čuš (3%, 67 Votes)
 • RESET Martin Ivec (2%, 45 Votes)
 • Levica Luka Mesec (2%, 43 Votes)
 • NS Blaž Svetek (2%, 41 Votes)
 • SMC Miro Cerar (2%, 37 Votes)
 • SD Dejan Židan (1%, 27 Votes)
 • Pirati Rok Andrée (1%, 21 Votes)
 • SNS Zmago Jelinčič (1%, 21 Votes)
 • ZL IN SLOGA Žnidaršič in Veber (1%, 15 Votes)
 • SAB Alenka Bratušek (1%, 15 Votes)
 • GSN Danijel Bešič Loredan (1%, 12 Votes)
 • DeSUS Karl Erjavec (0%, 9 Votes)
 • SOLIDARNOST Uroš Lubej (0%, 8 Votes)
 • ZD Valentina Flander (0%, 4 Votes)
 • SSN Marjan Žandar (0%, 3 Votes)
 • SPS Tadej Trček  (0%, 2 Votes)

Total Voters: 2.263

Loading ... Loading ...

V enoti Kranj Šarec, Tonin, Erjavec, Bratuškova…

Marjan Šarec bo imel v okraju resne proti kandidate

Eden najbolj zanimivih okrajev v državi bo na letošnjih volitvah v enoti Kranj, kjer je bila izločena celotna lista Združena desnica. Tam se bodo v okraju Kamniku pomerili predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednik NSi Matej Tonin, Aleš Hojs (SDS) in Julijana Bizjak Mlakar (Desus). Na volitvah so imena kandidatov, ker imamo proporcionalni volilni sistem, le vaba, da bi volivci glasove namenili strankam, ki jim sorazmerno uspehu pripadejo sedeži v državnem zboru. A tudi deleži, ki jih dosežejo kandidati, niso nepomembni. Pri drugi delitvi, kdo bo dobil sedež, ki je pripadel stranki, se to namreč zgodi po ključu, da pripade sedež tistemu, ki je zbral najvišji delež, ko se primerjajo okraji. Te izbire ne opravijo volivci, ker imajo ti iz posamične stranke na glasovnici le po enega kandidata.  Predsedniki strank so praviloma v svojih okrajih nadpovprečno uspešni v primerjavi s kandidati iste stranke v drugih in zato izvoljeni. Tisti, ki jim to ne uspe, praviloma ostanejo brez položaja na vrhu stranke. Še posebej to seveda velja, če stranka povrhu doživi še poraz. V enoti s sedežem v Kranju bo nastopil še predsednik Desus Karl Erjavec, ki se bo v okraju Tržič meril z Vilijem Kovačičem (LNBŽ), novinarjem Juretom Ferjanom (SDS) in dolgoletnim direktorjem tržiške uprave Dragom Zadnikarjem (SD), ki pa se je lani razšel z tamkajšnjim županom Borut Sajovicem in te funkcije več ne opravlja. V okraju Kranj v enoti Kranj bo kandirala še predsednica SAB Alenke Bratušek, ki se bo tam udarila z Mihom Kordišem (Levica), Štefanom Skalarjem iz SMC…

V Mariboru Požar, Jelinčič, Kangler, Šiško…

Bojan Požar ne bo pešačil

V Mariboru bo v dveh okrajih kandidiral predsednik LNBP Bojan Požar. Če bo v enoti ta stranka dobila mandat, se bo pri Požarju upoštevala povprečna vrednost dosežena v obeh okrajih. Le če bo ta najvišja od strankinih v mariborski enoti, bo Požar izvoljen. V enem od teh okrajev Požarju od bolj znanih kandidatov konkurira poslanec Franc Trček (Levica), sicer pa čistih prvokategornikov (šefov strank, poslancev…) ob Požarju ni opaziti. Nekdanji župan Franc Kangler kandidira v mariborskem sedmem okraju, a ker so Združeni desnici volilni organi zavrnili nastop v 22 okrajih v enotah Kranj in Novo Mesto, to precej zmanjšuje možnosti, da bi na nacionalni ravni dosegli prag.  V Rušah (okraj 4) za SD ponovno kandidira Bojana Muršič, ki ji konkurira predsednik SNS Zmago Jelinčič. Jelinčič je kot Požar dvojni kandidat, hkrati za SNS kandidira še v okraju Slovenske Konjice. Pred volivci se bo tam spopadel, denimo z Jernejem Štromajerjem iz (SD), Bojanom Podkrajškom iz SDS… V 11 okraju najdemo tudi še lani predsedniškega kandidata in šefa Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška. Šiško ni edini nekdanji zapornik. V okraju Sežana kandidira za SNS tudi Srečko Prijatelj. V Mariboru v istem okraju kot Šiško kandidira še poslanec Desusa Uroš Prikl, za SMC pa, denimo, ravnatelj osnovne šole Martina Konšaka in član programskega sveta RTV Slovenija Damir Orehovec.

Zvezdniška Ljubljana z Janšo, Cerarjem in Mesecem
Predsednik SDS Janez Janša in premier Madžarske Viktor Orbán na volilni konvenciji SDS v Celju.

V enoti Ljubljana Center ponovno kandidira za SMC premier Miro Cerarja. V enoti Ljubljana Bežigrad pa v Grosupljem Janez Janša, ki mu v okraju za Levico konkurira umetnik, ki se je preimenoval v Janeza Janšo. Za NSi se bo tem okraju “žrtvoval” glavni tajnik NSi Robert Ilc. V enoti Bežigradu v okraju Moste polje 2 kandidira koordinator Levice Luka Mesec, v istem okraju pa za SMC za podobno volilno bazo, Dragan Matić. V okraju Ribnica enote  Bežigrad bo skoraj zanesljivo ponovno izvoljen vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Zanimiv pa bo spopad “prestopnikov” v okraju Kočevje, kjer bo za Združeno levico nastopil nekdanji župan Kočevja in poslanec SD Janko Veber, za Desus pa nekoč poslanec PS, pozneje Zaab Peter Vilfan. Šef SD Dejan Židan bo volivce znova prepričeval v okraju Murska sobota 2 v osmi enoti, kjer bo za Listo Kanglerja in Primca nastopil nekdanji župan te občine Anton Štihec. Precej napeto pa bo v tradicionalno najbolj desnem primorskem okraju Ajdovščina, kjer si bosta sedež ponovno poskušala zagotoviti Eva Irgl (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi), za LNBP tam tokrat kandira Tino Mamić, za Levico pa Lara Janković.

 

Kako niha popularnost strankam v javnomnenjskih raziskavah zadnje tedne v primerjavi s prejšnjimi volitvami kaže grafika:

Več sledi…

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu