Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kadunc Požarju: Pošteni in korektni smo in bomo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th marec 2018, 01:32 pop

Čeprav mi je Bojan Požar prejšnji teden v petek zvečer napovedal, da mi bo v soboto zjutraj poslal odgovor generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca,  ki mu je pred tem javno očital, da ravna nepošteno in ga ne predstavlja enako kot druge, ki se potegujejo za oblast v državi, tega Požar v soboto ni storil. Za odziv Kadunca sem ga prosil, ker mi je ta v petek povedal, da mi pisnega odgovora, ki ga končuje, sam – zaradi spodobnosti – ne more poslati, lahko pa to stori Požar. Verjetno je Požar ugotovil, da bo zanj bolje, če sam objavi odgovor in še svoj odziv nanj, kar je danes tudi storil.

Kadunc: RTV Slovenija je bila in bo poštena

Ker sem napovedal, da bom Kadunčevo pismo, ko ga prejmem, objavil, ker je prav, da se predstavijo vse strani,  to dokaj vljudno napisano pismo zdaj predstavljam kot ga je objavil Požar:

Požar je hkrati objavil svoj precej obsežen odziv. Ker smo v času tik pred volitvami, ko bodo reakcije medijev do različnih kandidatov pomembno vplivale na razplet, Požarjev odziv na koncu članka v celoti objavljam. Ni pa Požar edini igralec in tudi najpomembnejši ne. Na RTV Slovenija, pa tudi v drugih medijih, imajo številne dileme, kako zagotoviti pošteno in korektno obveščanje o vseh.

Bo Šarec zadnji mesec v drugi ligi?

Zagata za javni zavod RTV Slovenija je, ker mu ravnanje v času kampanje deloma predpisuje tudi zakon, po katerem bi moral parlamentarnim in drugim strankam namenjati različno pozornost. Med neparlametanrne ob Požarju sodi tudi Lista Marjana Šarca.  Tako pravi zakon:

“12. člen

(1) RTV Slovenija mora v času volilne kampanje dati brezplačno na razpolago del programskega časa za predstavitev kandidatk in kandidatov (v nadaljnjem besedilu: kandidatov), političnih strank in njihovih programov. RTV Slovenija je pri določitvi tega časa in oblikovanju vsebine teh oddaj dolžna upoštevati načela iz 4. člena tega zakona.

(2) Čas, namenjen predstavitvi kandidatov in političnih strank, ki so zastopane v državnem zboru oziroma Evropskem parlamentu, je za vse enak, prav tako so enaki pogoji za njihovo predstavitev v okviru predvolilnih oddaj.

(3) Politične stranke in neodvisni kandidati, ki niso zastopani v državnem zboru oziroma v Evropskem parlamentu, morajo imeti skupaj na razpolago eno tretjino skupnega časa, ki ga RTV Slovenija določi za vse politične stranke in kandidate, ki sodelujejo na volitvah. RTV Slovenija tem strankam oziroma kandidatom omogoči predstavitev v okviru njim namenjenih posebnih predvolilnih predstavitev v od oddaj iz prejšnjega odstavka ločenih terminih, tako, da je vsaki od teh strank oziroma vsakemu od neodvisnih kandidatov omogočena medsebojno enakopravna predstavitev.”

Težava teh pravil je, ker realnost ni nujno usklajena z delitvijo na parlamentarne in neparlamentarne stranke in si medij težko privošči, da bi kandidate za katere kaže, da bodo dobili visoke deleže, malo predstavljal in jih vabil na soočenja le s nepomembnimi strankami.

O korektnosti ravnanj medijev pa je tudi sicer pričakovati veliko polemik. Z drastičnimi omejitvami možnosti zbiranja denarja za kampanje, ki so bile uzakonjene v času vlade Alenke Bratušek, so mediji dobili večjo vlogo kot bi jo imeli v bolj liberalnem sistemu.


Je javna RTV vendarle kam nagnjena?

Povezan članek s podrobnostmi o kritiki iz SDS

Razpravo o poštenosti ravnanja javnega zavoda je v parlamentu prejšnji teden sprožila tudi največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše z oceno, da javna RTV privilegira SD Dejana Židana.

Predstavnik SD Ciril Baškovič vodi Programski svet RTV. Direktor Kadunc, ki ga je programski svet, v katerem ima vladna koalicija velikansko večino, izbral, pa je predčasno čez novo leto odstavil odgovorno urednico Jadranko Rebernik, kar je izjemno nenavadno ravnanje. Več o tej nenavadni odstavitvi lahko najdete v članku tukaj.

V anketi, ki je še odprta, za koga navija javni zavod RTV, so bralci Spletnega časopisa odnos doslej ocenili tako:

Nekoliko presenetljivo med 487 glasujočimi niti en sam ni ocenil, da bi javna RTV privilegirala DeSUS Karla Erjavca, zelo nizek delež pa je zbral tudi NSi Mateja Tonina.

Glasujete lahko še vedno:

Kako po vaši oceni javnost obvešča RTV Slovenija?

View Results

Loading ... Loading ...

Požar: “To je višek cinizma”

Požarjev odgovor generalnemu direktorju televizije Igorju Kaduncu je takšen:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

“Moje pismo vodstvu RTV Slovenija (II.)
TIHI EMBARGO – KOT KODA IZ FILMA ZADNJI DOBRI MOŽJE – OBSTAJA: NOVINARJI MI SAMI JAMRAJO, DA ME NE MOREJO “SPRAVITI SKOZI”.

Spoštovani g. Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija,
hvala za vaš cenjeni odgovor (faksimile), žal pa ugotavljam, da ste z vašim odgovorom le še zgolj potrdili to, kar sem zapisal v svojem prejšnjem pismu vodstvu RTV Slovenija.
Recimo da se strinjam z vami, da bi izbor gostov moral biti v pristojnosti urednikov in da vi kot generalni direktor v uredniško politiko ne morete in ne smete posegati. Saj jaz od vas tega sploh ne zahtevam, čeprav prav vi to – počnete. Znano je namreč, da menjujete urednike prav zaradi uredniške politike. Naj spomnim samo na nedavne primere Jadranka Rebernik ali Igor Pirkovič. Ravno vi ste bili tisti, ki ste osebno ocenjevali delo posameznih urednikov in celo novinarjev, o tem naokoli pošiljali svoje zapise ter zahtevali zamenjave.
Tudi naštevanje oddaj na TV Slovenija (na Radiu Slovenija pa itak ne morete najti nobene), kjer sem bil gost ali omenjen, potrjuje mojo tezo: ni ne in me nikoli ni bilo v osrednjih informativnih oddajah, vključno z Odmevi, Dnevnik, Tarča, še prej Pogledi Slovenije, Odkrito in podobnimi. Veste, gospod Kadunc, posamezni vaši novinarji so mi večkrat povedali, da bi me oni že povabili kot gosta, pa me ne morejo »spraviti skozi«. Celo Lado Ambrožič, dokler je še vodil nedeljske intervjuje ali oddajo Krvne vezi, mi je tako pojamral, razen, če zdaj, ko je postal član programskega sveta, ne bo tega zanikal. Povsem enako se mi dogaja danes. Zakaj me Jože Možina ali kdo drug ne more »spraviti skozi« na nedeljski intervju, lahko pa intervjuvate Gregorja Repovža, odgovornega urednika Mladina. Kakšni pa so to kriteriji in kakšna je to uredniška politika, da Repovža, ki vodi zasebni medij z manjšim dosegom, kot so mediji, ki jih vodim jaz, lahko intervjuvate, in ga tudi intervjuvate, mene pa ne morejo »spraviti skozi«?!
Tudi nismo še v nobeni predvolilni kampanji, da bi to bil najnovejši izgovor, recimo za marec ali april, češ, zdaj je Bojan Požar tudi politik. Pred nekaj tedni ste namreč intervjuvali Franc Kangler, ki gre prav tako na volitve. Slišim, da naj bi nekateri povabljenci v nedeljske intervjuje, za marec in april, bili celo pripravljeni odstopiti »svoje termine«, če bi povabili mene. No, gospod Kadunc, tako je to, zdaj pa bomo videli.
Pa ne mi zdaj naprej metati en sam moj prihod v Odmeve (1x in edinkrat v zgodovini Odmevov!!!), v zadevi Login, kjer sem tožena stranka, na Odmevih pa sem se moral soočiti z Nataša Pirc Musar, ki je na koncu Odmevov nonšalantno priznala, da ona tožbe zakoncev Login sploh ni prebrala. Zakaj pa ste jo potem povabili?! Aja, to je vaša uredniška politika?! Še vedno pa ostajam edini predsednik stranke, ki ga niste povabili v Odmeve. Po drugi strani, čeprav sem že leta in leta najbolj brani novinar v državi, nikoli nisem imel čast nastopati v nobeni od vaših številnih pogovornih oddaj. In veste, že vsaj 500x so takšne pogovorne oddaje potekale ob dogajanjih ali temah, ki sem jih jaz kot novinar prvi razkril. Pa mi ne boste zdaj rekli, da nimam embarga.
Vaši tehniki na RTV vam lahko tudi povedo, da sem sicer večkrat gost RTV, vendar samo takrat, ko se v živo, iz vaših studijev, kot komentator javljam na HTV. A ni to malo čudno?!
Embargo pa imam zato, ker že vrsto let kot novinar tudi zelo kritično pišem o dogajanjih na RTV in okoli RTV. Toda RTV je javna televizija, in vi, gospod Kadunc, ter vaši novinarji in uredniki, ne bi smeli zlorabljati vaši pozicij, da me zato onemogočate pri mojem državljanskem poseganju v politiko. Očitno pozabljate, da vi niste nobena zasebna medijska firma, ampak javna televizija, ki jo financiramo davkoplačevalci.
Ko vaše osebne zamere do mene začinijo še politične direktive, pa mislite, da je embargo, v slogu nikoli zapisane zloglasne kode iz filma A Few Good Men (film), celo upravičen.
Na koncu še to: pri omembi biografije Melanie Trump via Amazon.com se znova patetično sklicujete na pristojnost vaših urednikov in uredniške politike. Pa se vam, gospod Kadunc, ne zdi čudno, da je pogovore z menoj o biografiji Melanie Trump med svojo uredniško politiko pristojno uvrstili več kot 50 tujih televizij, CNN me je, denimo, intervjuval celo v živo, ravno RTV pa ne?! Joj joj joj, gospod Kadunc. To je možno samo v takšni Sloveniji in na takšni RTV!
To, kar mi pa zdaj zagotavljate, da bom enakovredno in pošteno obravnavan v predvolilnem obdobju, pa je višek cinizma. Točno to mi namreč zagotavljajo predpisi, ne pa vi, gospod direktor. To je nekaj podobnega, kot če bi mi zdaj vi zagotavljali, da lahko grem čez cesto takrat, ko je zelena luč, kot vsi drugi. Medtem pa vi zeleno luč na podlagi političnih direktiv, pa tudi svojevoljno ugašate, vaše politično izbrane kandidate pa na skrivaj čez rdečo nosite čez cesto.
Na torej sklenem, gospod Kadunc. V prihodnjih tednih upravičeno pričakujem, na podlagi pristojnosti in urednikov in uredniške politike, povabila v Odmeve, na Tarčo … tako, kot vsi ostali … Naj bo, za božjo voljo, gospod generalni direktor, vsaj malo pošteno in korektno.
Do takrat pa lep pozdrav, Bojan Požar”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu