Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vesel sprožil postopke ali oglobiti SDS, SD in Solidarnost

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th marec 2018, 07:45 dop

Za SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana in Solidarnost Uroša Lubeja smo okrajnemu sodišču v Ljubljani predlagali, naj presodi, ali bo izreklo globe zaradi kršitev zakona o financiranju strank, mi je danes povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. “Tako zakon od nas zahteva,” je pojasnil Vesel. Ali bodo v SDS opravili še revizijo, se pa na računskem sodišču še niso odločili. Vesel je predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču zadnje dni napisal tudi pismo, v katerem ga opozarja na različne prakse sodišč pri dosedanjem presojanju ravnanja strank in izrekanju glob za prekrške, ko sodniki občasno odločijo celo, da ni prekršek, kar zakon določa, da je prekršek.

Kakšne bi lahko bile globe in za kaj vse

Pri SD in Solidarnosti so izrek glob za nedovoljeno financiranje sprožili po opravljenih revizijah v obeh strankah, katere rezultate so tudi predstavili javnosti.

Globa, najmanj 6.000 evrov, bi SD lahko doletela po istem členu kot Dijano Đuđić za posojilo SDS.  SD je dve leti nedovoljeno (v SD trdijo, da po pomoti, kar je najbrž res) pošiljala del svoje dotacije Solidarnosti, s katero pa uradno na volitvah niso nastopili s skupno listo. Podobno, da so drugače razumeli, kaj dovoljuje zakon, trdijo tudi v SDS.

Člen o globah za tiste, ki nedovoljeno financirajo druge stranke, je takšen:

Obtožilne predloge proti SDS so iz računskega sodišča okrajnemu sodišču poslali po pred-revizijski poizvedbi, ko so od stranke pridobili vse dokumente in pojasnila. Postopke so sprožili tako zaradi posojila Dijane Đuđić kot zaradi manjšega posojila podjetja, ki je v solasti stranke, saj pravnim osebam (z izjemo bank in hranilnic) zakon prepoveduje posojanje denarja strankam. Đuđićevi je zaradi zgodbe v dnevniku Večer, ki je močno odmevala v vseh medijih,  stranka SDS vrnila najeto posojilo 150.000 evrov z obrestmi vred. Posojilo zasebnice, ki živi v BiH, je bilo sporno zaradi omejitve najvišje dovoljene vsote, ki jo smejo strankam posoditi posamezniki.

Kako bo sodišče odločilo je nepredvidljivo

Globa za SDS za vsakega od teh dveh prekrškov je po zakonu določena v enakih razponih kot globa, ki bi lahko doletela stranko Solidarnost, ker nedovoljenega prispevka iz SD, ki ga je prejemala skoraj dve leti, ni v 30 dneh nakazala v dobrodelne namene. Tega niso storili niti leta 2016, ko je računsko sodišče po pregledu poslovanja SD čisto uradno ugotovilo, da gre za nedovoljena nakazila in jih je stranka SD tudi ustavila. Je pa šef Solidarnosti Uroš Lubej napovedal, da bo 41.324 evrov nakazal v dobrodelne namene zdaj, ko je računsko sodišče pregledalo še njihovo poslovanje in to od njih tudi uradno zahtevalo. Zakon za SDS in Solidarnost določa nekaj nižje globe kot za SD in Đuđičevo, ki sta nedovoljeno podarjala in posojala. Takšne:

Kakšno globo bo sodišče določilo v posameznih primerih in ali jih res bo, je precej nejasno. Posledica velike množice dosedanjih predlogov sodiščem v zadnjih nekaj letih je, ko gre za večje politične stranke, ena sama višja denarna kazen, ki je bila izrečena NSi, kjer so narobe prikazali, kolikšen je bil celoten prispevek stranki že pokojne članice in ker v so posojilnih pogodbah z nekaj člani namesto Emša za identifikacijo uporabljali davčne številke.

Kazen doslej le za NSi

Doletela jih je kazen 4.200 evrov. Torej najnižja po členu, po katerem je računsko sodišče sprožilo postopke proti Solidarnosti in SDS. Za odgovorno osebo, takrat predsednico Ljudmilo Novak, je sodišče odločilo, da ji ne bo izreklo globe.  Kot je povedal glavni tajnik Robert Ilc je globo po pritožbi hitro potrdilo tudi višje sodišče in so jo potem tudi plačali, ker so ocenili, da se nima smisla več pritoževati.

Zagata pa je, ker v številnih drugih primerih sodišča niso odločala enako, zaradi česar je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel napisal pismo predsedniku vrhovnega sodišča, da naj preveri ravnanje, da bi v sodstvu poenotili prakso različnih sodišč in da bi bilo ravnanje predvidljivo, kar je pomembno tudi za revizorje in vse, ki nastopajo v kampanjah ali vodijo strankarske finance.  Pa analizah računskega sodišča sodišča presojajo zelo različno in občasno odločijo celo, da ni prekršek, kar zakon določa, da je prekršek.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu