Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izredne volitve: Bodo hitre 27. maja ali normalne 10. junija?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st marec 2018, 03:30 pop

Ne bom iskal novega šefa vlade, je danes predsednik republike Borut Pahor po posvetih s predstavniki poslanskih skupin, ki so bili včeraj in danes, tudi uradno obvestil predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC). S tem je Pahor skrajšal pot do razpusta državnega zbora, a povsem tega ne more. Še vedno lahko v nekaj tednih novega šefa vlade predlagajo poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.  Predsednikov dopis je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/Obvestilo-predsednika-republike.pdf” title=”Obvestilo predsednika republike”]

Če bodo Pahor in poslanci (levice) prihodnje tedne ravnali enako kot so pred slabimi štirimi leti po odstopu Alenke Bratušek in po padcu njene vlade, bo državni zbor predsednik republike Borut Pahor razpustil sredi aprila, volitve pa bodo verjetno 27 maja. Če bi vsi zelo hiteli bi lahko bile tudi še teden prej, a to bi bilo že na mejni rokohitrstva, tvegali pa bi celo spore po volitvah, ali so bile sploh izvedene na pošten način. Velika naglica ni nepoštena do uveljavljenih vladnih strank, opozicijske SDS ali Marjana Šarca. Vsi ti so izkušeni igralci. Naglica zmanjšuje možnosti predvsem novim igralcem, ki jim pravimo tudi .- novo obrazi.  Z lahkoto in brez tveganj pa lahko poslanci in predsednik republike dosežejo, da bodo izredne volitve 10. junija, na dan za katerega je v petek prejšnji teden Pahor nameraval razpisati redne volitve. A si tega, vsaj tako trdijo, na levi ne želijo. Odstop Mira Cerarja s tem datumom izgubi nekaj leska.

Roke za kandidature zakon zdaj drugače določa

Položaj, ko gre za zakonsko ureditev, je manj v prid krajšanju rokov kot pred štirimi ali sedmimi leti. Na prejšnjih volitvah so morale stranke in neodvisne liste kandidate predlagati 25. dni pred volitvami, letos bo ta rok 30. dni pred volitvami.  Morda torej že čez dober mesec. Za vložitev kandidature morajo neodvisni kandidati zbirati overjene podpise na upravnih enotah, in za to bo, če bo določen zgodnji datum, malo časa, pa še ta bo skrajšano, ker bo vmes praznik, če bi volitve Pahor denimo razpisal za 27. maj na način kot jih je  pred štirimi leti. Kako so časovno potekali dogodki, ko je pred štirimi leti odstopila Alenka Bratušek in kako je bilo, ko je Borut Pahor leta 2011 predlagal pet novih ministrov in na to odločanje vezal glasovanje o zaupnici vladi, s čemer je omogočil razpust parlamenta in razpis izrednih volitev Danilu Türku, kaže preglednica, v katero sem dodal možne datume razpusta in izvedbe volitev za letos:

Državnega zbora Pahor vsaj še dva do tri tedne ne more razpustiti, ker imajo – tudi če se predsednik sam temu odpove – poslanci še možnost v dveh tednih in pozneje še v nekaj dodatnih dneh iskati novega mandatarja. Šele, če jim v tem času ne uspe, lahko Pahor razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. Če bi jim morebiti uspelo najti novega mandatarja in mu zagotoviti večino glasov, kar je malo verjetno, pa bi moral Pahor razpisati redne volitve. Ustava določa, da morajo biti po razpustu državnega zbora izredne volitve najpozneje v dveh mesecih. Najkrajši rok je – 40 dni. A najkrajši rok je le izjemoma dopusten. Po zakonu morajo stranke namreč 45 dni pred dnevom volitev odpreti posebne račune. Ki jih načeloma ni mogoče, če volitve niso razpisane. Če so razpisane 40 dni prej, zakona ni mogoče spoštovati. Po zakonu je kazen za prepozno odprtje računa najmanj 10.000 evrov. Če ni zelo tehtnih razlogov, je razpis s tako kratkimi roki skratka nerazumen zaradi celo več razlogov in lahko povzroči celo poznejšo razveljavitev volitev. Je pa tak ekstremno kratek rok Pahor uporabil pred štirimi leti. Če ga ne bi, bile volitve takrat še bolj med počitnicami. Veliko izbire predsednik tudi tokrat ne bo imel, skupaj s poslanci pa nekaj manevrskega prostora, kdaj bi razpustil parlament in ali bodo volitve že maja ali pa 10. junija, ima.

SDS za junij, Desus in SD za maj

Na posvetih pri predsednik Pahorju je bil včeraj za 10. junij Jože Tanko (SDS), ki je ocenil, da bi v tem primeru lahko korektno izpeljali tudi glasovanja po pošti iz tujine, v parlamentu bi preiskovalne komisije, denimo za bančno luknjo in različne cene v zdravstvu, lahko končale delo. SDS pa poskuša skupaj z NSI doseči tudi še sprejem ustavnega zakona, da bi obvarovali NLB pred hrvaškimi zaplembami premoženja za devizne vloge, za katere je obveznost po osamosvajanju na Hrvaškem prevzela Hrvaška. Za vloge, ki jih ni prevzela, že plačujemo odškodnine po odločitvi evropskega sodišča.

Za majske datume volitev sta bila včeraj Franc Jurša (Desus) in Matjaž Han (SD). Z Lukom Mescem (Levica), Jožefom Horvatom (NSi), predstavniki narodnosti in nepovezanih pa se bo Pahor o datumih pogovarjal še danes.

Včeraj zvečer se je oglasil tudi župan Kamnika Marjan Šarec, ki na spletnih omrežjih le redko kaj napiše. Sporočil je:


Državna volilna komisija tudi včeraj še ni prejela sodba vrhovnega sodišča, da morajo določiti datum ponovnega referenduma o drugem tiru.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu