Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Peterle: “Ne bom odšel drugam ali delal svoje liste”

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 15/04/2019)

“Na seji izvršilnega odbora sem jasno povedal, da ne bom ustanavljal svoje liste ali se selil k Podobniku,” je evropski poslanec Lojze Peterle (NSi), ko sem preverjal zaplete pri sestavljanju evropske liste v NSi, zanikal ugibanja medijev, da bi lahko zapustil stranko, če ga ne bo dala na prvo mesto kandidatne liste.

Peterle: Po nepotrebnem zapletamo

Lojze Peterle na kongresu NSi pred lanskimi volitvami poslancev foto: P.J.

Peterle je člane stranke s posebnim pismom obvestil o dogovarjanjih zadnje mesece, ko so se po njegovi oceni s predsednikom Matejem Toninom že dogovorili, da bo tudi tokrat na prvem mestu liste, sledila bi Ljudmila Novak. A je vrh stranke zdaj odločil drugače. “Nimam demokratičnega problema. Etičnega imam. Geslo smo imeli, da beseda drži,” je Peterle pojasnil, zakaj je razočaran, ker ga niso potrdili kot prvega na evropski listi kot je bilo dogovorjeno. Ravnanje predsednika Tonina je šef Demosove vlade, ki je pred desetletji osamosvojila državo, ocenil z:

“Vozi nek cikcak. Preboja pa ni. To je Toninov problem. Tu se zdaj po nepotrebnem zapletamo.”

Ko Peterle govori o tem, da ni preboja, opozarja na rezultate različnih volitev, ki so bili, kar obstaja NSi, takšni:

NSi je bila vedno visoko nadpovprečno uspešna na evropskih volitvah. Listo je na vseh teh volitvah doslej vodil Peterle. Je pa tudi tam delež padal. Še posebej, če upoštevamo, da so na zadnjih pred petimi leti nastopili v koaliciji z ljudsko stranko in dobili le enega evropskega poslanca Peterleta. Drug sedež si je s prednostnimi glasovi z dna liste priboril takrat še predsednik SLS Franc Bogovič.

Bogovič prešibal Novakovo in Lukšiča

Na evropskih volitvah pred petimi leti so bili med vsemi kandidati po številu prednostnih glasov najuspešnejši: 58.041 Milan Zver (SDS), 32.720 Lojze Peterle (NSi), 30.697 Igor Šoltes (Verjamem), 21.569 Ivo Vajgl (Desus), 21.310 Jože Mencinger (PS)… Bogovič je bil po številu prednostnih glasov s 7.809 med vsemi kandidati enajsti. A ker je koalicija NSi in SLS dobila dva sedeža od osmih, Bogovič pa je bil po številu prednostnih glasov drugi za Peterletom, je postal evropski poslanec. Takrat še predsednica NSi Ljudmila Novak je bila s 5.917 prednostnimi glasovi na 13 mestu, pred njo pa takratni predsednik SD Igor Lukšič z 6.882 glasovi. “Dosežek”, ko je zaostal celo za Bogovičem, je prispeval, da je Lukšiča odneslo z vrha stranke.

O govoricah, da bo prestopil ali naredil lastno listo, če ne bo prvi pri NSi, je Peterle, ki je rojen leta 1948, povedal: “Meni ni treba prestopati. Nisem problem. Lahko se tudi upokojim, čeprav imajo v evropske parlamentu poslanci z izkušnjami veliko težo. Mislim pa, da bo stranka, če ne bom na listi, izgubila kar nekaj glasov.” O tem, kdo bo torej na vrhu liste NSi, ti imajo največ možnosti za izvolitev, je Peterle povzel dogajanje tako: “Zadnje čase smo bili kar trije. Najprej jaz. Potem je bil Jožef Horvat. Potem je bil posvet, po katerem se je zdelo, da smo se dogovorili, da bom jaz. Zdaj se pa zdi, ker je bilo to Ljudmili Novak najbrž obljubljeno, ko je vodenje stranke prepustila Mateju Toninu, da bo verjetno Ljudmila na vrhu.”

Ko sem dogajanje preveril še pri SLS, je predsednik te stranke Marjan Podobnik povedal: “Želja SLS je, da je NSi močna in stabilna. Naš cilj je, da se krepijo demokratične stranke. Ne želimo posegati v spore pri njih. Nobenega izmed kandidatov NSi ne bomo vključili na našo listo, če bo samostojna.” Možnost, da bi se SLS in NSi povezali pa še ni povsem izključena, je opozoril Podobnik in dodal: “Če pa bomo kandidirali ločeno, nikogar iz NSi ne bo pri nas.”

Kdo bi bil po vašem mnenju najboljši za vodenje liste NSi, lahko odgovorite v anketi:

Kdo bi moral voditi evropsko listo NSi?

View Results

Loading ... Loading ...
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu