Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fak ne bo naš zastavonoša, kriva sta Gabrovec in Kocijančič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th januar 2018, 07:01 pop

Danes po 17 uri na spletnem omrežju Facebook Jakova Faka ne boste mogli izbrati za našega zastavonošo na začetku olimpijskih iger v Pjongčangu. Da bodo ljudje kar na spletnem omrežju izbirali med tremi športniki, se je odločil Olimpijski komite Slovenije. Ponudil je tekačico Vesno Fabjan, biatlonca Jakova Faka in hokejista Mitjo Robarja.

So res že spet krivi naciji? 

Predsednik olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec

A se je Fak zaradi odzivov na spletnih omrežjih na njegovo kandidaturo in menda še nekaj telefonskih klicev (tudi novinarskega) odločil, da se iz tega spopada, kjer so ga občasno tudi nekoliko zmerjali, umakne. Fak je bil kot odličen športnik v preteklosti že zastavonoša Hrvaške.

Odločitev o umiku je sprožila precej čustvene odzive javnosti, ker so novinarji velikih medijskih hiš za odločitev Faka med vrsticami obtožili kar grde nacionaliste, ki zdaj vplivajo že na šport. Nacije po domače.

Naciji (ali kar fašisti) so termin za nasprotnike prejšnjega socialističnega sistema. Ti “naciji” niso Nemci, ki so nekoč v par dnevih šli čez Jugoslavijo, ki se je takoj predala. Ti so že davno izgubili vojno, premagale so jih z zahoda Anglija in ZDA, z vzhoda pa Sovjeti.

Vsi domači nasprotniki komunistov so bili v preteklosti ozmerjani za nacije in so še danes pogosto. Ironično pa je, da se je socialistična Jugoslavija končala s strahovito nacionalistično morijo, ker prejšnji sistem sovraštva s to ideologijo in totalitarnostjo ni odpravil.

V spletnem časopisu sem opozoril na precej bolj logično razlago dogajanja, ki jo je zapisal Don Marko M., da je pravi krivec vrh olimpijskega komiteja, ki je vse te javne polemike sam sprožil z namenom, da bi populariziral olimpijske igre, sam sebe in šport, kar pomenil tudi večji dotok denarja.

Reakcije v nadaljevanju so bile povsem predvidljive, tudi to, da so številni mediji za dogajanje obtožili kar svoje bralce in s tem pravzaprav sami sebe. Faka so z vrha olimpijskega komiteja v času, ko so zaradi mejnega spora odnosi s sosednjo Hrvaško precej napeti, žrtvovali za dosego svojih političnih ciljev. Cilje so dosegli: pritegnili so veliko javno pozornost. Velikega poguma in integritete pa s tem niso pokazali.

Anketa, ki je odprta zadnje dni, kaže, da so podobno dogajanje razumeli tudi bralci Spletnega časopisa. Daleč največ jih je odgovorilo, da je za Fakovo stisko kriv vrh olimpijskega komiteja.

Daleč najmanj pa, da je kriv odličen biatlonec sam. Rezultat ankete je bil v ponedeljek zgodaj zjutraj takšen:

 

Častni predsednik Janez Kocijančič

V anketi je daleč spredaj vrh olimpijskega komiteja, ki vodi ga Bogdan Gabrovec, ta je predsednik postal, ko je na volitvah premagal ljubljanskega župana in šefa stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Gabrovec je nekoč bil član SDS Janeza Janše, a je iz stranke izstopil.

Častni predsednik olimpijskega komiteja je Janez Kocijančič, ki je bil nekoč predsednik predhodnice SD Dejana Židana. Stranka se je takrat, po združitvi z Delavsko stranko, Socialdemokratsko unijo (SDU) in deloma Socialistične stranke in Demokratične stranke upokojencev (DeSUS), preimenovala iz Stranke demokratične prenove (SDP) v Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD). Pred tem je bila to, seveda, Zveza komunistov Slovenije (ZKS).

Kocijančič je bil politični funkcionar že v prejšnjem sistemu, v slovenski državi pa dolgo tudi predsednik sveta RTV Slovenija in – predvsem – olimpijskega komiteja.

Na drugo mesto, a daleč za olimpijskim komitejem, ki bi se – če bi to tam res želeli – lahko s Fakom preprosto dogovoril in ga postavil za zastavonošo, potem pa to odločitev branil s svojimi funkcijami, so bralci uvrstili nacionalistične Slovence.

Najbrž tudi te, ki so se odzivali na anketo na javni televiziji, v kateri je bila velikanska večina glasujočih za to, da bi zastavo nosil Fak.

S komentarji se pogosto ne strinjam, a…

Odzivi so bili (več jih lahko najdete na povezavi tukaj) takšni:

 

O tem, kdo je kriv, da Fak ne bo nosil zastave, lahko še vedno glasujete  (dovoljene so največ tri izbire, ker je krivcev lahko več):

Kdo je kriv, da Jakov Fak ne bo nosil slovenske zastave?

View Results

Loading ... Loading ...

Nacionalistični “kritiki na internetu” so v anketi le za nekaj glasov prehiteli velike dnevnike, ki so po ocenah o krivdi za umik Faka prehiteli veliko bolj vplivne televizije.

Čisto na dnu so po ocenah bralcev generalna javnost, nacionalistični Hrvati, nacionalistični Srbi in biatlonec Fak sam.

Fak je čez vikend sporočil, da ne bo spremenil odločitve, da ne bo več sodeloval v javnem cirkusu izbiranja zastavonoše.

V igri ostajata tekačica Vesna Fabjan in hokejist Mitja Robar.

 

Med bralci Spletnega časopisa je bilo nekaj čudenja, ker sem jim priporočil branje članka Don Marka M., ki med vsemi očitno ni priljubljen. Kdo pa je? Sam vedno pazljivo pogledam, kaj je zapisano. Z avtorji se pogosto ne strinjam.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]A tokrat je bilo to, kar je avtor (ki ga osebno ne poznam) zapisal, tehtno, pomembno, dobro argumentirano in preprosto vredno branja in pozornosti.

Zvečer je več glasov kot Mitja Robar zbrala Vesna Fabjan, je poročala javna televizija.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu