Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave na levi: Solidarnost goljufa z 41.324 evri SD

(Last Updated On: 27/02/2018)

Negativno mnenje, ker 6.526 evrov, ki so jih nezakonito dobili od stranke SD Dejana Židana, niso nakazali v dobrodelne namene, je računsko sodišče izreklo stranki Solidarnost za poslovanje v letu 2016. Predsednik Solidarnosti je Uroš Lubej. Nezakonito pridobljen denar bi generalna sekretarja Tjaša Učakar morala v 30 dneh podariti v dobrodelne namene, a tega ni storila. Računsko sodišče od Solidarnosti zahteva odzivno poročilo, v katerem bo morala stranka pojasniti, ali je vendarle spoštovala zakon in nezakonito pridobljen denar nakazala v dobrodelne namene.

Gre za 41.324 evrov in ne le 6.526!

Povezan članek o dogajanju, ki je nastal, ko je računsko sodišče lani začelo revizijo

Zahteva računskega sodišča vsebuje pomembno pomanjkljivost.  Solidarnost je nezakonito od SD dobila 41.324 evrov državnih dotacij in ne le 6.525 evrov. To je ugotovilo prav računsko sodišče, ko je za leto 2014 pregledalo  poslovanje stranke SD.  Računsko sodišče zdaj od Solidarnosti zahteva vrnitev le tistega dela dotacij, ki jih je dobila prve tri mesece v letu 2016. Po tem je SD ustavila nezakonito financiranje, ker so jim revizorji pojasnili, da Lubeju ne bi smeli plačevati. Ne zahteva pa računsko sodišče, da bi jim morali iz Solidarnosti poročati, ali so podarili v dobrodelne namene tudi prispevke, ki jih je Solidarnost enako nezakonito od SD dobivala že leta 2014 in 2015 v skupnem znesku 34.798 evrov. Zdi se, da se je računsko sodišče za to odločilo, ker je pregledovalo le poslovanje v letu 2016, a v bilanci za to leto je tudi enako nezakonito pridobljen denar iz let 2014 in 2015. Čeprav formalno računsko sodišče tega ne zahteva, po zakonu Solidarnost mora v dobrodelne namene podariti vse. Na sodišču Solidarnost in stranko SD najbrž čakajo še visoke globe za kršitev zakona o političnih strankah.

Za SD od 6.000 do 30.000 evrov kazni

Povezan članek o sodno že izrečenih globah, ki bi zdaj lahko doletele tudi SD Dejana Židana

Visoke globe, če stranka denarja, ki ga je dobila od druge pravne osebe, ne podari v dobrodelne namene, je z reformo financiranja strank in kampanj uzakonila koalicija strank PS, SD, Desus, DL, ki je takrat podpirala vlado Alenke Bratušek.  Iz opozicije sta te novosti podprli SLS in NSi, proti je bila SDS.

Takrat smo v medijih opozarjali, da bi bilo v primeru nakazila stranki po napaki ali zaradi nevednosti bolj logično, da mora stranka preprosto takoj vrniti denar, kar poznajo tudi na ravni EU, kjer so popolne prepovedi daril pravnih oseb tudi zelo redke. A so takratni notranji minister Gregor Virant in poslanci vztrajali, da napaka pri strankah ni napaka, da bodo vsak sum korupcije ostro preganjali in da mora biti zato vsak evro nakazan v dobrodelne namene. Če ni, je kazen. Zdaj pa bo kazen za to – kot kaže – doletela SD, ki se je s tem nekoliko ustrelila v koleno.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič

Kazen, če denar ni pravočasno nakazan za humanitarne namene, ni majhna. Solidarnost bi lahko doletelo od 4.200 do 21.000 evrov globe, še od 450 do 900 evrov pa Tjašo Učakar kot odgovorno osebo. Kazen je seveda predvidena tudi za SD, ker je nezakonito podarjala denar politični stranki, kar slovenska zakonodaja pravnim osebam od leta 2013 strogo prepoveduje. Globa je določena med najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, pa še od 1.500 do 4000 evrov.

SD Dejana Židana kot Đuđićeva

Da te globe niso le prazna črka na papirju, se je pokazalo po reviziji poslovanja mariborskega župana Andreja Fištravca, za katero se je računsko sodišče odločilo, ko sem razkril, da ni plačal polovice računov za kampanjo. Ker je društvo za revitalizacijo mestnega jedra podarilo sto evrov vredno uslugo Fištravcu, je sodišče organizatorju kampanje Darku Berliču naložilo 600 evrov globe. Globa je nižja, ker je štab vodil kot zasebnik in ne za pravno osebo.  Društvu, ki je organiziralo koncert, je sodišče naložilo pet tisoč evrov. Takšno globo za »pravne osebe« kot najnižjo določa Virantova reforma. Še tisoč evrov je doletelo odgovorno osebo, kar je Rosvita Šeruga. Zakon za prekrške v volilni kampanji določa rahlo nižje globe kot za redno poslovanje strank.

Globe imajo še dodatno dimenzijo. Izenačijo namreč ravnanje SD Dejana Židana in državljanke BiH Dijane Đuđić, ki jo pravno gledano zaradi posojila SDS, če je preseglo limit, lahko doleti podobna globa. Le da je kršitev pri Židanu formalno že bolj ugotovljena.

Zakon to določa tako:

 

Zgodovina nezakonitega financiranja

Da Solidarnosti iz državnega zbora generalni sekretariat nakazuje denar, ki ga ne bi smel, so revizorji računskega sodišča ugotovili pri pregledu poslovanja SD Dejana Židana v letu 2014. Denar je solidarnost iz DZ dobivala, ker so se tako po volitvah leta 2014 dogovorili s SD. Nekaj njihovih kandidatov je na volitvah namreč nastopil na listi SD. A ta dogovor je bil mimo zakona, stranki nista vložili skupne liste. Kar je denimo storilo več strank koalicije Združena levica. Le v tem primeru bi obveljale določbe o delitvi državnih dotacij. Glavni tajnik SD Dejan Levanič je, ko so revizorji opozorili, da je plačevanje nezakonito, takoj zahteval ustavitev nakazil po 2175 evrov mesečno Solidarnosti in povišanje zneskov, ki mesečno padajo na račun SD. To zahtevo so v DZ upoštevali.

Iz Solidarnosti so svojo kršenje zakona pojasnili tako:

“Stranka Solidarnost je ravnala v dobri veri, da posluje pravilno. Dogovor o skupnem nastopu na volitvah v DZ 2014 je določal, da gre za skupni nastop na volitvah, ki je vključeval uporabo logotipov obeh strank v času volilne kampanje ter sodelovanje obeh strank pri pripravi volilnega programa in oblikovanju liste kandidatov. Stranka Solidarnost je sredstva prejemala neposredno od državnega zbora glede na volilni rezultat liste SD-Solidarnost in ne od stranke SD.”

 

Ali je na volitvah res nastopala kakšna lista SD-Solidarnost, o kateri v pojasnilu govori ta stranka, ni težko preveriti. Kdo je bil na volitvah, piše v uradnem poročilu državne volilne komisije. Tako:

Proračunske dotacije so najpomembnejši vir denarja strank.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Dobijo jih stranke, ki jih je na volitvah volil vsaj odstotek volivcev. Takšne so bile zadnja leta na letni ravni:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Celotno poročilo računskega sodišča o pregledu poslovanja stranke Solidarnost je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/02/PolStrPP16_Solidarnost.pdf”]

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
image_pdfimage_print
(Visited 1.363 times, 1 visits today)

Komentarji (8)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu