Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pravica vedeti: Sodba VS o pučistu Andreju Šišku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th november 2018, 10:45 pop

Predstavljam celotno sodbo vrhovnega sodišča, s katero katero je senat treh sodnikov, ki pa niso bili soglasni, zavrnil zahtevo ne posebej uspešnega mariborskega politika Andreja Šiška in njegovega zagovornika odvetnika Viktorja Osima za varstvo zakonitosti in odpravo pripora. V priporu je Šiško, ker bi naj z ustanavljanjem vard ogrožal državno oblast in ustavno ureditev.  Sodbo sem, da bi jo celovito predstavil javnosti, skušal pridobiti od vrhovnega sodišča, a mi na prošnjo doslej (še) niso odgovorili. Predstavljam jo, ker ima javnost pravico vedeti, kako odloči vrhovno sodišče v postopku zaradi suma naklepanja državnega udara, ki bi ga naj pripravljal lani neuspešni predsedniški in poslanski kandidat, ki kandidira tudi na lokalnih volitvah čez slaba dva tedna.

Šiško bi rad na predvolilna soočenja

Iz sodbe ni razvidno, kako so posamezni sodniki glasovali in tudi ni razvidno, kakšno je bilo stališče sodnice, ki je zagovarjala drugačno stališče. Rezultat glasovanja in ločena mnenja, če jih sodniki oblikujejo, predstavi ustavno sodišče. Sodniki rednega sodstva nimajo te navade. Njihove sodbe tudi redko vidimo. V senatu, ki je odločal, sta bila ob Masleši še Marjeta Švab Širok, ki je bila poročevalka, in Barbara Zobec.

Dva sodnika je prepričala presoja nižjih sodišč, da je Andrej Šiško ogrožal monopol vojske in policije za zagotavljanje varnosti državi in da bi naj po tem, ko s političnim delovanjem ni uspel, zato da bi strmoglavil najvišje državne organe, ustanovil paravojaško formacijo in ščuval pripadnike te formacije k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, ter preko družbenih omrežij in medijev pozival državljane, da se jim pridružijo. Da ni kakšnih dokazov o oboroženosti te formacije, senat ni štel za pomembno. Da policija ne more kaj veliko najti o tej vardi proti Šišku, pa je po mnenju sodišča celo dokaz organiziranosti in naklepa Šiška.

To piše v sodbi v imenu ljudstva, s katero je senat zavrnil zahtevo za varstvo zakonitosti in za odpravo pripora županskega in svetniškega kandidata na volitvah, ki bodo čez slaba dva tedna v Mariboru.

Pred volitvami je Šiško že zaprosil sodišče v Mariboru, naj mu dovolijo udeležbo na štirih soočenjih kandidatov, na katere so ga povabili mediji. Ali mi bodo to dovolili, v stranki, kot mi je povedala sopredsednika Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bider, še ne vedo. Na volitvah bo Šiško, ker imajo to pravico tudi zaprti in priprti, lahko glasoval. Najbrž pa ne bo mogel glasovati na predčasnem volišču, kar politiki naredijo, da bi si zagotovili dodatno promocijo pred volilno nedeljo.

Na ravni Maribora je Šiško v preteklosti že kandidiral, a je bil doslej precej neuspešen tudi na tej ravni.

Da je Cerar sam odstopil, ni pomembno

Šiško je posegel v področje delovanja države, ki sodi k njeni suvereni pristojnosti, je odločil senat vrhovnega sodišča. Okoliščina, da je bila v tem času vlada Mira Cerarja v odstopu, novo izvoljena pa še ni nastopila funkcije, je nerelevantna, je odločil senat, saj to v ničemer ne vpliva na zaključek, da bi naj obdolženec ravnal z namenom strmoglavljenja najvišjih organov oblasti.

Kot sem opozoril v članku, ko je vrhovno sodišče javno razglasilo, da bo Šiško ostal v priporu, je najvišji predstavnik izvršne oblasti, ki je običajno cilj prevratnikov (pučistov), danes Marjan Šarec.

Celotna sodba je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/1644_181105073105_001.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu