Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Maketa težav padajoče vlade Mira Cerarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th marec 2018, 03:28 pop

Sodba vrhovnega sodišča, ki je zahtevalo ponovitev referenduma o drugem tiru, ni bila najhujša stvar, ki je ta teden doletela vlado Mira Cerarja in sprožila odstop. Niti najmanj ne verjamem, da je šef vlade odstopil zaradi stavke šolnikov ali množice povečini slabo premišljenih zakonov, ki jih nenadoma pišejo vladni poslanci, kar zdaj mediji nekoliko spinajo. Tudi sodbo vrhovnega sodišča bi premier in njegova koalicija s Karlom Erjavcem in Dejanom Židanom najbrž še preživela, če se teden prej šef vlade in ministri ne bi slikali pred maketo drugega tira, za katero se je izkazalo, da je ena večjih piarovskih katastrof v zgodovini te države.

Ne jamram, ščitim Mramorja

Hujša, denimo, od tiste, ko je premier na tiskovni konferenci v začetku leta 2016 nastopil z napisom »Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve.« Napis je pokazal, ko je pojasnjeval, da ne bo odstavil finančnega ministra Dušana Mramorja zaradi vpletenosti v afero z astronomskimi dodatki, ki so si jih mimo zakona dolga leta izplačevali profesorji na univerzi. A takrat je bilo do volitev še daleč. Zdaj smo pa tik pred njimi.

Odkritje makete drugega tira in nagovor premiera Mira Cerarja v Kopru. Fotografijo je objavila vlada

Izdelavo makete je, po vladni razlagi, zaradi napake v excelu, za 133.590 dobilo podjetje ART Rebel 9, ki je težaško delo prepustilo kar neizbranemu drugemu ponudniku, ki bi podoben kontejner izdelal že za 60.851 evrov. Excel ni opazil, da je 60.851 evrov manj kot 133.590. Spregledali so to tudi vsi drugi v vladi.

Pa težava ni le to, kar vidimo že na prvi pogled in kar so mediji tudi na vso moč razbobnali. Še bolj je, ker nam je maketa simbolno pokazala, v čem je pravzaprav zloraba oblasti, zaradi katere je vrhovno sodišče ta teden razveljavilo lanski referendum. To je tisto, kar vladajoče res boli. Vlada nas že ves čas prepričuje, da je drugi tir že državni projekt, zaradi česar je vlada povsem upravičeno investirala denar za kampanjo pred referendumom in po referendumu še za maketo. A to preprosto ni res. Projekt in tudi nabava omenjene makete je projekt vladajočih strank in nikakor države. Predvolilna kampanja. Državni projekt bo drugi tir postal šele, ko bo obveljal zakon o drugem tiru, o čemer bomo na ponovljenem referendumu šele odločali.

Težave z excelom in številkami

Trditi, da je drugi tir vladni projekt, torej projekt države, že pred referendumom in da zato smemo za promocijo zanj tratiti denar, ki ga nasprotniki nimajo, in v kampanjo povrhu nagnati direktorje državnih podjetij, (SŽ, 2TDK, DRI, DARS), je bila povsem enaka zloraba oblasti kot nabava “excelove” makete. Vladajoči so po 97.000 evrih za kampanjo z zlorabo oblasti v zrak pognali še celoten znesek za maketo. Pazite: ni problem, da so “pomotoma” kupili oderuško drago verzijo. Tudi cenejša je povsem enako problematična. Makete, dokler ne vemo, ali bo projekt sploh obveljal, vlada ne sme kupovati. Nedostojno ravna, jih je opozorilo vrhovno sodišče. Goljufija se temu reče bolj neposredno. Govorjenje premiera Mira Cerarja na javni RTV ta teden, da imajo podobne makete tudi v drugih državah, pa je preusmerjanje pozornosti. Morda pa celo znak, da premier napak v lastnih vrstah res ne vidi. Od tam mu pač – kot iz največjih medijev – vsi le kimajo in pritrjujejo. In prav to kimanje ga je spravilo v težave.

Nasprotniki drugega tira bi na referendumu lani najbrž propadli tudi, če si vlada ne bi vzela 97.000 evrov in če direktorjev državnih podjetij ne bi pošiljala v uradno referendumsko kampanjo. Vili Kovačič ni politični težko kategornik, ki bi lahko dvignil na noge celotno državo. Predsednik SDS Janez Janša, ki to sicer je, pa je dogajanje lani, ko je sicer pomagal zbrati podpise za referendum (brez SDS jih ne bi bilo), pozneje le od daleč opazoval in ni trošil denarja in sil za spopad. Kot sta na drugi strani DeSUS Karla Erjavca in SD Dejana Židana pomagala uzakoniti sporni zakon o novem podjetju za nekaj deset kilometrov železniške proge po postopku, ki je predviden za vojne razmere ali naravne katastrofe, pozneje pa se umaknila v zavetje in od tam po tihem kritizirala domnevno sporna ozadja, denimo z Madžari. V času kampanje pred referendumom pa sta obe stranki zelo skrbno varčevali denar in sile. Koliko so vložili v kampanje iz različnih strank lahko preberete na povezavi tukaj.

Nelojalni reflektorji medijev

V precej obupnem položaju, ko največji stranki SMC ankete že nekaj časa slabo kažejo, zgodila pa se je še maketna afera in sodba vrhovnega sodišča, se je premier odločil za edino res močno potezo, ki jo je še imel. Za odstop. Dal je, če povem z drugimi besedami, šah sam sebi in svoji vladi. Bilo je nekoliko komično, ker je odstopil le dober dan pred tem, ko je predsednik republike Borut Pahor nameraval razpisati redne volitve poslancev za 10. junij. V petek Pahor odloka o razpisu volitev zaradi odstopa ni podpisal. Kdaj ga bo, še ni jasno. A datum na koncu najbrž ne bo daleč stran. Z odstopom je Cerar vse reflektorje medijev obrnil k sebi. A z reflektorji je tako, da se sčasoma spet obrnejo drugam.

Ostala pa bo težava, ki jo je imela že Alenka Bratušek, ki je tudi odstopila tik pred volitvami: kako volivce prepričati, da bi te volili takoj po tem, ko si sam odstopil, da ti znova dajo mandat, ki si se mu sam od sebe ravno odrekel?

Je pa gotovo veliko bolj pametno ljudi prepričevati z odstopanjem kot s polomijo z maketo drugega tira, kar je bila alternativa.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Kaj menite o razpisu volitev lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da predsednik republike Borut Pahor ni razpisal rednih volitev

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu