Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SMC: Pikalo in SD pri šolanju otrok s figo.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st avgust 2019, 10:10 dop

Vsi poslanci LMŠ, SD, SMC, Levice, DeSUS in SAB so zahtevali takojšen sklic izredne seje, na kateri bo državni zbor po dveh vetih državnega sveta v četrtek ponovno odločal ali znižati financiranje šolanja otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja (in na še nekaj podobnih) in ali bi omejili cene za posredovanje nepremičninskim posrednikom, kar zahteva Levica, da bi še podpirala vlado. Pri osnovnih šolah bo koalicija težko dosegla nujnih 46 glasov.

Zgodovina vladne radikalnosti

Predsednik DZ Dejan Židan (SD) je za četrtek tudi že sklical izredno sejo DZ, na kateri bodo poslanci ponovno glasovali. Že dan prej pa bodo o tem, kaj storiti po vetih, poslanci razpravljali v odborih. Napeto bo še posebej ob financiranju osnovnih šol, kjer je staršem iz O.Š. Alojzija Šuštarja pred skoraj že petimi leti na ustavnem sodišču uspelo dobiti spor, ker so morali doplačevati za obvezno in po ustavi brezplačno osnovno izobraževanje. Še vedno morajo. Vlada Marjana Šarca je, ko bi morali politiki že pred tremi leti in pol tej šoli dodeliti več denarja, zdaj predlagala “rešitev”, da znižali financiranje te šole tako, da bi ukinili plačila za jutranje in popoldansko varstvo malčkov, za dodatne vsebine… Vse te vsebine morajo osnovne šole obvezno zagotavljati, v vseh drugih šolah so bile doslej in bodo poslej državno financirane.

V parlamentu so vladajoči ta radikalni vladni predlog poskušali nekoliko ublažiti, da bi vsaj prvošolčkom država še plačala jutranje varstvo, a je stvar propadla, ker so bili proti iz SD in Levice.

SMC: Pikalo in SD s figo

Zaradi tega spremembe potem v državnem zboru ni podprla SMC, ki je napovedala, da tudi po vetu njihovih glasov ne bo. Brez glasov SMC pa koalicija skorajda ne more razveljaviti veta.

Iz SMC so po vetu sporočili:

“Ustavno sodišče nam je dalo jasen signal, da moramo določene stvari popraviti in zato želimo spoštovati načela pravne države. Vseskozi smo bili odkriti in opozarjali, da novele ne bomo podprli, če ne bomo dobili ustreznih zagotovil o skladnosti z odločitvijo ustavnega sodišča. Teh zagotovil nismo dobili.”

“Ko je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v tem mandatu pripravilo predlog sprememb zakona, smo jasno povedali, da bo deležen podpore samo v primeru, da uresničuje ustavno odločbo. Napovedali smo tudi, da se bomo pri odločanju o tem naslonili tudi na mnenje ZPS. Iskreno smo verjeli, da bomo vsi skupaj zakonodajni postopek izkoristili za popravke predloga, da bi končno, po petih letih, ustavno odločbo implementirali.

Ko je ZPS pripravila mnenje, ki je bilo do predloga ministrstva izrazito negativno in polno pripomb ustavnopravne narave, smo v koaliciji sklenili, da obravnavno na pristojnem parlamentarnem odboru prekinemo in skušamo predlog zakona z amandmaji popraviti. Kljub temu, da je ministrstvo pripravilo približevalne amandmaje, se v koaliciji nismo mogli zediniti o kompromisni rešitvi. Pri tem smo spoznali, da sta tako MIZŠ kot SD na koalicijska usklajevanja prišla s figo v žepu.”

Prvo glasovanje se je v DZ izteklo tako:

Če tudi ta teden znižanja financiranja ne podprejo poslanci SDS, NSi, SNS in SMC, lahko vsi preostali zberejo največ 44 glasov. Dva premalo.

Rezultat glasovanja v državnem svetu, ki je ustavil koalicijski poskus kršenja ustave, je bil v ponedeljek poimensko takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu