Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ptuj: Predstavitev knjige Fake News in protesti zaradi sekanja dreves

(Last Updated On: 12/01/2018)
image_pdfimage_print

Na Ptuju nocoj predstavljam knjigo Fake news. Prav ta teden pa je župan tega mesta porušil drevesa, o katerih sem pisal tudi v Spletnem časopisu.  Na Ptuj me je pred novim letom povabilo Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega. Predstavitev knjige o občasno zelo propagandni vlogi največjih medijev v državi, še posebej v času pred volitvami, bo nocoj ob 19.00 v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Župan Miran Senčar je v okviru “prenove tržnice in za vzpostavitev enovitega prostora za prireditve” ta teden podrl sedem dreves, o čemer je že dalj časa potekal spopad s skupino občanov, ki so jih poskušali rešiti, ker poleti zagotavljajo senco in bodo potrebna desetletja, da zraste kaj podobnega. O protestih sem poročal na spletnem portalu, članek je dostopen na povezavi tu. Poteza župana je tvegana, Letos bodo ob sredi leti parlamentarnih v novembru še lokalne volitve.

Ko je dreves vse manj

Nasprotniki sekanja dreves so se danes odzvali na dejstvo, da so vsa drevesa padla.

V protestni izjavi za javnost so opozorili na strokovno mnenje mnenje aboristke Tanje Simonič Korošak, ki je zapisala:

“Pri pregledu ter analiziranju dostopnih digitalnih virov za obravnavano območje tržnice (glej Prilogo A – Digitalnepodlage), kjer se nahajajo drevesa ameriške katalpe, sem ugotovila da se je na obravnavanem območju že pred okoli 20 leti nahajala podobna pokritost s krošnjami odraslih dreves. Pri pregledu starega fotografskega gradiva, ki sem ga prejela na vpogled se vidi, da bi naj bila drevesa sajena med prvo in drugo svetovno vojno, predvidoma v začetku 30. let prejšnjega stoletja. Prav tako je vidno, da so že od vsega začetka drevesa sadili v dve sklenjeni zelenici, katerih oblika in površina se je ohranila vse do danes. Linija dreves ameriške katalpe trenutno predstavlja zelo pomembno pokritost s krošnjami odraslih dreves v starem mestnem jedru Ptuja. Glede na analizo letalskih posnetkov se je v preteklih 20 letih precej zmanjšalo število dreves v tem predelu mestnega jedra, s tem pa so se tudi bistveno spremenile okoljske koristi ter druge funkcije, ki so jih drevesa zagotavljala in opravljala za svojo okolico…”

Celotno mnenje je bilo takšno:

366044960-ARBORISTIČNO-MNENJE-O-DREVESIH-NA-PTUJSKI-TRŽNICI

Dreves več ni, predstavitev bo

Protestna izjava CIVILNE INICIATIVE NA POSEK KATALP NA TRŽNICI, pravi:

“1. Dejanje poseka obsojamo in označujemo kot nedopustno.

2. Obsojamo neresnico, da so drevesa bila nevarna. Glede na mnenje strokovnjakinje gospe Irene Ašič je bilo šest katalp zdravih in v odličnem stanju. V slabem stanju je bila le ena, ki pa tudi še ni bila nevarna, ker so votlle sredice panjev značilne za katalpe. Če bi župan naročil drugo in tretjo stopnjo arborističnega mnenja, kot smo predlagali/zahtevali, bi se to stanje jasno videlo in posek vseh sedmih dreves ne bi bil potreben, kvečjemu odstranitev enega od njih, v kolikor bi tako presodil strokovnjak. Na čem je torej temeljilo Mastnakovo strokovno arboristično mnenje, da so vsa drevesa nevarna in da je najbolj “enostavna in strokovno utemeljena rešitev, drevesa podreti”, ki ga občina Ptuj javno objavljala po medijih in s katerim je župan upravičeval posek ter hkrati stalno ignoriral in prikrival javnosti mnenje ariboristke, da so drevesa godna za vključitev v projektiranje? Tokrat ne pričakujemo od župana in MOP nikakršnega odgovora, ker odgovora še nikoli nismo dobili. Na zgornje vprašanje so odgovorila dejstva: javnost je bila ves čas zavajana z lažnim mnenjem.  Drevesa torej niso padla zato, ker bi bila nevarna, ampak zato, ker je to bila odločitev posameznikov, ki še zdaj želijo na vsak način prepričati javnost, da je sečnja teh dreves bila nujna zaradi dotrajanosti dreves.

3. Obsojamo padec osnovne človeške etike. Demokracija, človekova vest in etika so pojmi, ki presegajo raven zavesti vodstva našega mesta. S svojim dejanjem je pokazalo, da je edina pravica občanov ta, da lahko volimo. Če želimo kakorkoli drugače pokazati svoje potrebe in želje, lahko podpisujemo peticije, pošiljamo dopise na občino, se organiziramo v civilne iniciative, se oglašamo v medijih – skratka, počnemo lahko karkoli, pa se nič od tega ne upošteva. Volja župana je bila brutalno uveljavljena mimo več kot 4500 podpisnikov, kar je nedopustno. Župan je mirno kršil 11. člen Statuta Mestne občine, ki jo vodi.

4. Sporočamo, da bomo aktivno delovali naprej. Zavzemali se bomo za aktivno vključevanje večjega števila Ptujčanov v sooblikovanje odločitev glede naravne in kulturne dediščine našega mesta.”

 

Dušan Gabrovec, Irena Bezjak, Romana Ercegović, Liljana Klemenčič, Darko Plohl, Iztok Pohorec, Samo M. Strelec, Tereza Vidovič, Emerik Weigel v imenu 4464 podpisnikov peticije za ohranitev dreves na ptujski tržnici

Dreves več ni. Predstavitev knjige pa nocoj bo. Vabljeni. 

(Visited 156 times, 1 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: